Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Osteoporóza = Řídnutí kostní tkáně

Osteoporóza = Řídnutí kostní tkáně

P od tímto pojmem se nachází choroba, při které dochází k úbytku kostní tkáně, jinak řečeno, ztrácí se vápník a minerály z kostí. Původem může být menopauza nebo nedostatek pohybu, ale i vyšší věk či nedostatečná skladba stravy, podílet na vzniku se mohou i dědičné faktory. Tato nemoc se dává najevo příliš častými bolestmi zad, mezi nepříjemné symptomy patří hojná lámavost kostí. Dochází k redukci pohyblivosti a vytváří se hrb (kyfóza), zároveň se snižuje tělesná výška.

Hlavní příčiny:
Podvýživa – tady hraje velkou roli nedostatek vápníku a vitamínu D. BMI nižší než 19 = podváha.
Menopauza – je známá úbytkem estrogenů a to se projevuje křehkostí kostí.
Věk – nad 70 let.
Nedostatek pohybu – přispívá k větší lomivosti kostí.

V menopauze jsou hodně ženy náchylné onemocnět osteoporózou. Jedná se hlavně o hubené nebo menší ženy docela často holdující kouření, ale i popíjení alkoholu, nebo ženy, které vyznávají sedavý způsob života. Tato nemoc se může mnohem častěji projevit u žen, kterým musely být odejmuty vaječníky (ještě před 40. rokem věku – tzv. předčasná menopauza). Vyšší riziko také zažívají ženy, jež jsou z rodin, kde tato nemoc už byla přítomná. Osteoporóza se nestraní ani mužům, u nich se nalézá s poklesem pohlavních hormonů.

Typickým znakem osteoporózy je velký úbytek kostní hmoty, to může být zapříčiněno:
  1. Nadměrným odbouráváním kostí
  2. Nepostačující novotvorbou kostí

Nejčastější důvody snižování kostní hmoty:
  1. Úbytek pohlavních hormonů – podobně jsou na tom ženy i muži. Během prvních 5-10 let, kdy dochází k poklesu kostní hmoty zapříčiněné snížením hormonů, je nárůst ztráty největší. Postižena osteoporózou je až třetina žen po přechodu (asi mezi 50 a 60 lety) Je to způsobeno poklesem tvorby ženského hormonu „estrogenu“. Prostřednictvím tohoto hormonu je vápník udržován v kostech. Chybějícími pohlavními hormony stoupá riziko citlivosti kostí proti všem špatným účinkům uvedeným dále.
  2. Nepostačující vyživování těla vápníkem a vitamínem D – organismus při sníženém zásobování těla vápníkem začne tento prvek získávat z kostí. Původ se může nacházet při špatném vstřebávání vápníku už ve střevě nebo nedostatkem ve stravě. Na vině bude nedostatek vitamínu D a střevní a jaterní choroby. Tento dopad se ukazuje hlavně u starších lidí, většinou už nevycházejí na sluníčko a chybí jim ve stravě dostačující množství mléčných výrobků.
  3. Absence fyzického pohybu – pohyb by měl být součástí léčby, neboť cvičením (pohybem) se kosti upevňují a pozoruhodně tak napomáhají další tvorbě kostní hmoty.
  4. Toxické látky – ztráta kostní hmoty je zapříčiněna v první řadě kouřením, přílišným pitím alkoholu a černé kávy.
  5. Nemoci – choroba žláz s vnitřní sekrecí (štítné žlázy nebo příštítných tělísek), zažívacího ústrojí (po operaci žaludku, chronická onemocnění střev a jater), některé nemoci ledvin, pojiva i chronická zánětlivá onemocnění mají značný podíl na urychlení ztráty kostní hmoty.
  6. Léky – nepříznivý vliv na úbytek kostní hmoty má dlouhodobé léčení glukokortikoidy, jsou to léky na léčbu zánětlivých procesů v těle. Dále antileptika, to jsou léky na epilepsii. Patří sem i antacidy, těmi se léčí vředové choroby žaludku a dvanáctníku.

Prevence osteoporózy:
Solte málo. Kuchyňská sůl přivodí rychlejší ztrátu vápníku z těla. (Vápník = základní stavební prvek kostí tkáně.) Vyhýbejte se přesoleným uzeninám, konzervovaným a mraženým masům, tučným sýrům. Nezapomeňte na skrytý obsah soli v instantních polévkách, omáčkách, či v minerálních vodách.

Minimalizujte kyselinu fosforečnou (E 338). Proto omezte pití sodovkových nápojů. Nepříznivě působí na zubní sklovinu a narušují látkovou přeměnu vápníku.

Mléčné výrobky konzumujte hlavně zakysané.

Dopřávejte si zeleninu, neboť představuje bohatý zdroj vápníku. Pochvalu si zaslouží tmavá listová zelenina, má překvapivě dobré výsledky v prevenci řídnutí kostí.

Osteoporóza je metabolické postižení, přichází zcela nenápadně a projeví se obvykle až zlomenou kostí. Naštěstí se dá léčit v jakémkoli věku a v každém stádiu nemoci.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

okolo-msk2011-602
krajsky-odborn09
P6265912
rovna_prava_pro_vsec...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.