Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality V Česku začíná projekt „Já, hrdina“, který má povzbudit školáky ve čtení

V Česku začíná projekt „Já, hrdina“, který má povzbudit školáky ve čtení

M ladí čtenáři, jako pohádkové postavy ve vlastní knize. To není utopie, ale reálný projekt nazvaný „Já, hrdina“. Hlavní postava příběhu totiž ponese jméno konkrétního dítěte, které autorům pošlou rodiče. Smyslem je povzbudit školáky ve čtení a taky pomoci knihám, aby lépe odolávaly čím dál populárnějším elektronickým médiím.

Počítačové hry na hrdiny jsou už několik let dětským fenoménem. Projekt „Já, hrdina“ sází ale na knížky a nechává virtuální svět za sebou.

Citace slov Jakuba Mádle, autora projektu: „Stačí si jen otevřít knížku a čtenář se stává části příběhu, jako hlavní hrdina.“

Místo běžných postav tak každé dítě najde v textu svoje jméno. Také děj pohádky se odehrává ve městě, kde malý čtenář doopravdy bydlí.

„To, že si čtu sám o sobě a já najdu nějakou tu motivaci si příběh přečíst, tak to už je úspěch. A to čtení je i pro starší děti, takže to není jen čtení pro děti z 1. a 2. třídy. A dále je to čtení i pro dyslektiky, kteří potřebují trochu více motivace k tomu, aby četli.“ Dodal Jakub Mádle, autor projektu.

„Když tam je to dítě přímo do toho vtaženo, třeba i se svým kamarádem, tak tu knížku přijme.“ Uvedla Alena Lubanová, ředitelka mateřské školy.

Nápad o personálních knihách pro děti vznikl před několika lety ve Spojených státech, kde si rychle získal popularitu. V Česku ale projekt teprve začíná.

„Je to třeba založeno na dobré myšlence. Takže je mnohem lepší, když rodiče vyprávějí sami dětem příběhy. A pokud mají tu možnost, tak třeba i vydají tu knihu a nakonec se to stane i takovou určitou rodinnou paměti.“ Jak řekla Jana Čeňková, odbornice na dětskou literaturu.

Podobným způsobem tvořilo i mnoho významných spisovatelů. Například Ivan Martin Jirous posílal z vězení básně a pohádky svým dvěma dcerám.

Projekt „Já, hrdina“ tak má pomoci literárně méně talentovaným rodičům, aby se i jejich děti mohly stát na chvíli pohádkovými hrdiny.

Cartouche


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

69_vylet_2809-1906
v-dolina2010-15
IMG_1225
20
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.