Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Mořské řasy

Mořské řasy

Zařadili jste mořské řasy do svého jídelníčku? Pokud ne, měli byste to napravit

Mořských řas je asi 25 tisíc druhů. Pro lidský organismus jsou nejčistším, nejkvalitnějším a nejsnáze využitelným zdrojem stravitelných bílkovin a sacharidů. Jeden kilogram mořských řas obsahuje tolik minerálních látek, stopových prvků a vitamínů jako 100.000 litrů mořské vody.
O síle mořských řas a jejich prospěšnosti nemusíme přesvědčovat, jejich mimořádně příznivé účinky na organismus jsou známé. Řasy jsou energeticky nejvýznamnější rostliny na zemi. Léčivý účinek je známý po mnoho tisíc let. Jejich energetické a léčebné vlastnosti využívali již indiáni a později i lidoví léčitelé v přímořských oblastech. V dnešní moderní medicíně a kosmetologii mají řasy velmi široké použití, protože jejich vysoký obsah mikro-elementů a vitamínů má významný revitalizační účinek na organismus. Buněčná stěna řasy obsahuje glykoproteiny, celulózu a nejsvrchnější vrstva obsahuje pektiny a látku která ideálně filtruje UVB záření.

Mořské řasy působí preventivně proti civilizačním chorobám jako jsou alergie, revmatismus, ateroskleróza, vysoký krevní tlak, atd.

Řasy obsahují velké množství vitamínů / A,B2,B12,C,E / a minerálních látek,především vápník, jód, zinek, železo, hořčík, draslík, sodík a chrom. Kyselina alginová patří mezi polysacharidy a zabraňuje vstřebávání toxinů s obsahem těžkých kovů (stroncium, kadmium, plutonium, barium). Vysoký obsahu jódu preventivně působí proti strumě v případě snížené funkce štítné žlázy. Bór se zprostředkovaně účastní regulace látkové výměny vápníku a hořčíku. Mastné kyseliny N-3 příznivě ovlivňují hladinu tuků v krvi, snižují shlukování krevních destiček, mírně zvyšují hladinu dobrého cholesterolu HDL a rozšiřují cévy. Brzdí kornatění cév a snižují krevní tlak.Vitaminu E, betakaroten a selen váží  volné radikály, čímž zpomalují kornatění cév, posilují imunitní systém člověka a preventivně působí proti rakovině. Obsah vlákniny v řasách je vysoký, proto zlepšují trávení. Chlorofyl je regenerační a desinfekční prostředek s maximálním antibakteriálním účinkem. Mořské řasy jsou nejkvalitnějším, nejčistším a v organismu nejlépe využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů. Obsahují až 20x víc minerálů než zelenina. Nori, Wakame a Hiziky mají dokonce 14x více vápníku než kravské mléko. Řasy mají být servírovány v malém množství, ale pravidelně. Spíš jako koření.

KOMBU hlubokomořská zelenina, roste ve studených vodách severských moří, ve velkých hloubkách oceánských proudů. Kombu tvoří tvrdé, zelené listy, široké 2-3cm, dorůstající délky 5-10m. Někdy bývají potaženy bílým přírodním práškem. To je způsobeno kyselinou glutaminovou. Díky ní jsou luštěniny vařené s Kombu lépe stravitelné a rychleji se uvaří. Kombu obsahuje jednoduché cukry, které mohou být důležité pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu cukru v krvi. Kombu je bohatá na kyselinu alginovou, která jí dodává příjemnou chuť, je nestravitelná a působí jako přirozený čistič střev. Bere ze stěn tlustého střeva usazeniny a jedy, ochraňuje před vstřebáváním těžkých kovů. Pomáhá zbavovat tělo cholesterolu. Chrání tělo před vysokým krevním tlakem. Celkově příznivě ovlivňuje metabolismus. V Japonsku se používá jako léčebný prostředek při zánětu tlustého střeva. Kombu je jedna z řas nejbohatších na jód. Po staletí ji Číňané používali k ošetření štítné žlázy. Kombu obsahuje aminokyseliny, které mírně stimulují sliznice a lymfatický systém. Použití: namáčet několik hodin, s luštěninami, vařit nejméně 60min.

NORI nejrozšířenější z mořských řas, má vynikající chuť. Nori nejvyšší kvality pochází z Japonska, protože to splňuje všechny důležité předpoklady k jejich růstu. Pěstování Nori je složitý proces vyžadující značnou dovednost, kvalitní setbu, správnou teplotu, neznečištěné prostředí, správné načasování setby a sklizně. Nori se sbírá ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru. Tato řasa roste na sítích v pobřežních vodách a sbírá se za odlivu. Nutriční hodnoty Nori jsou jedinečné. Má vynikající účinky na lidský organismus a jako doplněk stravy ji lze jen doporučit. Obsahuje významné množství vitamínu B12, vápník, železo, jód, vitamín A, niacin, bílkoviny, druh oleje /EPA/, který je efektivní při prevenci aterosklerózy, taurin (druh aminokyseliny, která pomáhá snižovat krevní tlak), a také chlorofyl.

