Recepty zdravé výživy: chřestománie (Dobromysl.cz)
Sezóna chřestu (polovina dubna až konec května) je v plném proudu, ze všech novin a časopisů se na nás chrlí recepty a nejrůznější příležitosti, kde chřestové speciality můžeme ochutnat- na zahájení sezóny špičkoví šéfkuchaři, mezi nimi Pavel Sapík, vařili degustační meníčka přímo na chřestovém poli na slavnostech chřestu v Hostíně u Vojkovic, navázal poté stále probíhající Chřestfest, kdy přední pražské restaurace nabízejí degustační menu za přijatelnou cenu pro všechny, a pokračovat bychom mohli farmářskými trhy, i tam kuchaři vaří z chřestu.
Čím je chřest výjimečný? Asparagus, chřest neboli špargl, je někdy nazývám elixírem mládí- pro svůj obsah řady vitamínů (betakarotén, vit. skupiny B, vitamin C a E), minerálů (K, Zn, P, Fe, J,Na, Mg), nejrůznějších ochranných látek a vysoký obsah vlákniny. Pozitivní účinky má na srdce a cévní systém, zásobování orgánů kyslíkem, obnovu buněk, podporu krvetvorby, nervový systém, zažívání, ale i pro zdraví vlasů, nehtů a pleti. Pro svůj nízký energetický obsah a vysoký obsah vody je dobře stravitelný a hodí se pro všechny, co si „hlídají“ svůj jídelníček.
Jak poznáme, že je chřest čerstvý? Chřest je nejchutnější, pokud ho můžeme konzumovat co nejdříve po sklizni. Má rád vlhko a chladno, proto ho (zabalený do vlhké tkaniny) můžeme skladovat v chladničce 2-4 dny. Stonky by měly zůstat pevné a neohebné.
Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Jiřího Faltyse: 1 litr zeleninového či kuřecího vývaru, 500g chřestu, 50g másla, 30g hl. mouky, 250 ml smetany na vaření, mletý muškátový oříšek, bylinky, olivový olej, bílý pepř a sůl. Chřest oloupejte, odřízněte asi 1/5 spodní část stonku (bývá dřevnatý) a odkrojte hlavičky chřestu na pozdější dekoraci do polévky. Chřest vařte asi 20 minut ve vývaru, poté ho rozmixujte, přidejte jíšku a znovu povařte 10 minut. Pokud máte pocit, že ještě zbyly v polévce kousky, polévku přeceďte. Nakonec přilijte trošku smetany, bylinky, dochuťte solí a kořením. Rozmixujte bylinky s trochou olivového oleje a pár kapek přidejte do polévky. Tip: do polévky můžete přidat- povařit- kousek lososa- chutná to výborně. Dobrou chuť!
Zdroj: MUDr. Hana Mojžíšová, členka České obezitologické společnosti a Společnosti pro výživu, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript , www.zdravi-stihli.cz
Obliba a výjimečnost chřestu
Obliba chřestu rok od roku stoupá i u nás, tradiční země, kde je chřest velmi oblíben, jsou naši blízcí sousedé- Německo, Rakousko, Holandsko a Belgie. Existuje několik odrůd chřestu, nejznámější je chřest zelený, bílý a fialový. Pěstírna chřestu (pro nás Pražáky a okolí) je v již zmíněném Hostíně u Vojkovic, kde lze zakoupit v sezóně chřest přímo z pole.Čím je chřest výjimečný? Asparagus, chřest neboli špargl, je někdy nazývám elixírem mládí- pro svůj obsah řady vitamínů (betakarotén, vit. skupiny B, vitamin C a E), minerálů (K, Zn, P, Fe, J,Na, Mg), nejrůznějších ochranných látek a vysoký obsah vlákniny. Pozitivní účinky má na srdce a cévní systém, zásobování orgánů kyslíkem, obnovu buněk, podporu krvetvorby, nervový systém, zažívání, ale i pro zdraví vlasů, nehtů a pleti. Pro svůj nízký energetický obsah a vysoký obsah vody je dobře stravitelný a hodí se pro všechny, co si „hlídají“ svůj jídelníček.
Jak poznáme, že je chřest čerstvý? Chřest je nejchutnější, pokud ho můžeme konzumovat co nejdříve po sklizni. Má rád vlhko a chladno, proto ho (zabalený do vlhké tkaniny) můžeme skladovat v chladničce 2-4 dny. Stonky by měly zůstat pevné a neohebné.
Příprava chřestu
Jak ho připravit? Chřest můžeme zpracovávat nejrůznějším způsobem, nejdříve ale musíme chřest oloupat. Poté ho vložíme do vařící se vody a dle tloušťky stonků a druhu chřestu ho několik málo minut vaříme (5-7 minut). Nejznámější způsoby přípravy jsou: chřestová krémová polévka, chřest vařený a politý holandskou omáčkou a chřest zapečený se sýrem či sušenou šunkou. Chřest dále nabízí nejrůznější variace použití do rizota, nákypů, salátů, ale i sorbetů. Můžeme ho konzumovat samostatně jako lehkou večeři či jako přílohu k masu.Chřestová krémová polévka
Už jste zkoušeli uvařit chřestovou krémovou polévku?Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Jiřího Faltyse: 1 litr zeleninového či kuřecího vývaru, 500g chřestu, 50g másla, 30g hl. mouky, 250 ml smetany na vaření, mletý muškátový oříšek, bylinky, olivový olej, bílý pepř a sůl. Chřest oloupejte, odřízněte asi 1/5 spodní část stonku (bývá dřevnatý) a odkrojte hlavičky chřestu na pozdější dekoraci do polévky. Chřest vařte asi 20 minut ve vývaru, poté ho rozmixujte, přidejte jíšku a znovu povařte 10 minut. Pokud máte pocit, že ještě zbyly v polévce kousky, polévku přeceďte. Nakonec přilijte trošku smetany, bylinky, dochuťte solí a kořením. Rozmixujte bylinky s trochou olivového oleje a pár kapek přidejte do polévky. Tip: do polévky můžete přidat- povařit- kousek lososa- chutná to výborně. Dobrou chuť!
Zdroj: MUDr. Hana Mojžíšová, členka České obezitologické společnosti a Společnosti pro výživu, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript , www.zdravi-stihli.cz