Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Hodinový šéfkuchař (Dobromysl.cz)

Hodinový šéfkuchař (Dobromysl.cz)

S Jiřím Faltysem se dobře povídá. Když jsem ho očekávala na rozhovor u nás v redakci, podle fotografie v mailu jsem si představovala statného muže, který svou profesi kuchaře nezapře. Přišel muž štíhlý a čilý. A seznámil mě se svým nápadem i receptem ze zdravé a v jídelníčku opomíjené pohanky.

Kdo je hodinový šéfkuchař?


Toto pojmenování mne napadlo jako parafráze na hodinového manžela, protože i já nabízím své služby takzvaně „multifunkčně“. Nabízím je jak pro domácnosti, tak pro restaurace a hotely. Například vás v pohodlí vašeho domova naučím vařit nová jídla, která znáte jen z restaurace nebo si společně s vámi a vašimi přáteli uvaříme chutné jídlo jako součást plánovaného večírku.

Co je nyní „trendy“ v oblasti zdravé výživy?

Používání lokálních surovin, to znamená surovin, které rostou v našem blízkém okolí. Odklon od některých cereálií typu műsli, dále pak využívání takzvaného rezistentního škrobu, který se nevstřebává a působí ve střevech jako „kartáč“ a čistí je. Vaření v páře, které zachovává potravinám více živin a minerálů…

Jaký recept levného a zdravého jídla můžete poradit?

V poslední době se mi velmi zalíbil slogan: Jídlo utváří naši budoucnost. Rád bych přidal recept z dnes již hodně pozapomenuté suroviny- a tou je pohanka.

Pohankové karbanátky s houbami

250g pohanky
150g čerstvé nebo 20g sušené houby
špaldová, žitná nebo i pšeničná mouka
2 vejce
1 cibule
2 stroužky česneku
strouhanka na obalování
olej na smažení
majoránka
sůl
pepř

Pohanku uvaříme. Čerstvé houby pokrájíme a na cibulce osmahneme. Pokud máme sušené houby, nejdříve je povaříme ve vodě, pak z nich vymačkáme přebytečnou vodu, a také je osmahneme na cibulce. Houby smícháme s uvařenou pohankou. Osolíme, opepříme, přidáme vejce, prolisovaný česnek, majoránku a mouku. Tvoříme placky, obalujeme ve strouhance a smažíme. Houby lze nahradit například strouhaným sýrem nebo zelím. Lze kombinovat se zeleninovým salátem.


Jaký je váš názor na tzv. „krabičkové diety“, případně „krabičkovou stravu“?

Ano, lidé se mě na to ptají, protože vědí, že jsem byl jedním z lidí, kteří toto hodnotili v rámci testu deníku MF Dnes. Měl jsem možnost posoudit devět různých krabičkových diet. Obecně se můj osobní názor, že je hodně co zlepšovat, potvrdil. Jen malá část byly diety v kategorii doporučené a zbytek bohužel nevyhovoval jak z gastronomického, tak i nutričního pohledu.

Zde přidávám link na hodnocení celého testu:
http://www.fzv.cz/fzv/aktivity/clanky/fzv-v-mediich/285-krabickove-diety-aspx

Děkujeme za rozhovor a budeme se těšit nad dalšími recepty v našem seriálu Recepty zdravé výživy.

Zdroj: Jiří Faltys, http://hodinovysefkuchar.webnode.cz/
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1140736
PBelobradek,JWitos
85_ruzne_0110-0944
26
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.