Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Anémie, léčba přírodní cestou

Anémie, léčba přírodní cestou

A némie neboli chudokrevnost se projevuje únavou, vyčerpáním, bledosti kůže a sliznic, poklesem tělesné výkonnosti, zadýcháváním se při námaze a také zrychlenou srdeční činností. Tyto příznaky bychom neměli podceňovat a co nejdříve navštívit lékaře.

Nejdříve bychom měli zjistit příčiny anémie a pak nasadit léčbu. Anémie může se také projevovat nekvalitními lomivými nehty nebo vypadáváním vlasů.

Dodávání kyslíku mají na starosti červené krvinky, v nichž se váže na červené barvivo, které se nazývá hemoglobin. Jestliže trpíte anémií, krev obtížně získává dostatek kyslíku a nemůže je pak posílat do mozku, svalů a dalších orgánů. Dnešní moderní strava, spojená s konzumací průmyslově připravovaných potravin, je často nevyvážená a ze střev se pak nevstřebávají potřebné látky pro výstavbu červených krvinek. Základní složkou hemoglobinu je železo, a když je ho nedostatek, dochází k nutriční anémii. Součásti mnoha jiných poruch a nemocí je více příčin chudokrevnosti.

Co nám chybí, když máme anémii
Vzniku anemie můžeme předejít tím, že budeme jíst pestrou stravu obsahující optimální množství železa, kyseliny listové, vitamínu B12, B2 (riboflavin) a B6 (pyridoxin). Vyšší dávky vitamínu C také udržují krvinky zdravé, který přispívá ke snížení únavy.

Pomoci nám můžou i rostliny
Sílu rostlin můžeme použít při léčbě chudokrevnosti. Dodávají tělu látky podporující tvorbu červených krvinek, díky nimž využijeme železo a další minerální látky.

Jako zdroj vitamínů, bílkovin, minerálů, organických kyselin či aminokyselin je vinná réva. Díky obsaženým vitamínům skupiny B a vitamínu C krvi dobře prospívá. Tvorbu červených krvinek příznivě ovlivňují některé vitamíny a minerály obsažené v hroznech. Také na tvorbu kolagenů, který je důležitý pro zdraví i těch nejtenčích cév – vaječnic má příznivý vliv vitamín C. Některé podobné látky, které obsahuje vinná réva, najdeme též v černém bezu. Jsou to třísloviny, flavonoidy, silice, vitamíny skupiny B a vitamín A, který podporuje funkce imunitního systému a metabolismus železa.

Ostružiník křovitý obsahuje bioflavonoidy, draslík, hořčík, železo, vitamín C, vlákninu a kyselinu listovou.  

Halina Kaletová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1140663
P5303064
11_prijezd_2509-1756
vzduch-v-trinci-bez-...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.