Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Recepty zdravé výživy: dýně pro zdraví i krásu (Dobromysl.cz)

Recepty zdravé výživy: dýně pro zdraví i krásu (Dobromysl.cz)

Dýně v našich kuchyních zatím příliš nezdomácněla. Někteří z nás pokročili od vaření dýňové polévky k dalším experimentům. Dýně je ideální na zimní uskladnění, proto máme dostatek času se nechat inspirovat recepty pro nové kulinářské úpravy.

Dýně patří mezi zeleninu tykvovitou, obsahuje velké množství vody (90%) a hodí se tedy do hubnoucího i racionálního jídelníčku, je zdrojem řady minerálů - sodík, draslík, hořčík, železo, z vitamínů zejm. alfa a betakaroteny, které příznivě působí na imunitu. Dýně příznivě účinkuje při onemocnění trávicího ústrojí, detoxikuje, odvádí vodu, napomáhá snižovat cholesterol. Nejčastější druh dýně, se kterou se můžeme setkat, je oranžová dýně Hokkaidó. Její výhodou je, že se při kuchyňské úpravě nemusí loupat, má moučnou texturu, tak se výborně hodí pro přípravu polévek, pyré a jako náplň koláčů. Dalším druhem, který můžeme zakoupit, je dýně ve tvaru hrušky Butternut a dýně muškátová.

Co z dýně můžeme využít? Dýni využijeme beze zbytku - dužinu, semínka i dýňový olej. Dýni zpravidla upravujeme v kuchyni a používáme pro podzimní dekorace, ale méně známé je využití v kosmetice, kdy si můžeme udělat z kousku dýně třeba pleťovou masku. Dýně zpravidla nealergizuje, proto se hodí do jídelníčku i malých dětí.

Co z dýně můžeme uvařit? Již zmíněnou polévku, plněnou pečenu dýni v celku, dýňovou omáčku (např. na špagety), dýňové rizoto, zelí, přílohové pyré k rybě i ke steaku, pečenou dýni (např. s tymiánem). Dýni můžeme použít i do nádivky do kuřete, na dýňové karbanátky a řadu dezertů: zmrzliny, buchty i koláče.

Také dýňová semínka patří mezi poklady. Asi spíše známe tmavě zelená semínka, která můžeme koupit v obchodě a která pocházejí zejm. z dýně olejné. Mají slabší slupku než světlá semínka z dýně Hokkaidó. Dýňová semínka jsou také zdrojem řady minerálních látek, zejm. manganu, hořčíku a fosforu, vitamínů - skupina vitamínů B, vitamin A a E, jsou navíc vzácným zdrojem cenných omega 3 nenasycených mastných kyselin, které potřebujeme pro zdravé srdce a cévy.

Dýňová semínka se používají k prevenci i terapii nezhoubného bujení prostaty a mají protiparazitární účinky (proti cizopasníkům), podporují léčbu nemocí močového měchýře a ledvin, podporují imunitu, působí díky obsahu aminokyseliny tryptofanu proti depresím. Chceme-li získat semínka z běžné dýně, nejdříve je oddělíme od dužiny, necháme vyschnout, poté v mírně rozehřáté troubě (80-100 C) je vysušíme tak, že semena lze lépe- leč pracně- vyloupat. Pro lepší stravitelnost je lépe semínka předem namočit, ev. i přes noc. Můžeme si též ze semínek připravit čaj, přidat je do jogurtu, na kaši, do polévky nebo je jíst jen tak. Vyloupaná semínka skladujme v lednici, cca maximálně 1-2 měsíce.

Klasickou dýňovou polévku jsme asi již všichni zvládli, proto si dovolím uvést recept propagátorky biovaření Hanky Zemanové na dýňovo – čočkovou polévku, která bude pro podzimní dny výbornou večeří, neboť díky čočce polévka obsahuje cenné rostlinné bílkoviny.

Co budeme potřebovat

0,5kg dýně Hokkaidó, 150g červené loupané čočky, 1 větší cibule, česnek, 3PL olivového oleje nebo přepuštěného másla ghi, koření (čerstvý tymián – 2 hrsti, čerstvý rozmarýn – 2 hrsti, dobromysl – 2 hrsti, nebo mletý kmín, sladká paprika, zázvor) bylinky, sůl dle chuti, 1,5litru vývaru nebo vody (plus ev. zeleninový bujón Wurzl).

Postup: Dýni omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme a osmažíme a přidáme koření a česnek, poté propláchneme čočku. Přidáme dýni, zalijeme vývarem a cca 20 min vaříme, poté teprve solíme a ještě 5-10 min vaříme. Rozmixujeme tyčovým mixérem a ev. přecedíme, abychom odstranili tvrdší kousky z koření. Na ozdobu můžeme přidat opražená semínka, nebo lžičku zakysané smetany či dýňového oleje. Varianta – s přidáním chilly. Polévku můžeme též připravit na orestované kořenové zelenině pro ještě lepší chuť. Přeji vám dobrou chuť pro další dýňové inspirace!

Zdroj: MUDr. Hana Mojžíšová, www.zdravi-stihli.cz, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

cyklomaraton-k24-201...
IMG_0983
83_ruzne_0110-0942
luhacovice-13
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.