Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Quinoa

Quinoa

Za její rodnou zemi jsou považovány Andy, zvláště pak území Peru, Chile a Bolivie.Patřila mezi základní potraviny  Indiánů. Díky španělským přistěhovalcům, kteří se postarali o zánik jejího pěstování, by quinoa zcela vymizela z našich jídelníčků. Později však Američané objevili její vysoké nutriční vlastnosti a vrátili ji na trh. V poslední době guinou objevuje celý svět a neměla by uniknout ani vám – vysoký obsah řady hodnotných látek i široká možnost kuchyňské úpravy z ní dělá ideálního pomocníka pro zpestření jídelníčku, obzvláště pro vegetariány.

Čím je pro nás pšenice, tím je pro Jižní Ameriku quinoa. Nenáročná plodina se pěstuje díky své odolnosti ve vysokohorských oblastech už více než šest tisíc let. Staří Inkové ji nazývali „matka zrno“ a považovali ji za posvátnou. S oblibou z ní kvasili pálenku s názvem „chica“. Exoticky znějící název získala quinoa díky zkomolenině původního jména španělskou výslovností. S objevitelskými výpravami docestovala v 19. století i do Evropy a odtud do zbytku světa a později se stala i jednou z důležitých potravin na mořských expedicích Thora Hyerdahla. Největšími pěstiteli jsou v současnosti Peru a Bolívie.

Drobná kulovitá zrna, která připomínají jáhly nebo kuskus, jsou semeny rostliny chenopodium quinoa, kterou česky nazýváme merlík čilský. Přestože vzhled rostliny i způsob použití semen svádí k zařazení mezi obiloviny, ve skutečnosti se jedná o pseudoobilovinu. Podobně jako z pohanky nebo amarantu z ní lze získat mouku, ale botanicky nepatří do čeledi lipnicovitých mezi klasické obiloviny. Výhodou pseudoobilovin je, že neobsahují lepek a jsou proto vhodné pro ty, kteří trpí celiakií.

Na první pohled nenápadná quinoa patří mezi výživové „bomby“. Může se pochlubit vysokým obsahem bílkovin (od 12 do 22%. Obsahuje i řadu vitamínů – např. beta-karoten, vitamín C, kyselinu listovou, thiamin nebo riboflavin a i nezanedbatelný zdroj minerálních látek - obsahuje vápník, železo, draslík, zinek, hořčík. Díky vláknině je i lehce stravitelná. Výše obsahu všech hodnotných látek u konkrétního vzorku, záleží na kvalitě půdy a způsobu obhospodařování. I proto se vyplatí kupovat quinou v biokvalitě.

Vysokým obsahem  aminokyselin se blíží sóje. Významný podíl aminokyseliny hystidinu je důležitý ve výživě kojenců a malých dětí.

Quinoa není náročná na přípravu, po uvaření má jemnou, nadýchanou strukturu a lehce oříškovou chuť. Vaří se asi 15 minut – dva díly vody na jeden díl quinoy. Její velkou výhodou je možnost úpravy jak naslano (s kořením, zeleninou), tak i na sladko (např na snídani s medem, ovocem, ořechy nebo rozinkami).

Druhý název: merlík čilský

Malá zrníčka žluté barvy, jsou semena rostliny chenopodium quinoa, kterou česky nazýváme merlík čilský.

Výživová bomba

Quinoa, přezdívaná také „zlato Inků“ se může pochlubit vysokým obsahem bílkovin. Na rozdíl od jiných obilovin může nabídnout konzumentům vyvážený poměr všech esenciálních aminokyselin. Proto by neměla chybět ve veganské kuchyni, kde není kvalitních bílkovin nikdy dost. Co všechno se ještě vejde do zrníčka velikosti prosa? Tak především se jedná o širokou paletu vitaminů – thiamin, riboflavin, kyselina listová, beta-karoten, alfa-tokoferol a vitamin C. Z minerálních látek můžeme jmenovat např. hořčík, mangan, železo, měď, fosfor či zinek. To není zdaleka všechno, quinoa je také bohatým zdrojem polynenasycených mastných kyselin, oligosacharidů, vlákniny, rostlinných sterolů a antioxidantů.

quina
  • působí příznivě na hladinu glukózy v krvi, což je jeden z faktorů prevence diabetu 2. typu
  • díky hořčíku a jiným důležitým minerálním látkám sloužícím jako antioxidanty, snižuje vznik kardiovaskulárních onemocnění a dalších tzv. civilizačních chorob
  • má zvýšený obsah histidinu, který je významný především ve výživě kojenců a malých dětí, u nichž tato aminokyselina patří k esenciálním
  • neobsahuje lepek, vhodná i pro celiaky
  • rychlá a jednoduchá příprava a zajímavé obohacení jídelníčku

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku:
Energetická hodnota: 374 kcal/1571 kJ
Bílkoviny: 23 %
Sacharidy: 5 %
Tuky: 4 – 9 %

Snadné, zdravé, chutné. Vaří se asi 14 – 18 minut a na jeden šálek quinoi připadají 2 šálky vody. Po uvaření má jemnou, lehce oříškovou chuť a představuje výbornou alternativu k bílé rýži či kuskusu. Správně nabobtnalá zrnka by měla být „al-dente“ – na skus. Před vlastní přípravou by se zvláště nebalená quinoa měla zbavit saponinů, takže se ji nebojte namočit do vody a asi tak 2× propláchněte.

První možnost nabízí quinou  jako součást polévek, salátů či naklíčenou do sendvičů. Můžeme ji ochutit kořením a zeleninou. Jako příloha k masu nebo omáčkám. Sladká varianta přináší snídaňové kaše, stačí smíchat quinou s mandlemi, medem, mlékem či ovocem a zdravá snídaně je na světě.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_1218
10_prijezd_2509-1720
42_1soutezni_den_270...
p1140653
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.