Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Oči a šilhání

Oči a šilhání

P roblém, který se dá v dnešní době lehce a rychle napravit. Šilhání nebo strabismus se v současnosti léčí již od dětství a to metodou okluzní terapie (zdravé oko se zakryje), většinou u dětí, speciálním cvičením a následně i chirurgickým zákrokem. Přesto se v naší dospělé populaci s tímto jevem setkáváme u 2 ze 100 dospělých. Co vlastně šilhání znamená?

Za normálních okolností se na určitý pozorovaný bod zaměří obě oči. Mozek pak spojí obrázky z obou očí do jednoho prostorového (trojrozměrného) obrazu. Pohyb oka je ovládán šesti okohybnými svaly, dva ovlivňují pohyb oka do stran a čtyři svaly pohybují okem nahoru a dolů. Přesné zaměření obou očí na jeden sledovaný předmět tedy závisí na dokonalé činnosti celkem dvanácti okohybných svalů. Pokud dojde z jakýchkoli důvodů k poruše součinnosti svalů, objeví se šilhání a s ním spojené problémy. Pokud je totiž jedno oko odchýlené od druhého, získává mozek dva rozdílné obrazy – z každého oka jiný.

Operace se provádí v jakémkoli věku „Operaci šilhání provádíme ambulantně formou jednodenní chirurgie v celkové anestezii,“ vysvětluje doktorka Kristina Vodičková z brněnské oční kliniky Oční klinika Neovize.

„Při operaci se upravuje délka okohybných svalů nebo místa jejich uchycení na povrchu oční koule (bělima). Technika nastavitelných stehů je jedinečná v tom, že po ukončení operace umožňuje lékaři doladit postavení očí podle jejich polohy. Jemným ‚dotažením‘ stehů dokáže lékař upravit pozici okohybných svalů pro dokonalý kosmetický efekt,“ popisuje zákrok lékařka.

Tato operace pomáhá pacientům nejen esteticky, ale i zdravotně.

Ivana Honíšková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

PICT0159
rovna_prava_pro_vsec...
rakousko2011-04
luhacovice-02
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.