Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Co vše je dobré vědět o zmražené pochoutce

Co vše je dobré vědět o zmražené pochoutce

P ět litrů na osobu. Tolik zmrzliny se v Česku průměrně zkonzumuje za rok a spotřeba podle průzkumu mírně stoupá. Nemusíte ztloustnout. Dva kopečky studené pochoutky nebo jeden kornout točené denně si mohou bez obav dopřát i ti, kdo si hlídají linii: jeden kopeček ovocné zmrzliny má asi 125 kcal, kopeček smetanové 200 kcal.

Není to tedy tak strašné, jak si mnozí myslí. Tyto hodnoty odpovídají množství 100 až 150g zmrzliny a z hlediska příjmu a výdeje energie jde o zanedbatelné množství. Alespoň to tvrdí němečtí vědci zabývající se výživou. Pokud si ale dáte zmrzlinový pohár se šlehačkou, oříšky a polevou, bude vaše linie v ohrožení.

Zbavíte se stresu. Zmrzlina je dokonce dobrá pro zdraví, říkají lékaři. Vědci zjistili, že konzumace zmrzliny vyvolává pocity štěstí, a proto se skvěle hodí k odbourání stresu. Mléko, ovoce a ořechy v pochoutce si ve zmraženém stavu zachovávají hodnotné účinné látky jako vápník, bílkoviny a vitamíny.

Pozor na cukr. Ovocná zmrzlina má málo tuku, zato hodně cukru. To ale není příliš dobré pro zuby, protože kombinace kyselin a cukru vede ke vzniku zubních kazů. Proto si nikdy nezapomeňte zuby vyčistit. U ovocné zmrzliny platí takzvané ovocné pravidlo: s čištěním aspoň půl hodiny posečkejte, protože ovocné kyseliny změkčují sklovinu a bezprostředně po konzumaci byste ji mohli poškodit. Sklovina se stabilizuje po 30 minutách.

Domácí zmrzliny. Mléčné točené nebo i balené zmrzliny jsou při nesprávném uskladnění ideální živnou půdou pro bakterie. Proto už jednou povolenou zmrzlinu znovu nemrazte, mohly by v ní být salmonely.

Teploty stoupají, tak se zchlaďte zmrzlinou. Dobrou chuť!

Ivana Niemczyková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_3771
img_9112
P6231617
p1140720
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.