Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Klinika pro intenzivní neurologickou rehabilitaci

Klinika pro intenzivní neurologickou rehabilitaci

A DELI Centrum je mezinárodní rehabilitační centrum, jenž se specializuje na péči o pacienty s neurologickými deficity. Od založení v roce 2003 se v ADELI Centru úspěšně léčilo více než 2000 lidí, hlavně stavy po poranění mozku.

Největší výhodou každého pacienta v ADELI Centru je jeho individuální, intenzivní terapeutický program a rozsáhlá starostlivost. Až pět hodin denně a šest dní v týdnu se o každého pacienta stará kompetentní multidisciplinární tým: lékaři, terapeuti, maséři, logopedi a jiní specialisté.

Každým pacientem se zabývá denně pět až sedm lékařů.

Pacientům se snaží zvýšit kvalitu života a samostatnosti. Cílem je podpořit schopnost chůze a řeči, také péči o sebe samého, ale snahou je také dosáhnout nezávislost od rodinných příslušníků a opětovné začlenění do pracovního života.

U dětské neurorehabilitace je základním záměrem vyvarovat se v budoucnosti těžkému postižení a podpořit snad co nejnormálnější fyziologický vývoj.

Prostřednictvím smluv s národními pojišťovnami, ale i s různými zahraničními pojistníky jsou hrazeny náklady za neurorehabilitaci.

Rehabilitační Centrum ADELI se nachází ve známém městě Piešťany na Slovensku a je vzdálené 160 km od Vídně. Lázně Piešťany leží u pramene jedinečného minerálního bahna a termálních vod s léčebným účinkem – vlastnosti těchto přírodních zdrojů udělaly toto lázeňské město jedním z nejvýznamnějších evropských center pro pacienty s onemocněním pohybového aparátu.

Rehabilitační ADELI Centrum používá speciálních přístrojů a postupů, jež se datují z kosmického lékařství. Tím se stává terapeutický program pro každého pacienta ještě efektivnější. Přístroje vyvinuté v kosmické neurologii k zabránění poruch v beztížném stavu se používají k aktivaci schopnosti koordinace těla v prostoru a to má rozhodující vliv na motoriku. ADELI má nové přístupy – například léčení v obleku kosmonauta. Tato terapie se rozšířila o vibrostimulační metody. Užití je například při syndromu „Bed Rest Syndrom,“ vzniká při nedostatku pohybu a delším upoutání na lůžko.

Způsob použití vyvinuli výzkumníci v USA, Rusku, Německu, aby zabránili poškození nervových a svalových systémů kosmonautů. Jsou to poškození, která vznikají vlivem nedostatku pohybu a beztížném stavu. Tak jako u pacientů s poškozením mozku se naučí mozek kosmonauta správné průběhy pohybu i při nedostatku správných vstupů. Zde je nápomocné podněcování zdravé schopnosti koordinovat tělo v prostoru.

Antigravitační systém je systém, který je pevně propojený v nervovém systému. Tento program reguluje každý pohyb v reakci na neustále působící sílu zemské přitažlivosti – především kontrolu hlavy a trupu a podpůrné a pohybové funkce nohou.

U spousty pacientů je antigravitační systém nerozvinutý. V některých případech vznikají vrozené deficity nebo jen tento program natolik poškozen po poranění mozku. Obzvlášť lidé na invalidních vozících, pacienti upoutáni na lůžko, ale i lidé s poruchami chůze nebo poruchami rovnováhy, jsou postiženi.

Speciální cvičení se simulovanou gravitací v zátěžových a odlehčených oblecích z ruského kosmického lékařství má „zvláštní účinek“. Z německé a rakouské kosmické neurologie pocházejí stimulace chodidel a vibrační terapie, které významně přispívají k úspěchu léčby.

Rehabilitační ADELI Centrum má k dispozici vysoce moderní kyslíkové komory, vyrobené podle nejmodernější technologie. Díky nim je umožněno pacientům optimální léčení, obzvlášť vyškoleným lékařským personálem a dodatečné počítačové monitorování.

V prostoru komory je místo až pro 12 pacientů a pro dva speciálně vyškolené pracovníky, jenž se v době léčení starají o zdárný průběh.

Po dobu 60 – 120 minutových sezení v hyperbarické kyslíkové komoře se pacientům zpříjemňuje videonahrávkami.

Hyperbarická oxygenace vede k reaktivaci a obnovení některých mozkových funkcí. Je to osvědčená metoda, aby si pacienti opět osvojili správné pohyby, a dále je podle individuálních schopností samostatně vykonávali.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1140657
m-r-polsko2011-10
img_3716
img_3771
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.