Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus

je dřevokaznou houbou, která si v současné době svým ojedinělým složením vitaminů, bílkovin a stopových, ale především obsahem beta-1,3-D-glukanu a vlákniny a následným působením na organizmus získává stále více příznivců. Lékařské výzkumy v různých zemích a kulturách mají jedno společné: potvrzují, že hlíva ústřičná se řadí mezi nesmírně vzácné houby.

Hlíva ústřičná byla donedávna považována jen za jakousi lahůdku, ale lékařské výzkumy ukázaly, že v ní je ještě něco mnohem vzácnějšího: je nesmírně zdravá. Hlíva ústřičná, jejíž příznivé účinky jako zdraví prospěšné houby znali již před staletími Číňané, se začala koncem minulého století objevovat i v našem jídelníčku.

Pravidelnou konzumací hlívy ústřičné dochází ke zvyšování obranyschopnosti organizmu. Hlíva ústřičná blahodárně působí na funkci cévního systému a peristaltiku střev. Je vhodná při přecitlivělosti, stresu a zátěži. Pomáhá zmírňovat únavu, strnulost šlach a končetin. Příznivě ovlivňuje hladinu cukru a tuku v krvi a hladinu krevního tlaku, aktivizuje obranný systém organizmu - makrofágy, T-lymfocyty a další buňky, a tím pomáhá v těle eliminovat různé antigeny a bakterie, příznivě působí při hypercholesterolémii, dále podporuje látkovou přeměnu a peristaltiku střev, pomáhá při zánětech a podporuje regeneraci tkání, regeneruje buňky a tím zpomaluje stárnutí, pomáhá při léčbě bradavic a ekzémů, doporučuje se alergikům a astmatikům, posiluje játra, slinivku, ledviny. Je unikátním koktejlem glukanů, aminokyselin, vitamínů a minerálů a mikroelementů a ve svém komplexu člověka chrání i před působením toxických látek. Hlíva je přírodním zdrojem důležitých látek ze skupiny statinů (mevinolin –lovastatin) Odborné studie prokázaly, že hlíva obsahuje 0,4 - 2,7 % statinů v sušině.

Hlíva ústřičná je nezelený organizmus, což jsme i my lidé, přijímá ze zelených organizmů, tedy stromů, spoustu látek, které jsou pro její život potřebné. Navíc hlíva obsahuje látky v takovém množství a poměru, který lidskému organizmu maximálně vyhovuje. Hlíva si bere živiny ze stromů a člověk si je může vzít z hlívy. Její příznivé účinky spočívají hlavně v látkách, které mají schopnost aktivovat buňky zajišťující přirozenou imunitu organizmu. Kromě toho hlíva obsahuje celou řadu vitaminů B, D, C, K, proteinů, sterolů, některé mastné kyseliny a stopové prvky chromu, mědi, železa, jódu, sodíku, selenu a zinku. Kromě těchto cenných látek obsahuje hlíva také vlákninu, díky které se z těla uvolňují usazené škodliviny.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

40_1soutezni_den_270...
78_2soutezni_den_290...
cyklomaraton-k24-201...
69_vylet_2809-1906
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.