Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Volné chvíle plné dění (Dobromysl.cz)

Volné chvíle plné dění (Dobromysl.cz)

M oje dcera se právě vrátila z víkendu. U zdravých dětí vcelku normální „jev“, že tráví hodiny i dny mimo dosah svých rodičů. Ale vzhledem k tomu, že naše dcera musí být 24h pod dohledem, stává se velmi zřídka, že máme s manželem volnou „chvíli“, natož celý víkend. Je to hlavně proto, že se najde málo lidí, kteří si troufnou vzít si ji na starost. A na druhou stranu (a to určitě pochopí jen rodiče dětí se specifickými potřebami) je jen málokdo, komu jsme ochotni dceru vůbec svěřit. Ale jak už jsem zmínila v úvodu, právě se nám celá nadšená vrátila z víkendu, který organizovalo o.s. Děti patří domů. Na činnost sdružení jsem se zeptala paní Kariny Uzoigwe.

Co nám můžete říci o vaší organizaci?

U zrodu v roce 2008 stály maminky pěstounky, které měly společné zájmy a hlavně potřebu rozvíjet služby v oblasti náhradní rodinné péče. V tuto chvíli jsou stěžejními cíly především podpora hostitelské péče a zajištění respitní péče, kam patří hlavně víkendové pobyty pro děti, tábory, akce pro maminky a celé rodiny. Mimo jiné i odpolední klub ve Svitavách, sloužící pro děti v NRP a se specifickými potřebami, kde doučujeme, tvoříme a hrajeme si. V Pardubickém kraji jsme jediná organizace, nabízející služby za tímto účelem a celkově v celé republice není mnoho institucí tohoto typu. Rozhodně ale naše služby nesoustředíme jen do tohoto kraje. Už nyní je znát, že do budoucna bude nutné rozšíření programů v rámci NRP, jelikož zájem o naše aktivity opravdu stoupá.

Jakou formou s organizací spolupracujete právě vy? A proč?

Koncem loňského roku mě oslovila paní MUDr. Dagmar Zezulová (zakladatelka organizace, koordinátorka projektu Respitní péče) s nabídkou pracovní pozice- asistentka respitní péče. Když mi představila svůj projekt a vysvětlila moji pracovní pozici a celkovou představou o pracovní náplni, nechtěla jsem si nechat ujít příležitost stát se toho součástí. Zúčastňuji se příprav a realizace pobytů a táborů, zastávám částečně administrativní činnost, upravuji web a komunikuji se stálými a novými klienty naší organizace.

Není snadné zorganizovat volnočasové aktivity pro zdravé děti, natož pro děti „nestandardní“. Většina dětí, které se účastní vašich pobytů, má své „specifické“ potřeby. Jak se na tyto potřeby připravujete?

Předem je nutné vše zkonzultovat s koordinátorkou projektů, která je lékařkou a hlavně má spoustu zkušeností s dětmi s různými diagnózami a specifickými potřebami. Navíc většinu dětí zná, takže je jednodušší se připravit na individuální potřeby každého z nich. V případě, že se akce zúčastní úplný nováček, dotazujeme se rodičů na veškeré detaily. Nicméně každé dítě se projevuje jinak doma a jinak ve společnosti bez rodičů. Vše nakonec záleží na profesionálním přístupu našeho týmu.

Mohla byste pro představu vyjmenovat některé diagnózy, se kterými se musíte v rámci péče o naše děti vypořádat?

Nejčastěji se setkáváme s vývojovými poruchami, mentální retardací, různými formami autismu, hyperaktivitou, poruchou emocí, epilepsií a dalšími neurologickými diagnózami. Jezdí s námi ale i děti s cystickou fibrózou, po dětské mozkové obrně či s vrozeným rozštěpem míchy (tyto děti jsou upoutány na invalidní vozík a vyžadují intenzivní péči). Mnoho děti užívá trvale léky a vyžaduje zvláštní režim.

Jakým způsobem si vybíráte své spolupracovníky a lidi, kteří se o děti starají a připravují pro ně program?

Podstatná je dlouhodobá zkušenost s prací s dětmi a profesní kvalifikace. Základní tým tvoří 6 asistentů, ti jsou kmenem každé akce. Pokud se jedná o větší projekt, oslovujeme další asistenty, co se již v minulosti zúčastnili našich táborů či pobytů. Naším cílem je pevný a neměnný tým, který má pozitivní vztah k dětem; dospělí s duší dítěte, kteří umějí být zároveň autoritou a oporou.

Je něco, co vás na práci s přijatými dětmi překvapilo?

Tak nad touto otázkou jsem se musela zamyslet nejdéle. Nejsem si jistá, zda jsem byla přímo překvapená. Děti v NRP se chovají stejně jako ostatní děti (s ohledem na jejich diagnózu). Každé potřebuje trochu jiný přístup a péči, což je samozřejmě dost náročné, ale ty děti nejde nemít rád a nás to všechny hrozně baví.

Co chystáte v nejbližší době?

Na začátku května chystáme pobyt pro celé rodiny v Písečné u Žamberka, víkendový pobyt pro děti v červnu, následně v létě filmový pobyt v Borovničce, rovněž pro celé rodiny, a v srpnu dva tábory pro děti. Jeden výtvarně-řemeslný s tématem Putování po šesti světadílech, na který navazuje druhý tábor, zaměřený na výuku angličtiny formou hry. Akce pořádáme od jara do podzimu, jejich přehled naleznete na našich stránkách.

Ráda bych touto cestou poděkovala všem spolupracovníkům i dobrovolníkům o.s. Děti patří domů za to, že i my, rodiče dětí se specifickými potřebami, si můžeme díky nim občas „vydechnout“. A pokud jste náhradní rodič a potřebujete sem tam úplně obyčejně „vypnout“, neváhejte a kontaktujte Karinu Uzoigwe, kterou jsem pro vás vyzpovídala. Vaše děti budou v těch nejlepších rukou.

Autor: Barbora Jungerová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P5303051
konf-bez-barier17
v-dolina2010-08
Olympiada_v_Sizuoka1
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.