Recepty zdravé výživy: shazujeme nejen kabáty (Dobromysl.cz)
Tak konečně dorazilo jaro a s tím měníme i šatník. A ouha, nesrazil se nám? Je pravda, že zimní období s chladným a krátkým dnem přispívá k přibírání hmotnosti, a také k únavě. Většina z nás zlenivěla o trochu více než obvykle a teprve shození kabátů nás nabádá i ke shození nějakého kila. Jak na to? Určitě ne rychlou dietou. Bohužel přetrvává představa, že rychle zhubnout, a pak si váhu udržet, je možné.
Příkladů redukčních jídelníčků je plno ve všech magazínech i denním tisku, jen se pak již nikdo nezajímá, jak dál. Nevíme, jaké potraviny vybírat, jak je kombinovat a proč. Uniká nám návod, jak se zbavit chutě na sladké, jak se zbavit obtěžujících chutí na cokoliv, co můžeme jíst před či po sportu a co večer.
Připomeňme si, co v jídelníčku můžeme změnit. Nejen ti, co chtějí zhubnout, ale my všichni, abychom nabrali z výživově hodnotného jídla energii, zlepšili si imunitu, náladu, ale i kvalitu pleti, vlasů a nehtů. Takže kvalitní jídlo je jednak pro zdraví, ale i pro krásu. Asi všichni (a zejména všechny) se chceme báječně cítit i báječně vypadat. V minulém příspěvku jsem připomínala, že nejen jídlo nám pomůže ke skvělé postavě, ale i pohyb, dostatek odpočinku, vyrovnané vztahy v práci i doma, pocit spokojenosti. Teď se soustřeďme, co zlepšit v jídle.
Oblíbené desatero pro lepší zapamatování:
S čím můžeme začít – třeba se špenátem, brokolicí, hráškem, hned poté se můžeme těšit na sezónu chřestu… Doplňujme chybějící vitamíny, minerály a enzymy vším, co raší a klíčí – kupme semínka řeřichy, nakličme fazolky mungo, čočku. Kupme si pažitku v květináči a dejme si třeba tvarohovou pomazánku s pažitkou ke svačině či večeři. Večeře je ideální s minimem příloh, doprovázená salátem či tepelně upravenou zeleninou, tak, aby naše jídlo na talíři dobře vypadalo a chutnalo! Mějme radost z toho, co nově objevujeme a ochutnáváme, je to začátek změny ke zdraví!
Zdroj: MUDr. Hana Mojžíšová, www.zdravi-stihli.cz
Příkladů redukčních jídelníčků je plno ve všech magazínech i denním tisku, jen se pak již nikdo nezajímá, jak dál. Nevíme, jaké potraviny vybírat, jak je kombinovat a proč. Uniká nám návod, jak se zbavit chutě na sladké, jak se zbavit obtěžujících chutí na cokoliv, co můžeme jíst před či po sportu a co večer.
Připomeňme si, co v jídelníčku můžeme změnit. Nejen ti, co chtějí zhubnout, ale my všichni, abychom nabrali z výživově hodnotného jídla energii, zlepšili si imunitu, náladu, ale i kvalitu pleti, vlasů a nehtů. Takže kvalitní jídlo je jednak pro zdraví, ale i pro krásu. Asi všichni (a zejména všechny) se chceme báječně cítit i báječně vypadat. V minulém příspěvku jsem připomínala, že nejen jídlo nám pomůže ke skvělé postavě, ale i pohyb, dostatek odpočinku, vyrovnané vztahy v práci i doma, pocit spokojenosti. Teď se soustřeďme, co zlepšit v jídle.
Oblíbené desatero pro lepší zapamatování:
- pravidelnost porcí
- zmenšení příloh včetně pečiva
- ovoce/zelenina ke každému jídlu
- ne jednoduchým cukrům – sladkosti, slazené nápoje, sladké pečivo
- ano složitým „cukrům“ lépe sacharidům – vločky, celozrnné pečivo
- velký oběd, malou večeři
- dostatek kvalitních bílkovin (maso, mléčné výrobky, vejce, luštěniny)
- ne pochutinám typu uzeniny, brambůrky, fastfood
- ano luštěninám
- ano plánování, čerstvé suroviny a domácí vaření
Jaro je tu, takže zelená má zelenou!
S čím můžeme začít – třeba se špenátem, brokolicí, hráškem, hned poté se můžeme těšit na sezónu chřestu… Doplňujme chybějící vitamíny, minerály a enzymy vším, co raší a klíčí – kupme semínka řeřichy, nakličme fazolky mungo, čočku. Kupme si pažitku v květináči a dejme si třeba tvarohovou pomazánku s pažitkou ke svačině či večeři. Večeře je ideální s minimem příloh, doprovázená salátem či tepelně upravenou zeleninou, tak, aby naše jídlo na talíři dobře vypadalo a chutnalo! Mějme radost z toho, co nově objevujeme a ochutnáváme, je to začátek změny ke zdraví!
Zdroj: MUDr. Hana Mojžíšová, www.zdravi-stihli.cz