Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Borůvky

Borůvky

Plody borůvek patří mezi nejzdravější ovoce. Obsahují vi¬taminy, minerální látky a barviva (antokyany), které mají mimořádně pří¬znivý vliv na lidský organismus. Borůvka není jen lahodných a zároveň neobyčejně zdravotně prospěšných plod, ale také důležitý zdroj léčivého listu či nati. Modré barvivo na jazyku a puse je neobyčejně léčivé na sliznice od úst až po konečník.

Borůvky jsou významnou léčivou potravinou už po mnoho staletí. Známé jsou hlavně svou bohatostí na vitamin C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence a lék nemocí z nachlazení, infekčních a jiných onemocnění. Borůvky jsou ale také jedním z nejlepších přírodních zdrojů silných antioxidantů (karoten, antokyan, pterostilben), tříslovin (tanin) a mají též vysoký obsah železa a dalších bioaktivních látek. Borůvka je doslova 'superpotravina', navíc s přívlastkem Bio, s dlouhou řadou pozitivních a léčivých účinků na náš organismus. Neobvykle vysoký obsah antioxidantů chrání před volnými radikály, viry a bakteriemi. Borůvky jsou tedy skvělou prevencí mnoha nemocí, lékem a silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci, chrání naše sliznice a stimulují jejich regeneraci. Čerstvé, sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou tím pravým lékem při všech respiračních onemocněních, pomáhají léčit chřipku, angínu, bronchitidu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic, slouží jako podpůrný prostředek při léčbě dny a revmatismu. Ulehčují průběh chorob způsobených stárnutím. Dalším úžasným působením je schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak, což prokázaly i odborné vědecké výzkumy. Jejich častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti, lidé, kteří mají problémy s nočním viděním, pozorují zlepšení zraku ve zhoršených světelných podmínkách. Borůvky se už po mnoho generací používají jako léčebný prostředek při střevních potížích a kolikách, při průjmu a otravách jídlem, tady fungují jako dezinfekce a takzvaně 'staví'. I v tomto případě působí v jakékoli formě, čerstvé, sušené i konzervované.

Další účinné látky plodu i jeho odvaru omezují růst patogenních mikrobů a specifických plísní ve střevní mikroflóře způsobující průjmy. Předznamenávám, že tady je zvláštnost borůvky, která v podobě čerstvého plodu, šťávy, kompotu nebo částečně i marmelády má spíše ve vztahu ke stolici ředivé účinky - asi vysokým obsahem pektinové vlákniny blokující v sobě a tím i ve výkalu vodu, která výkalový kompakt výrazně zvláčňuje, což pomáhá při průvodních problémech hemeroidů, rakoviny konečníku a střev, píštělů, Crohnovy choroby a jiných zúženích střev například po operacích nebo při všelijakých polypech a jiných nežádoucích výrůstcích. Když připočteme regeneraci sliznic barvivy a celkový příznivý efekt borůvky čerstvé nebo sušené, nebo jen odvaru, tak to nemá chybu a proto borůvku využijeme i v dalších indikacích. Například pro regeneraci sliznic s mírným protizánětlivým efektem při zánětech v ústní dutině, angínách, paradentózách, povlacích na jazyku apod.

Blahodárný účinek mají borůvky i na ledviny a močové cesty, čistí je a pomáhají léčit případné infekce v této oblasti. Působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému. Ozdravný účinek mají též na prostatu, hovoří se o nich dokonce jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty, ale i v souvislosti s prevencí mnohých jiných typů rakoviny. Nejnovější výzkumy potvrdily významné protirakovinné účinky na lidský organis¬mus a na kůži poškozenou při nadměrném opalování. Lidové léčitelství doporučuje každému zkonzumovat během léta alespoň 1,5 kg čerstvých plodů pro vyčištění organismu. Odborné výzkumy také doložily příznivý vliv borůvek na zdraví diabetiků. Obsažené látky snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi, posilují cévní systém a zlepšuje krevní oběh a prokrvení končetin. U diabetiků je samozřejmě nejvhodnější konzumace borůvek bez přidání cukru. Plody lesních borůvek obsahují přes 7 % tříslovin, 20 až 30 % cukru, antokyanová barviva, myrtillin A a B, dále organické kyseliny, citrónovou, jab¬lečnou, jantarovou, mléčnou, šťavelovou a pektin, vitaminy A, B a C a látky snižující obsah cukru v krvi.

