Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality KÁVA - strašák nebo zdraví prospěšná?

KÁVA - strašák nebo zdraví prospěšná?

V ětšina z nás si nedovede představit ráno bez oblíbeného šálku kávy. Po obědě si ji taky většinou dáme, i k večeru si najde své fandy a výbornou kávičku si dají. Tento nápoj si našel místo v našem životě. Je mnoho druhů kávy a taky mnoho způsobů vaření. A teď něco o významu kávy.

Zapomeňte na nespavost, podrážděnost a vysoký krevní tlak. Jak jsem se dočetla, zdravému člověku káva spíš prospívá než škodí. Kromě toho například šálek espresa pomůže i při bolestech svalů po cvičení.

Kávová složka zvaná methylpyridinium povzbuzuje krevní enzymy, které chrání proti rakovině tlustého střeva. Čím silnější kávu si dáme, tím je obsah této složky vyšší. Takže se dá říci, že káva má pozitivní vliv v boji proti rakovině.

Prokázalo se také, že lidé, kteří pijí kávu pravidelně mají šanci snížit rozvoj Parkinsonovy choroby až o 60%.

Je také prokázáno, že obsažené látky v pražených kávových zrnech ničí bakterie v ústní dutině, které se podílejí na tvorbě zubního kazu. Prokázáno je spojení mezi kávou a prevencí cukrovky. Je to jen malý výčet kladů pití kávy.

Důležitý je náš zdravotní stav, jaký druh kávy pijeme a hlavně kolik šálků denně vypijeme. „Za přiměřené považuji čtyři až šest šálků, což je zhruba 300 miligramů kofeinu,“ tvrdí odborník na výživu Pavel Kohout. Všeho moc škodí, proto i kávu je třeba pít s mírou a rozumem, takže dál pijme kávu s klidným svědomím a vždy si ji dokonale vychutnejme.

Iva Honíšková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

krajsky-odborn10
06
IMG_0952
P5303053
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.