Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Zdravé srdce (4. část) – Chronický zánět

Zdravé srdce (4. část) – Chronický zánět

S tačí malé říznutí třeba při krájení chleba, přibouchnutí ruky do dveří auta nebo spálení patra vařící kávou, naše tělo spustí reakci. Tou je horkost, zčervenání a citlivost na dotek, tzv. vznik zánětu. Je to důmyslná obrana, kterou rozpoutá náš imunitní systém, aby mohl opravit poškozenou část a odehnat mikroby, nečistotu nebo toxiny dřív než začnou páchat škody.

Zánět je odjakživa součástí procesu hojení lidského těla. V našem stolení tento systém dělá svou práci zřejmě až přehnaně dobře. Problémem nejsou krátká vzplanutí zánětu, která bojují proti infekci nebo za krátkou dobu zahojí drobná říznutí. Novodobá hrozba přichází od takového zánětu, který se nedokáže sám zastavit.

Chronický zánět neprospívá srdci. Je reakcí imunitního systému na nadváhu, stárnutí, fyzickou nečinnost, zanedbávanou hygienu, lehké infekce a stres a napadá ty buňky, které by měl zachraňovat. Důsledkem toho jsou naše buňky stále bombardovány chemickými látkami imunitního systému. Právě tyto látky pomáhají vytvářet aterosklerotické pláty, tukové vrstvy, které rostou ve stěnách cév. Také způsobují, že pláty prasknou, v místě se začnou shromažďovat krevní destičky, vytváří se krevní sraženina a ta se dostává do krevního oběhu, kde spolu s uvolněnými tukovými nánosy ucpe srdeční tepny. Jimi zásobovaná část srdečního svalu odumře. Chronický zánět může v horších případech zvýšit ohrožení srdce dvakrát až čtyřikrát.

Záněty hrají zásadní roli v onemocněních, jakými jsou astma, revmatoidní artritida, roztroušená skleróza a zánětlivá onemocnění střev, například Crohnova nemoc.

Výzkum lékařské fakulty americké Harvardovy univerzity zjistil, že jeden z ukazatelů zánětu, molekula imunitního systému označovaná jako C-reaktivní protein (CRP), je přesnější známkou onemocnění srdce než zvýšená hladina cholesterolu. Může snáz vytipovat osoby, kterým hrozí infarkt, i když mají zdravou hladinu cholesterolu.

Zánět vyvolává kouření, břišní obezita, přesycení kaloriemi, špatná strava, nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak, neléčená cukrovka, vysoké hodnoty cholesterolu a dokonce i každodenní stres třeba z přeplněného vlaku cestou do práce. Faktorem, který zhorší nebo dokonce spustí zánět, mohou být bakterie Chlamydia pneumoniae a Helicobacter pylori, které jsou zodpovědné za většinu žaludečních vředů.

C-reaktivní protein (CRP) je látka imunitního systému vytvářená v játrech v reakci na zánět jakékoli části organismu. V některých vyspělých zemích se testy na CRP navrhují jako dobrý způsob odhadu rizika infarktu nebo dalších srdečních komplikací u jinak zdravých lidí. Dosud se ale běžně neužívají. Zatím nepanuje shoda v tom, kdy by se tyto testy měly použít a u koho. Někteří odborníci se domnívají, že nejlepším způsobem, jak zjistit riziko, je zkombinovat spolehlivý ukazatel zánětu, jakým je CRP, s hodnotami LDL cholesterolu u sledovaného člověka. LDL napoví, jak velké pláty zužují tepny, zatímco CRP řekne, nakolik je pravděpodobné, že prasknou a vznikne nebezpečná krevní sraženina.

Jedna forma testu na CRP se už používá k měření síly zánětu u nemocí, jako je revmatoidní artritida, ale test není dostatečně citlivý, aby dokázal předpovědět i riziko vzniku infarktu.

HLADINA (mg/l)  
RIZIKO
méně než 1 nízké
1-3 průměrné
víc než 3 vysoké


Na chronický zánět zatím žádné léky neexistují, i když protizánětlivě mohou působit statiny, beta-blokátory a nízké dávky aspirinu. Lékaři taktéž zkoumají, jestli jsou na mírné, ale vytrvalé formy infekce při dlouhodobé péči vhodné nízké dávky antibiotik.

Domácí léčba je u většiny lidí úspěšná, ale jen tehdy, staráme-li se pečlivě o celé naše tělo. Například k odstranění nemocí dásní je třeba si pravidelně čistit zuby a používat dentální nit. Péče o zažívání je důležitá, aby se minimalizovala přítomnost bakterií, které způsobují žaludeční vředy. Měli bychom zhubnout, zejména v břišních partiích, a jíst větší podíl omega-3 mastných kyselin, tyto přispívají ke zklidnění zánětů. Obsahují je ryby z moří, jako je losos, ořechy, olej ze semen lnu a doplňky potravy obsahující rybí tuk. Lidé, kteří mají dostatek pravidelného pohybu, mají v krvi nižší koncentraci CRP.

Zdeňka Sabelová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P1090997
krajsky-odborn05
v-dolina2011-03
P1100007
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.