I list borůvky je účinným lékem, má velice podobné účinky jako plody. Sklízíme je počátkem léta a sušíme pro pozdější užití. Čaj z těchto listů je vhodný při střevních a žaludečních potížích i pro mírné snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má také příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje a pomáhá s odvodňováním při přílišném zadržování vody v organismu. Při vnějším aplikaci zmírňuje projevy lupénky a kožních nemocí. Listy se sbírají se od května do června z neplodných větévek sdrhnutím. Zhnědlé nebo jinak poškozené listy, úlomky větévek a jiné příměsi vybe¬reme a listy pak sušíme co nejrychleji v tenkých vrstvách ve stínu nebo umělým teplem do 40 °C. Droga si musí zachovat světle zelenou barvu. Listy, které během sušení zhnědnou, odstraníme. Plody sbíráme v době plné zralosti v červenci a srpnu. Sušíme je nejdříve na slunci, až povadnou, v troubě nebo sušárně až scvrknou, pak se ještě dosušují na slunci, ale ne¬mají úplně ztvrdnout. Protože snadno znovu přijímají vzdušnou vlhkost, je třeba je kontrolovat a podle potřeby znovu dosušit.

Odvar z listů nebo sušených plodů pijeme jako náhražku pravého čaje. Obě drogy mají svíravý účinek působící proti průjmům, ale odvar z listů by se neměl užívat dlouhodobě. Mnohem hodnotnější a účinnější než listy jsou plody. Sušené se užívají proti průjmům buď přímo, nebo na¬močené ve studené vodě. Šťáva z čerstvých borůvek byla i klinicky ově¬řena jako vynikající prostředek k regeneraci sliznic při krčních onemoc¬něních. Barvivo proniká do nemocné sliznice a s její výstelkou vytvoří pevnou černomodrou vrstvičku, pod kterou se vytvoří nová zdravá výstelka a vrchní vrstva se pozvolna odloupne a zmizí. Účinek byl zazna-menán při onemocnění toxoplazmózou, kterou způsobuje Toxoplasma gondii. Stejně jako čerstvé borůvky působí i borůvky zmrazené. Je prokázáno příznivé působení borůvek i na žaludeční stěnu a další části zažívacího traktu, kde má význam především obsah pektinu, který omezuje nepříz¬nivé působení nadměrného množství žaludečních šťáv. V dutině ústní má čerstvá borůvková šťáva, zředěná vodou, vynikající účinky jako kloktadlo. To je možné připravit i z borůvkového listí. Hrst vaříme asi 5 minut v půl litru vody a pak scedíme.

V plodech i listech byly zjištěny látky s účinky proti bakteriím, které jsou termostabilní, to znamená, že se neničí tepelným zpracováním. Jsou lépe rozpustné ve vodě než v alkoholu, proto jsou účinnější výluhy a odvary ve vodě než alkoholické extrakty. Antokyanové složky zvané myrtilliny mají vlastnosti vitaminů P s podobnými účinky jako vitamin A. Zpevňují cévní stěny a zlepšují vidění v temnu. U odvaru z plodů i čerstvého ovoce byl prokázán účinek proti škrkavkám a roupům. Účinek odvaru z listů byl ověřen u cukrovky, protože podporuje vylučování moči a má dezinfekční účinky při zánětech močových cest. Zde je doporučena dávka 20 až 30 g listů spařených půl litrem vody, pije se pak 2 až 3krát denně jeden decilitr. Při počátečních stadiích nebo pouze mírných formách cukrovky se dopo¬ručuje směs borůvkového listí s natí jestřabiny, suchých slupek fazolových lusků, listů ořešáku a kořene lopuchu. Pěstování lesních borůvek na zahradě není možně, protože rostlina je přísně vázána na symbiózu s mykorrhizními houbami, které se zatím ne¬podařilo úspěšně uměle přenést, a ani soužití není dosud dobře prozkou¬máno. Bez mykorrhizy lze pěstovat pouze borůvky kanadské Vaccinum corymbosum, které tvoří keře s většími plody, světlou dužninou, která nebarví, ale také s vynikajícími léčivými účinky.

Pěstování těchto borůvek má proto svůj význam. Po úpravě kyselosti půdy je můžeme pěstovat v zahrádkách prakticky na celém našem území až do nadmořské výšky 800 m. Protože netrpí závažnými chorobami a škůdci, je možné pěstovat je eko¬logicky a zdravotní účinky jsou porovnatelné s borůvkami lesními. Odrů¬dy s různým stupněm zralosti prodlužují konzumaci čerstvých plodů.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P6231613
28
v-dolina2010-11
P5303050
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.