Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Nemalé problémy s chudokrevností

Nemalé problémy s chudokrevností

C hudokrevnost (anémie) je porucha krvetvorby v kostech, kdy kostní dřeň nevytváří dost červených krvinek, nebo se tyto krvinky příliš často, případně příliš brzy, rozpadají. Nedostatek červených krvinek a krevního barviva, na které se váže kyslík, který hemoglobin dopravuje k buňkám. Nedostatek kyslíku se pak projeví rychlejším tepem srdce i dýcháním. Lidé trpící anémii bývají více bledí a více unavení. Proto je nutné, abychom co nejdříve vyhledali lékaře, který najde příčinu nemoci a začne ji léčit.

Příznaky choroby: chronické záněty, zvětšení objemu sleziny, nádorová onemocnění, časté jsou i bolesti hlavy, hučení v uších a bušení srdce, motání hlavy a černo před očima, pokud rychle vstaneme. Chudokrevní lidé trpí i na opakované infekce a špatně se jim hojí rány.

Tyto problémy se mohou stupňovat a neléčené mohou vyvolat i srdeční selhání, nebo končit stavy bezvědomí nebo kolapsy. To je důvod na nic nečekat a vyhledat co nejrychleji praktického lékaře nebo přímo hematologa.

Dlouho a silně menstruujete, i to může být příznak anémie. Přílišnou ztrátu krve organismus nestačí nahradit. Anémie může vyvolat i skryté krvácení do žaludku nebo tlustého střeva. Signálem je tmavá stolice. Takové krvácení může být i signálem rakoviny, např. tlustého střeva. Řešením je okamžité vyšetření. Lékaři to někdy řeší pomoci transplantace kostní dřeně. Zlepší se pak nejen tvorba krve, ale také obranyschopnost organismu.

Příčinou potíží může být i nedostatek důležitých látek způsobený špatným jídelníčkem, např. vegetariánstvím.

Náš organismus potřebuje ke správnému vývoji červených krvinek i krevního barviva dostatek:
  • -železa
  • -vitamínu B12, spolu s vitamíny C a E
  • -kyseliny listové
Železo obsahuje maso (hovězí, jehněčí, plody moře), ale také játra a další vnitřnosti, které vegetariáni nejedí. Najdeme ho však i v luštěninách, listové zelenině, houbách a sušeném ovoci, rozinkách a meruňkách. Je také v kvasnicích, hnědých mořských řasách, melase, v pšeničných otrubách.

Vitamín B12 obsahují kromě masa (zejména toho červeného, jater a vnitřností) také ústřice, sardinky a další ryby. Podobně jako vejce, sýry nebo pivovarské kvasnice.

Kyselinu listovou můžeme získat z listové zeleniny, jako jsou třeba saláty, brokolice, špenát, růžičková kapusta apod. Stejně jako fazole nebo pomerančová šťáva.

Problémům s chudokrevnosti můžeme předejít hlavně vyváženou stravou.

Ivana Niemczyková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rovna_prava_pro_vsec...
m-r-polsko2011-04
v-dolina2010-07
img_9089
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.