Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Kurkuma

Kurkuma

Je vhodnou prevencí cukrovky a může pomáhat také v boji proti obezitě. V minulosti přitom vědci zjistili, že kurkuma obsahuje látky účinkující jako prevence rakoviny a onemocnění srdce a cév. Kurkuma (Curcuma longa) neboli indický šafrán, pochází z jihovýchodní Asie. Je to až metr vysoká, víceletá rostlina, která roste až 1 500 metrů nad mořem. Pěstuje se pro své oddenky a ztlustlé kořeny. Má květy podobné lotosu a oválné listy podobné zázvoru. Řadí se do čeledi zázvorovitých. Pěstuje se zejména v Číně, Indonésii a Indii.

Zlatožluté koření získávané z kořene rostliny Curkuma longa se používá k léčebným účelům minimálně již 4 000 let. Kurkuma hrála prominentní úlohu již na začátcích ajurvédy, nejstarší celostní medicíny na světě, jejíž počátky se stanovují kolem roku 2 000 př. n.l. Kurkuma podporuje funkci vnitřních orgánů, čistí krev i pomáhá ochraňovat kůži před kožními chorobami.

Kurkuma (sanskrtsky Haridra) neboli indický šafrán byla v ajurvédské medicíně pokládána za hlavní prostředek k nastolení dobré funkce jater. Později bylo zjištěno, že ještě lepších účinků je dosahováno při kombinaci kurkumy s jiným kořením, a tak po pečlivém experimentování vznikla skupina koření nazývaná kari koření, které obsahuje kromě kurkumy černý pepř, kajanský pepř, kmín, koriandr, pískavici a další koření.

Oblíbenou kombinací k léčbě jaterních potíží byla v tradičním indickém léčebném systému též kombinace zázvoru a kurkumy. Zázvor zrychluje krevní oběh a tím zajišťuje urychlenou dodávku kurkumy do jater.

Kurkumu ajurvedští léčitelé používají i jako prostředek posilující žaludek.

K neutralizaci otravy po uštknutí hadem či pavoukem se v Indii pije tento nápoj: 3 polévkové lžíce hrubě nasekaného kořene kurkumy se vloží do mixéru s půl šálkem vody a dvě minuty se mixuje. Pro zlepšení chuti se může smíchat se sklenicí mrkvové či rajčatové šťávy. Po přidání mouky se vytvoří pasta, která se přikládá na místo kousnutí.

Silný čaj z kurkumy, kdy se kořen vaří 15 minut, lze využít jako prostředek při občasných teplotách nebo otocích způsobených požitím nevhodné vody či jídla. Pokud se tímto roztokem omývá kůže, pomůže to odstranit parazity.

Ženy a dívky si v některých částech Indie oplachují tvář ve vodě s kurkumou. Kurkuma zanechává zlatavou zář a chrání pleť před akné a podobnými kožními problémy, reguluje totiž činnost mazových žláz, zlepšuje prokrvení, podporuje tvorbu kolagenu a tím přispívá k regeneraci kůže.

V dnešní době je kurkuma pro své účinky využívána v Asii i v kosmetickém průmyslu. Kurkuma má své působení i na psychiku člověka. Údajně pomáhá proti snílkovství, dennímu snění a nedostatku vztahu k přítomnosti.
Kurkuminoidy - látky zodpovědné za žluté zbarvení kurkumy jsou uznávanými antioxidanty, které pomáhají chránit náš organismus před negativním účinkem volných kyslíkových radikálů. Mají být 5x účinnější než vitamín E.
Kurkuma patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem.

Účinky na zdraví

Za svůj léčivý efekt vděčí kurkuma oranžově zbarvenému oleji jménem kurkumin. Je považována za prostředek posilující funkci vnitřních orgánů (hlavně žaludek, játra, ledviny a žlučník), čistí krev, chrání kůži před negativními vlivy a díky obsahu antioxidantů chrání tělo také před volnými radikály. Prospívá i diabetikům, protože harmonizuje hladinu cukru v krvi. Obklady s obsahem kurkumy pomáhají mírnit otoky, pohmožděniny, záněty kloubů (zejména v ramenech, kolenou a loktech) a revmatickou artritidu. Již několik tisíciletí se využívá v indické ajurvédě k léčbě různých chorob - od zažívacích potíží až po léčbu zákeřné rakoviny. Omezit příjem kurkumy by měli lidé se žlučovými kameny, žloutenkou, těhotné ženy a lidé trpící na překyselení žaludku. Pokud povaříme kořen z kurkumy, získáme léčivý odvar (používáme na pleť). Kurkumový odvar pomáhá odstraňovat parazity, chrání pleť před akné a kožními chorobami, podporuje tvorbu kolagenu a přispívá tak ke zdravému vzhledu pokožky.

Kurkuma svou vůní připomíná zázvor a také trochu pomeranč, chutná slabě palčivě. Pro svou výraznou, sytě žlutou barvu je využívána jako potravinářské barvivo do tuků, sýrů, likérů apod. Sušená kurkuma se používá jako koření do vegetariánské stravy, do rýže, luštěnin, omáček, dušených a pečených mas, ale i do moučníků, knedlíků a bramborových těst. Spolu s dalšími druhy koření je častou součástí kořenících směsí.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

hipo4
konference-karvina02
IMG_0129
rovna_prava_pro_vsec...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.