Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Recepty zdravé výživy: chřestománie (Dobromysl.cz)

Recepty zdravé výživy: chřestománie (Dobromysl.cz)

Sezóna chřestu (polovina dubna až konec května) je v plném proudu, ze všech novin a časopisů se na nás chrlí recepty a nejrůznější příležitosti, kde chřestové speciality můžeme ochutnat- na zahájení sezóny špičkoví šéfkuchaři, mezi nimi Pavel Sapík, vařili degustační meníčka přímo na chřestovém poli na slavnostech chřestu v Hostíně u Vojkovic, navázal poté stále probíhající Chřestfest, kdy přední pražské restaurace nabízejí degustační menu za přijatelnou cenu pro všechny, a pokračovat bychom mohli farmářskými trhy, i tam kuchaři vaří z chřestu.

Obliba a výjimečnost chřestu

Obliba chřestu rok od roku stoupá i u nás, tradiční země, kde je chřest velmi oblíben, jsou naši blízcí sousedé- Německo, Rakousko, Holandsko a Belgie. Existuje několik odrůd chřestu, nejznámější je chřest zelený, bílý a fialový. Pěstírna chřestu (pro nás Pražáky a okolí) je v již zmíněném Hostíně u Vojkovic, kde lze zakoupit v sezóně chřest přímo z pole.

Čím je chřest výjimečný? Asparagus, chřest neboli špargl, je někdy nazývám elixírem mládí- pro svůj obsah řady vitamínů (betakarotén, vit. skupiny B, vitamin C a E), minerálů (K, Zn, P, Fe, J,Na, Mg), nejrůznějších ochranných látek a vysoký obsah vlákniny. Pozitivní účinky má na srdce a cévní systém, zásobování orgánů kyslíkem, obnovu buněk, podporu krvetvorby, nervový systém, zažívání, ale i pro zdraví vlasů, nehtů a pleti. Pro svůj nízký energetický obsah a vysoký obsah vody je dobře stravitelný a hodí se pro všechny, co si „hlídají“ svůj jídelníček.

Jak poznáme, že je chřest čerstvý? Chřest je nejchutnější, pokud ho můžeme konzumovat co nejdříve po sklizni. Má rád vlhko a chladno, proto ho (zabalený do vlhké tkaniny) můžeme skladovat v chladničce 2-4 dny. Stonky by měly zůstat pevné a neohebné.

Příprava chřestu

Jak ho připravit? Chřest můžeme zpracovávat nejrůznějším způsobem, nejdříve ale musíme chřest oloupat. Poté ho vložíme do vařící se vody a dle tloušťky stonků a druhu chřestu ho několik málo minut vaříme (5-7 minut). Nejznámější způsoby přípravy jsou: chřestová krémová polévka, chřest vařený a politý holandskou omáčkou a chřest zapečený se sýrem či sušenou šunkou. Chřest dále nabízí nejrůznější variace použití do rizota, nákypů, salátů, ale i sorbetů. Můžeme ho konzumovat samostatně jako lehkou večeři či jako přílohu k masu.

Chřestová krémová polévka

Už jste zkoušeli uvařit chřestovou krémovou polévku?

Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Jiřího Faltyse: 1 litr zeleninového či kuřecího vývaru, 500g chřestu, 50g másla, 30g hl. mouky, 250 ml smetany na vaření, mletý muškátový oříšek, bylinky, olivový olej, bílý pepř a sůl. Chřest oloupejte, odřízněte asi 1/5 spodní část stonku (bývá dřevnatý) a odkrojte hlavičky chřestu na pozdější dekoraci do polévky. Chřest vařte asi 20 minut ve vývaru, poté ho rozmixujte, přidejte jíšku a znovu povařte 10 minut. Pokud máte pocit, že ještě zbyly v polévce kousky, polévku přeceďte. Nakonec přilijte trošku smetany, bylinky, dochuťte solí a kořením. Rozmixujte bylinky s trochou olivového oleje a pár kapek přidejte do polévky. Tip: do polévky můžete přidat- povařit- kousek lososa- chutná to výborně. Dobrou chuť!

Zdroj: MUDr. Hana Mojžíšová, členka České obezitologické společnosti a Společnosti pro výživu, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript , www.zdravi-stihli.cz
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

v-dolina2010-16
46_1soutezni_den_270...
hipo4
IMG_1010
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.