Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Datle

Datle

Bývají nazývány ovocem rajských zahrad. A skutečně. Při pohledu na datlovou palmu se nám vybaví vůně dálek, moře a rozpálený písek, prostě opravdový ráj. Přesto si na datlích pochutnáváme zejména v zimním čase, datle se totiž sklízejí podle druhu od srpna do prosince.

Stejně jako fíky mají i datle svůj původ v Přední Asii v Mezopotámské nížině. A stejně jako o fících se i o datlích píše v Bibli a Koránu jako o pokrmu moudrých a svatých. Historie datlí však sahá ještě dál. Pěstují se již přes 5 tisíc let. Jsou známé jako zásobárna energie, proto byly odnepaměti hlavní potravinou pro beduíny a pouštní karavany. Zároveň byly ceněny pro své afrodiziakální účinky. Muslimové dokonce datlovou palmu považují za strom života.

Datle rozšířili hlavně Féničané, dnes se pěstují také v Americe, Číně, Indii a Austrálii.
Dnešními největšími producenty jsou Maroko, Egypt, Irák, Španělsko ale i Indie a Kalifornie. Zejména v arabské kuchyni jsou denní součástí všemožných pokrmů a zároveň i zajímavým vývozním artiklem. Nejčastěji se pečou na másle nebo slisují do bochníku zvaného adšu.

Palmy datlové (Phoenix dactylfera) dorůstají do výšky až 30 metrů. Daří se jim při vysokých teplotách a zároveň potřebují dostatečnou závlahu. Ideální podmínky jim tedy nabízejí pouštní oázy. Datlovník je rostlinou dvoudomou, proto se musí vysazovat samčí a samičí stromy, přičemž pyl z jednoho samčího stromu stačí na opylení 25 samičích. Plody o velikosti 5 -7 cm obsahují jedno velké semeno. Dozrávají v plodenstvích čítajících až 100 kusů bobulí. Jednotlivé kultivary se liší jak obsahem cukrů, tak konzistencí (dužnina šťavnatá až suchá) i barvou. Čerstvé datle mohou být oranžové, hnědé i černé, dužnina je bělavá. Každoročně lze z jedné palmy sklidit několik desítek kilogramů datlí. Kromě plodů se průmyslově využívají také všechny ostatní součásti stromu. V českých obchodech většinou narazíme na sušené datle, které můžeme v suchém prostředí skladovat dlouhé měsíce. V uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží kvalitní datle až rok. Čerstvým datlím svědčí nejlépe chladné prostředí, v němž vydrží několik týdnů.

Datle v čerstvém stavu obsahují asi 30% vody a 50% cukrů. Sušené bobule mají méně než 10 % vody a poměr cukru přesahuje 60%. Jsou i zdrojem bílkovin, vitamínu B5, železa, draslíku, vápníku a dalších látek. Sušené datle jsou navíc koncentrovaným zdrojem niacinu, mědi, hořčíku a železa než čerstvé datle. Energetická hodnota téměř 300 kcal ve 100 g sušených plodů napovídá, že bychom je měli mlsat jen výjimečně. Jsou však zdravější a vhodnější než klasické bonbony pro děti. Právě díky své vysoké energetické hodnotě jsou datle v arabských zemích a Africe využívány jako hlavní složka potravy.

Málokdo z nás ochutnal datle čerstvé, ale sušené jsou u nás populární a to nejenom na Vánoce. Z datlí se připravuje ovocný chléb, datlový med, zpracovává se také dřevo a listy.

K čemu nám jsou datle dobré, kromě toho, že jsou dobré? Sušené datle jsou obzvlášť bohaté na draslík a vitaminy B1 a A (vitamin C téměř chybí) Sušené datle představují koncentrovanější zdroj niacinu, mědi, železa a hořčíku než datle čerstvé (100 g sušených datlí přispívá k výživě asi 1/8 doporučované denní dávky všech těchto látek), čerstvé datle jsou lepším zdrojem vitamínu C (100 g čerstvých představuje téměř 1/3 doporučované denní dávky); čerstvé i sušené datle jsou výživné enormním obsahem cukru (25 – 55 %, 100 g čerstvých datlí obsahuje 107 kcal, sušených 277 kcal), rychle dodávají energii; užitečný zdroj rozpustné vlákniny, působí jako slabé projímadlo.

Účinky datlí na organismus:
dodávají energii a duševní svěžest
pomáhají při nespavosti
snižují krevní tlak
množství vápníku prospívá kostem a zubům
prospívají i zdravé kůži a vlasům
povzbuzují při poklesu výkonu a únavě

Datle jsou ideální jako svačinka pro duševně pracující a studenty. Můžeme je konzumovat samostatně, nebo spolu s tvarohem či jogurtem. Pár datlí před spánkem podpoří dobré usínání, datle jsou totiž považovány za účinný přírodní uspávací prostředek, protože ve velkém množství obsahují tryptofan, který se v těle přeměňuje na spánkový hormon melatonin.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

PA062157
p1140733
v-dolina2011-13
P6265919
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.