Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Maca - tajemství věčného mládí

Maca - tajemství věčného mládí

Maca je ‚superpotravinou‘, jídlem i léčivou bylinou zároveň, často přezdívanou „peruánský ženšen“ (ač s ním není nikterak příbuzná). Už před více než 2000 lety byla základní součástí jídelníčku původních obyvatel starého Peru, kteří využívali její schopnosti k posílení organismu, zvýšení energie, vytrvalosti a síly.

Jedná se o celoroční rostlinu z čeledi brukvovitých, z níž se konzumují světlé hlízy podobné ředkvičce či pastináku, je tedy kořenová plodina. Roste a pěstuje se ve vysokých nadmořských výškách 3500 – 4500m peruánských a bolívijských And, kde se jí daří nejlépe v drsných klimatických podmínkách. I dnes je významnou potravinou indiánských i hispánských obyvatel Peru, ale stává se pro své téměř zázračné schopnosti čím dál oblíbenější i v Evropě, Japonsku a USA.

Maca se řadí mezi silné adaptogeny, což jsou rostliny zvyšující odolnost organismu vůči stresovým situacím.
Fungují na principu udržování homeostázy – rovnováhy všech tělesných systémů, narozdíl od substancí zaměřených na jeden určitý symptom. Maca, jakožto adaptogen, je schopna významně zvýšit energii pokud je to zapotřebí, ale v opačném případě nestimuluje víc než je třeba. Maca zvyšuje hladinu kyslíku v krvi, čímž dodává vitalitu a výdrž. Kromě toho zlepšuje funkci neurotransmiterů a tak pozitivně ovlivňuje paměťové funkce mozku. Dle vědeckých výzkumů může Maca významně posílit imunitní systém a celkovou tělesnou vitalitu, a jednoduše omlazovat organismus.

Maca obsahuje 60-70% sacharidů včetně vlákniny, zanedbatelné množství tuku a 10-14% vysoce kvalitního rostlinného proteinu, složeného z 19 aminokyselin včetně 7 esenciálních. Maca je velmi významným zdrojem minerálů a to především rostlinného vápníku, železa, draslíku a jodu, a obsahuje dále organickou síru, zinek, mangan, hořčík, fosfor, selen a měď. Co se týče vitamínů, obsahuje vysoký podíl vitamínu C (20g pokryje denní doporučenou dávku), niacinu a vitamínu B6, a obsahuje i řadu dalších B vitamínů, včetně malého množství B12. Maca je rovněž bohatým zdrojem fytosterolů – rostlinných sterolů schopných odbourávat špatný cholesterol (jako jedna z jejich mnoha funkcí).

Více však než pro vysoký obsah nutričních látek (kvalitní bílkoviny a minerály) si získala Maca svůj věhlas pro své účinky na lidský organismus. Vědecké výzkumy prokázaly a potvrdily pozitivní vliv na plodnost a posílení libida, celkovou podporu sexuálních funkcí a impotenci. Po celém světě se rovněž užívá k léčení či zmírnění menstruačních a menopauzálních obtíží. Občas se jí i přezdívá‚ přírodní viagra‘, pro její afrodisiakální účinky a schopnost léčby frigidity. Celkově Maca navozuje rovnováhu hormonálního systému.

Legenda říká, že v dobách největší slávy Incké říše se bojovníci živili Macou před každou bitvou, díky čemuž byli nesmírně silní. Po dobytí měst bylo ovšem bojovníkům Macu zakázáno užívat, aby nebyly porobené ženy vystaveny přílišnému sexuálnímu nátlaku. V dnešní době se Maca prodává a užívá převážně v podobě kapslí a tablet. To jí dodává nádech lékárenského výživového doplňku a ochuzuje to uživatele o její výjimečné chuťové a kulinářské vlastnosti jakožto potraviny.

Macu lze konzumovat v podobě jemně mletého prášku. Ve své domovině má  pestrý způsob využití včetně mouky pro pečení nebo přípravu kaší. Pro nejlepší účinek doporučujeme používat jednu polévkovou lžíci MACY  denně. Prášek můžete přidat do ovocných koktejlů, čerstvých šťáv, rostlinných mlék, polévek, ovocných salátů, müsli, salátů, pudinků, koláčů, džusů, či zejména do různých dezertů a sladkých kreací nebo přímo zalít převařenou, zchladlou vodou nebo smíchanou  s kakaem apod. Nejlépe používejte při teplotách nižších než 400C aby byly zachovány všechny původní nutriční hodnoty.

Dodává lehce mléčnou konzistenci i chuť, mírně nasládlou a jemně nahořklou, a proto se hodí ji přiměřeně dosladit například za studena zpracovávaným sirupem z agáve nebo  javorovým sirupem. V Peru se tradičně pije jako ohřátý teplý oslazený nápoj.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

priprava2011-02
22-opava-jakartovice
P5303049
luhacovice-13
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.