Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Recepty zdravé výživy: jak na nachlazení (Ordinace.cz)

Recepty zdravé výživy: jak na nachlazení (Ordinace.cz)

Období chřipek je tu. Můžeme se nějak chránit? Či si pomoci při rozvoji prvních příznaků? Chřipka je virové onemocnění, na ni nám (při nekomplikovaném průběhu) antibiotika nepomohou (komplikace: např. těžké záněty průdušek, plic, středouší u malých dětí, oslabených jedinců a starých lidí). Jaká jídla jíst při onemocnění?

Jako známá prevence onemocnění nám může pomoci dostatečný příjem vitaminu C, ať už v podobě přírodní, či doplněný v době epidemie vitaminy z lékárny. Dodržování pravidel hygieny - samozřejmostí je opakované a důkladné mytí rukou, otužování, omezení návštěv kin apod., dobrá celková kondice. Z bylinek kapky z Echinacei (Třapatka nachová), které celkově zlepšují imunitu, z homeopatik Oscillococcinum, pití zázvorového čaje, který jednak prohřívá tělo (vhodné např. po prochladnutí), jednak účinkuje proti bakteriím a virům, při nachlazení uvolňuje hleny a usnadňuje vykašlávání.

Tělu pomáhá nejen proti onemocnění, ale i pro dobrou kondici, dostatek kvalitních bílkovin v jídelníčku a omezení konzumace tučných a sladkých jídel. Bílkoviny (maso, vejce, mléčné výrobky a luštěniny) jsou základní stavební jednotkou protilátek, které potřebujeme v boji proti infekci, a jsou též základními stavebními součástmi těla. Při jejich nedostatku přicházíme o svalovinu, což v případě onemocnění, zejm. starých lidí, může být zásadní problém- dýchací svaly, pokud ochabnou, nemají sílu odkašlávat a smrtelným se tak může stát (při snížené imunitě) i běžný zápal plic. Pokud při rozvinutém onemocnění nemáme příliš chuť na jídlo, určitě se soustřeďme na dostatečný pitný režim, zejm. při horečnatém onemocnění, a lehká dobře stravitelná jídla- v malém množství dle chuti. Masové a zeleninové vývary, lehké (tzn. spíše bílé) druhy masa, tepelně upravenou zeleninu.

Zmiňovaný dostatek tekutin je jedna z důležitých zásad, zejm. již při rozvinutém onemocnění. K usnadnění odkašlávání můžeme střídat i bylinkové čaje, např. čaj z černého bezu (podporuje pocení, uvolňuje dýchací cesty), již zmíněný čaj se zázvorem- a přidat bylinné sirupy z mateřídoušky či jitrocele, pít heřmánkový čaj, či (při zvýšené teplotě) čaj lipový. Zázračný zázvor se používá nejen jako lék, ale i jako kulinářská ingredience především indické a čínské kuchyně. Zázvor má protizánětlivé a dezinfekční účinky, pomáhá i při onemocnění trávicího traktu, bolestech hlavy, onemocnění svalového aparátu a kloubů, cestovních nevolnostech.

Jak na zázvorový čaj? Kousek oloupaného zázvoru nastrouhejte či nakrájejte na drobné kousky, zalijte vařící vodou a nechte chvilku vylouhovat, můžete přidat citronovou či pomerančovou šťávu a med. Upíjejte ho po doušcích co nejteplejší. Množství zázvoru si vyzkoušejte sami, doporučuji udělat čaj do konvičky a nalévat poté do šálku, dlouho louhovaný zázvor má štiplavou chuť, která by vám nemusela chutnat. Pokud si do čaje přidáváte med, dbejte, abyste ho nedávali do vroucího čaje, ale až po chvíli, než budete čaj schopni pít. Jen tak zachováte maximum účinných látek.

K osvědčeným přírodním (preventivním i léčebným) prostředkům z oblasti gastronomie patří odedávna česnek a cibule. K nejúčinnější formě patří čerstvě nadrcený česnek (pomazánky) či syrová cibule. Velmi osvědčeným receptem je pokrájená cibule promíchaná s medem- ponechaná do druhého dne pustí šťávu (požívá se po lžičkách), která účinně rozpouští hleny a má antibiotické účinky. Antibakteriální účinky česneku oficiálně potvrdil známý profesor biologie Louis Pasteur.

Plody Rakytníku řešetlákového obsahují velké množství vitaminu C, je možné zakoupit i čaj na popíjení, zdrojů vitamínu C je mnoho i v sezónní nabídce ovoce a zeleniny.

Podmínkou úspěšného zdolání jakékoliv nemoci je dostatek odpočinku a spánku. Když cítíte jakýkoliv náznak projevu onemocnění, vynechejte určitě fyzická cvičení a odpočívejte, co to jde. Čím dříve zareagujeme, tím máme větší pravděpodobnost, že onemocnění bude lehčí, kratší a bez komplikací. Naslouchejme svému tělu!

Zdroj: Dobromysl.cz, MUDr. Hana Mojžíšová, www.zdravi-stihli.cz
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

cyklomaraton-k24-201...
IMG_5439
edf-tour-2010-bielsk...
v-dolina2010-09
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.