Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Legenda o bájné Atlantidě je oblíbená, ale také kontroverzní. Mohla existovat?

Legenda o bájné Atlantidě je oblíbená, ale také kontroverzní. Mohla existovat?

L eží počátek lidské civilizace na dně moře? Podle některých teorií ano. Bájný kontinent Atlantida byl domovem vyspělé a vzdělané společnosti. Podle legendy ho ale před 12 000 lety spláchla obrovská povodeň. Několik málo obyvatel ale přežilo a předali své vědomosti primitivním obyvatelům tehdejšího světa.

Legenda o bájné Atlantidě je jedním z nejoblíbenějších, ale také nejkontroverznějších příběhů všech dob. Mohla Atlantida opravdu existovat?

Poprvé se o vyspělé civilizaci Atlantidy vyslovil antický filozof Platón. Jeho příběh zůstal ale 2000 let zapomenutý. A až v roce 1882 ho vzkřísil americko-irský spisovatel Ignácio Doneli. Tvrdil, že zatím, co žil celý svět v barbarské době kamenné, jedna skupina lidí byla jiná. Vydali se cestou pokroku, kterým velebili svůj domov, Atlantidu. Podle Donelliho byla Atlantida kolébkou veškeré civilizace a ti, kteří mohutnou katastrofu přežili, rozšířili pokrok do Mexika, Jižní Ameriky, Egypta a Mezopotámie.

Od té doby, co Evropané začali podnikat koloniální výpravy, objevují archeologové dávno zapomenutá města. Starodávný svět se zdá být plný nemožných náhod. Existuje tolik typů staveb a přitom lidé na obou stranách Atlantiku stavěli pyramidy. Je tolik způsobu, jak uctít mrtvé. Starodávné civilizace shodně zvolili mumifikaci. Místo abecedy používali obrázkové písmo, hieroglyfy. Archeologové dlouho a důkladně určovali stáří těchto divů. Zdálo se, že všechny společnosti se vyvíjely společně, a že pocházeli z jedné kolébky civilizace. Vynález uhlíkové metody datování ale všechno změnil. Na základě chemických testů mohli vědci poprvé v historii stanovit stáří objevů. Výsledek byl šokující. Vznik nejznámějších prastarých měst po celém světě dělily tisíce let. Věda tak vyvrátila všechny teorie o jedné kolébce lidské civilizace. Moderní archeologie nám řekla to, co Ignácius Donelli nemohl vědět. Největší vynálezy starodávných společností se vyvíjely v průběhu tisíců let. Různými způsoby a na různých místech. A hlavně, objevili je různí lidé.

Mýtus o ztracené civilizaci i přesto žije dál. A ročně vychází spousty knih, které milionům čtenářům vyprávějí verzi historie o jedné kolébce civilizace. Legendy o velké povodni jsou v nás hluboko zakořeněné a mohou souviset s tím, co se zřejmě stalo na konci poslední doby ledové. Ve vlnách tajícího sněhu možná zmizely celé osídlené kontinenty. Třeba je na těchto pradávných vzpomínkách něco pravdy. Mohou být důkazem, že někde hluboko na mořském dně leží ztracená civilizace, která na své objevení teprve čeká.

Cartouche


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

08
okolo-msk2011-304
p1140800
priprava2011-03
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.