Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Proč mít strach z kortikoidů?

Proč mít strach z kortikoidů?

J sou léky, které nám mohou více uškodit než pomoci. Spousta alergiků a astmatiků po přečtení letáku u předepsaného léku zjistí, že přípravek obsahuje kortikoidy. Kortikoidy jsou kopie hormonu kůry nadledvinek. Slouží k léčbě chronických zánětlivých nemocí, jako jsou ekzémy, revma, alergická rýma nebo astma. Léky užívané k této léčbě jsou účinné, ale i obsahují jedy v podobě kortikoidů.

Jsou dvě skupiny kortikoidů.

Lokální léčba nejčastěji usnadňuje život alergikům a astmatikům – nosní spreje, inhalátory. Ti dopraví účinnou látku přesně tam, kde ji je potřeba a podrážděnou tkáň zahojí. Vedlejší účinky se mohou projevit mírným pálením. Spreje se užívají krátkodobě a vysazují postupně. Masti s kortikoidy se nanáší ve velmi tenké vrstvě. Při delším užívání je třeba doplnit do těla vápník a vitamín D, tím to se ochráníte proti osteoporóze. Hlavním rizikem místně podávaných kortikoidů na alergickou rýmu nebo astma je jejich neužívání. Nemocni přestanou užívat léky, jakmile se jim trochu uleví.

Druhým typem je podávání tablet nebo injekcí. Ty působí systémově, na celý organismus. Pomáhají nemocným s roztroušenou sklerózou, revmatikům nebo lidem s Crohnovou chorobou. Jejich zradou je, že jsou to silné léky ovlivňující metabolismus v těle. Zahrnují rizika, jako jsou žaludeční vředy, akné, osteoporóza a také zhoršují cukrovku. Lidé se také bojí neplodnosti a karcinogenních účinků, ale tyto účinky nebyly nikdy prokázány. Tyto léky vám napíše lékař pouze jen na nezbytně nutnou dobu, když nic jiného nezabírá. Dlouhodobé užívání je nežádoucí a vyžaduje pomalé vysazování s vědomím lékaře.

Také i kortikoidní masti používejte jen v případě nutnosti a ne dlouhodobě. Tyto masti léčí zanícenou pokožku při atopickém ekzému nebo lupence. Pronikají kůží do organismu a po nějaké době způsobují její ztenčování a křehkost. Masti se užívají hlavně v akutním případě.

Věřte svému lékaři a nic nepřehánějte.

Ivana Niemczyková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1050679
07
v-dolina2010-02
IMG_5437
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.