Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Melasa

Melasa

Třtinová melasa je téměř černá sirupovitá hmota, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru ze šťávy z cukrové třtiny. Tato šťáva obsahuje kromě cukru též biologicky aktivní látky, potřebné k jeho strávení. Ty však zůstávají v sirupu, který zbývá po oddělení krystalků cukru ze zahuštěné třtinové šťávy, v melase. Je-li proto rafinovaný bílý cukr někdy nazýván bílým jedem, pak černá třtinová melasa může být nazývána černým protijedem. Melasa obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny.

Používáme ji místo jiných, běžně užívaných, kuchyňských sladidel (které neobsahují žádné živiny - jako je např. rafinovaný bílý cukr). Melasa je skutečně velmi bohatá na přírodní minerály – vápník, hořčík, železo, zinek atd. V melase se však nekoncentrují pouze příznivě působící minerální látky, obsažené přirozeně ve šťávě z cukrové třtiny. Melasa obsahuje asi tři procenta bílkovin (cukr neobsahuje žádné) a malá, ale významná množství vitaminů B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou - tedy většinu vitaminů B komplexu. Plných deset procent obsahu melasy tvoří železo (melasa je jedním z jeho nejbohatších rostlinných zdrojů), měď, vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík, zinek a řada stopových prvků. Svou výživovou kvalitou předčí nejen cukr, ale všechna známá sladidla.

Přirozeně v ní zůstávají i nežádoucí látky, například těžké kovy či pesticidy, které se mohou do rostliny cukrové třtiny dostávat při použití nevhodných způsobů zemědělství. Právě proto je dobré pečlivě vybrat výrobce své melasy tak, aby množství nežádoucích látek bylo co nejmenší. Pokud melasa pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství a pěstuje se na nezamořené půdě tradičním způsobem Kvalitní bio melasa je zároveň nesířená a neobsahuje žádné jiné konzervační látky ani barviva.

Širšímu používání melasy brání její výrazná chuť, která většině spotřebitelů vadí. Ti proto dávají přednost přírodním třtinovým cukrům, kterým naopak dodává melasa příjemnou chuť a vůni. A to je i její tajemství. V malém množství má totiž melasa velmi příjemnou chuť a navíc zvýrazňuje přirozenou chuť pokrmu. Je proto škoda si melasu znechutit tím, že ji budeme konzumovat několik předepsaných lžiček denně! Její výraznou chuť využijeme nejlépe jako součást připravovaných jídel. Proto melasu nezavrhujte, dokud ji neochutnáte v perníku, závinu (skořice, jablka a ořechy její chuť výtečně doplňují), sušenkách či v pálivých směsích (spolu s kari nebo pálivými papričkami, s rajským protlakem a dokonce i hořčicí). Trochou melasy můžete dochutit mléko či jogurt jako zálivku müsli nebo kukuřičných lupínků, med nebo ovocné čaje.

Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. Nejlepší melasa obsahuje asi jenom 18-20% cukru, a to většinu ve formě glukózy a fruktózy, které mají vyšší sladivost než sacharóza obsažená v bílém cukru a u nichž je menší riziko vzniku zubního kazu. Snad ještě důležitějším faktem je, že fruktóza nezvyšuje tak prudce hladinu krevního cukru jako sacharóza, vstřebává se do krve pomaleji a je tak lepším a trvalejším zdrojem energie. Největším kladem tohoto sladidla, které je někdy nazývané „černým zázrakem“, je však velký obsah minerálů, cenných zejména pro obyvatele tzv. rozvinutých zemích (tedy i ČR) živících se převážně rafinovanou stravou.
Někomu chutná hned, jiný si na její specifickou chuť zvykne už po týdenním používání. Melasa je přirozeně bezlepková. Není žádný div, že se melasa stala trvalou součástí tzv. lidové medicíny. Je ceněna zvláště při anémii, revmatických poruchách, zácpě, nespavosti atd. Lze ji používat i zevně ke koupelím - při ekzémech a lupence.

Použití: Jako kvalitnější sladidlo všude místo cukru a kávovou lžičku denně (ráno do čaje nebo jen tak) jako prevenci řady onemocnění.

Energetická hodnota na 100 g: 1200 kJ/287 kcal, tuk 0,0 g,  glukóza: 2,67 g, fruktóza: 4,56g, sacharóza: 39,9 g, obsahuje více vápníku než mléko, více železa než vejce a více draslíku než jakákoli jiná potravina. Jedná se o harmonizovanou soustavu životně nezbytných stopových prvků a organických látek, kterých se nám současným způsobem stravování většinou nedostává. Látky jsou v přirozené přírodní formě, což umožňuje jejich snadné vstřebávání.

ZDRAVOTNÍ PŮSOBENÍ MELASY

Druh onemocnění-  Dýchací cesty Astma, katary, bronchitida Močový měchýř a ledviny Močové a ledvinové kameny, zánět ledvinové pánvičky  Srdeční a oběhový systém Vysoký krevní tlak, poruchy prokrvení, srdeční slabost, křečové žíly, mozkové příhody Žaludeční a střevní trakt Průjem, žaludeční vředy, zácpa, hemoroidy, nadýmání Pokožka a sliznice Nečistá pleť, lišeje, ekzémy, neurodermis, vředy Játra a žlučník Poruchy jater, žlučové kameny, žlučníkové koliky.  Systém látkové výměny Revmatické potíže (m.j. dna, ischiasové bolesti, houser) Nervový systém Bolení hlavy, migrény, nervozita,  poruchy spánku, neuralgie, symptomy stresu, Kostra a klouby Onemocnění kostí a kloubů, výrony, artritida, artróza Žlázy s vnitřní sekrecí Klimakterické obtíže. Nemoci oběhové soustavy, arterioskleróza srdeční slabost vysoký krevní tlak hemoroidy mozková mrtvice angina pectoris srdeční infarkt Mnoho těchto nemocí je zapříčiněno ztrátou elasticity cév a následným zhoršeným průtokem krve. Ke kornatění jsou náchylné tepny, jejichž vnitřní stěny již nejsou hladké. Následkem je mimo jiné vysoký krevní tlak a nedostatečný průtok krve věnčitými cévami, což může vést k angíně pectoris a srdečnímu infarktu. Přetížením srdce může dojít k srdeční slabosti. Zhoršená cirkulace krve a tím špatný přívod kyslíku ke tkáním brání odstraňování zplodin látkové  výměny a poškozuje buněčný metabolismus. Nejvíce trpí játra a ledviny. K následným projevům patří také revmatické potíže. Melasa obsahuje minerální látky potřebné k udržení elasticity cév a substance posilující srdeční sval. Důležité jsou zdravé, elastické stěny nejen u tepen, ale také u žil. Významná žilní slabost, která vede k onemocnění dolních končetin a křečím, dokáže život pěkně znepříjemnit. Melasa je schopna předcházet trombóze a v mnoha případech ji odstranit.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

14
img_3718
img_9166
img_3663
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.