Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Virus HIV a AIDS

Virus HIV a AIDS

H IV, všichni tento virus známe a bojíme se ho, protože způsobuje AIDS neboli Syndrom získaného selhání imunity. Tato nemoc je považována za jednu z nejnebezpečnějších chorob vůbec. Bohužel doposud nikdo nevymyslel způsob, kterým by se dala vyléčit, ačkoliv na tom vědci i lékaři usilovně pracují.

Nemoc byla přesně popsána teprve v roce 1998, díky tomu však lze přesně definovat, kdy se jedná o AIDS. Zajímavým faktem je, že samotný virus HIV na vznik nemoci nestačí. Tento virus může být v těle třeba i desítky let, ale kromě toho, že se rozmnožuje a snižuje počet lymfocytů a CDA v krvi, nevyvolá žádné potíže.

Aby nemoc doopravdy propukla, musí být splněny dvě podmínky. Těmi jsou pozitivní test na HIV a přesně definované zdravotní potíže. Takovou potíži může představovat průjem, který přetrvává nejméně měsíc, úbytek tělesné hmotnosti o 10 %, neustávající kašel, opakované zápaly plic nebo tzv Kaposiho syndrom. Jedná se o nádor, který způsobuje herpesvir. Vzhledem připomíná rudou nebo fialovou vyrážku a nemusí se objevit vždycky jenom na těle, ale třeba i v ústní dutině nebo dokonce v oku. Američané navíc sledují ještě počet CDA + lymfocytů v krvi. Oproti tomu v Africe pouze pozorují příznaky a pokud má daný člověk alespoň tři z uvedených příznaků, je považován za nemocného. Lékaři v takovém případě neléčí samotnou příčinu vzniku nemoci, ale jenom její projevy. Příznaky se u takového člověka přirozeně zhoršují a po čase se jeho tělo nedovede vypořádat s infekcemi, které dřív v pohodě zvládalo. Délka života nemocného závisí především na druhu příznaků a na pečlivosti v léčbě. K tomuto onemocnění se může přidat tuberkulóza, zánět jícnu, zánět mozkových blan, zánět oční sliznice nebo nádory kůže, plic a trávicího ústrojí. Lidé, kteří onemocněli AIDS obvykle umírají právě na zápal plic, se kterým si už jejich tělo neporadí.

Nyní něco o tom, jak byla nemoc objevena
Název AIDS je zkratkou celého názvu (Syndrom získaného selhání imunity). Nemoc byla zkoumána na začátku osmdesátých let dvacáteho století a za její odhalení vděčíme již zmíněnému Kaposího sarkomu. Všechno začalo na jaře v 1981 roce, kdy jednoho lékaře v New Yorku navštívil muž, který měl rudé fleky na nohou. Lékař už se dříve setkal s pacientem, který měl stejný problém. Oba muži žili nezávazným sexuálním životem a střídali partnery mužského pohlaví. Z toho lékař usoudil, že nemoc, kterou trpěli, je přenášená při pohlavním styku. Ostatní lékaři, jejichž pacienti měli podobné příznaky, tomuto zjištění uvěřili. Proto byla nejdříve nemoc nazývána zápalem plic homosexuálů. Po nějakém čase však byla tato teorie vyvrácená, když nemoc kromě homosexuálů mužského pohlaví postihla také heterosexuály, ženy a narkomany, kteří si drogy píchali do žíly. Toto zjištění náramně zvýšilo popularitu kondomů, které najednou přestaly být pouhou ochranou před nechtěným početím, ale staly se zároveň přímo nezbytnosti pro sex s neznámou osobou.

Lidé trpící AIDS nepředstavují nebezpečí pro své okolí. Mohou proto normálně pracovat, chodit do školy a vylučování takových lidí ze společnosti je vnímáno jako diskriminace. Pokud Vás nakažený člověk políbí nebo se Vás dotkne, není důvod propadat panice. Neuškodí Vám to. Nemocným je dokonce dovoleno provozovat i sex v případě, že použijí kondom. Virus se totiž nachází jen v krvi, spermatu a poševním sekretu. Přenese se jen, když dojde mezi těmito tělními tekutinami ke kontaktu.

Vir HIV nejvíce ohrožuje africké země. Tam se nemoc pohlavní cestou šíří přímo jako lavina. To představuje pro Afriku a jiné rozvojové země mimo jiné také velkou nevýhodu z hlediska ekonomiky. Většina nakažených jsou totiž mladí lidé, kteří nestihnou příliš udělat pro rozvoj státu, protože v produktivním věku zemřou. Kromě jihu a jihovýchodu Afriky se virus vyskytuje ve státech jihoamerických a v Rusku. Evropa má v tomto směru štěstí, protože v jejich státech je rozšířenost nemoci relativně nejmenší.

Aids si ročně vyžádá až dva milióny obětí. Za celou dobu trvání života na Zemi této nemoci podlehlo dvacet pět miliónů lidí. Tato čísla vyjadřují pouze evidované případy. Spočítat oběti v rozvojových zemích by bylo mnohem složitější.

Jak již bylo řečeno, AIDS je v Evropě nejméně rozšířená. To ale neznamená, že se našemu kontinentu nemoc a virus HIV zcela vyhýbají. Do roku 2011 se 1663 lidí v České republice nakazilo Virem HIV a 337 z toho onemocnělo AIDS. Pro 177 osob to skončilo smrtí. Většina nakažených, až 80 %, se nachází mezi muži. Nemocných přibývá ale také mezi dívkami především do 25 let věku. Nejnebezpečnější oblastí pro nakažení je přirozeně naše hlavní město, tedy Praha. Za oblast, kde se virus vyskytuje nejméně je naopak považována Vysočina.

Jak je známo, nemoc si nevybírá, a tak ani AIDS nepostihuje jenom „obyčejné lidi“. I mezi světově proslulými a známými osobnostmi se najdou takoví, kteří s touto krutou nemocí sváděli boj. Patří mezi ně například britský zpěvák Fredie Mercury, americký herec Rock Hudson, americký tenista Arthur Ashe, dosud žijící americký basketbalista Earvin Magic Johnson, ale také slovenský krasobruslař Ondrej Nepela.

Počty lidí, které AIDS postihuje a zabíjí jsou opravdu nesmírné. Bohužel v dnešní době existují pouze léky, které jsou schopné průběh nemoci zpomalit. Léky, které by onemocnění úplně zastavily a vyléčily, doposud nebyly objeveny. Věda se však neustále vyvíjí a rychle postupuje dopředu. Proto je pořád šance, že někdy někdo vynalezne lék nebo jiný způsob, který dá nemocným naději na přežití a vyléčení. Doufejme, že to bude co nejdřív.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

cyklomaraton-k24-201...
83_ruzne_0110-0942
70_2soutezni_den_290...
PA062158
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.