Odbourává cholesterol i posiluje paměť

Působí podpůrně při rozpouštění a vylučování usazenin tuku, a tím pomáhá snížit hladinu cholesterolu v těle. Nori posiluje paměť, srdce a tenké střevo. Pomáhá také při trávení, a proto je vhodné tuto řasu podávat v kombinaci s pečenými a smaženými jídly. Je cenným zdrojem bílkovin, je jich v ní dvojnásobné množství než v mase.

Obsahuje olej EPA., který působí preventivně proti ateroskleróze, taurin zase pomáhá snižovat krevní tlak.

Vitamínu A obsahuje téměř tolik co mrkev, dále je v ní zastoupen vitamin B a C i B12, dále řadu minerálů a chlorofyl. Jako všechny řasy obsahuje hodně jódu. Je též lékem na chudokrevnost.

Dále obsahuje kyselinu alginovou, která na sebe v těle naváže těžké kovy a další toxické látky a přirozenou cestou je vyloučí. Rozpouští tuky a "uklízí" nahromaděný hlen v těle.

Kvalita nori není ovlivněna znečištěním

Nori má ještě jednu obrovskou výhodu. Dokáže absorbovat velké množství minerálů, ale z mořské vody neabsorbuje žádné škodliviny jako například rybí maso. Pokud znečištění přesáhne určitou mez, nori ne tom místě přestane růst. Pokud ale vyroste, pak ji škodliviny neovlivní.

Nori má jemnou, téměř sladkou chuť, kterou je možné zvýraznit zahřátím. Používá se do polévek, zeleninových salátů, při přípravě tradičního sushi, k přímě spotřebě, drcené jako koření.

AGAR-AGAR (kanten) přírodní želatina vyráběná z osmi druhů červených řas. Tyto řasy obsahují komplexní polysacharidy, které se podobají celulóze. Agar-agar se používá jako čistá želatina do krémů, polev, aspiků a na zdobení dortů. Agar-agar obsahuje železo, vápník, jód a další stopové prvky. Je velice lehce stravitelný, má mírně projímavé účinky. Fascinující a u nás do určité míry nedoceněná vodní rostlina. Číňané a Japonci objevili její léčivé účinky už před dvěma tisíci lety !

Agar roste v hloubce až 80m ve tvaru překrásných barevných kapraďových vějířů, nebo opeřených stébel. V dnešní době se agar těží kromě Asie, také ve Španělsku, Maroku, Koreji a v USA. Řasy se nejprve musí zbavit vody a pak se zpracovávají sušením při nízkých teplotách ve vakuu. Do obchodů se dostává ve formě vláken, vloček nebo v prášku a také jako želírovací prostředek.

Agar se používá k zahušťování omáček, pudinků, zmrzlin a dortových polev. Je to výborný želírovací prostředek na ovocné a zeleninové rosoly, dezerty, marmelády, aspiky aj. Agar je bezbarvý, má neutrální chuť a je bez zápachu. Už při nepatrné koncentraci je schopen vázat vodu a jiné tekutiny.

Z pouhého jednoprocentního roztoku agaru vytvoříte pevný gel. Jeho výhodou před klasickou potravinářskou želatinou, která se vyrábí ze zvířecích šlach nebo kostí je, že má osmkrát větší želírovací schopnost. Také se tak rychle nerozpouští a má jemnější konzistenci. Využívejte ho pravidelně jako vegetariáni. Těm agar slouží jako náhrada želatiny. K jeho pozitivům si můžete ještě připočíst velké množství jódu, vápníku, železa a mnohých živin. Třešničkou na dortu je, že je zcela bez kalorií!

Příprava

Agar rozpouštějte v teplých tekutinách při 80 – 90. Želíruje při  zchladnutí na 30 – 40°C. Nejdřív ho ale musíte namočit v tekutině (voda, ovocná šťáva, vývar). Tekutinu uveďte do varu a při rozpouštění neustále míchejte. Poté vložte potřebné přísady. Nakonec nechte vychladnout. Agar se nehodí na zpracování s potravinami bohatými na kyselinu šťavelovou. To je např. špenát, mangold, reveň nebo černý čaj. Také osoby trpící na průjmová onemocnění by měli agar konzumovat opatrně.

Velmi efektivně snižuje cholesterol, když prochází zažívacím traktem sbírá staré usazeniny a čistí vnitřnosti.

HIZIKY jsou provázkovité, černé řasy, rostou na ponořených skalách pacifického pobřeží Japonska. Pro svůj růst potřebují slunce, proto se obvykle nacházejí jen 1-2m po hladinou. Sklízejí se ručně a to na jaře. Na rozdíl od jiných řas, které jsou sušeny pouze na slunci, jsou Hiziki sušeny teplým vzduchem. Protože jsou velmi tuhé, musí se nejprve sušit, pak čtyři hodiny vařit ve šťávě z řas arame a teprve potom se suší na slunci. Usušené Hiziki mají velmi dlouhou dobu trvanlivosti. Jejich chuť je výrazně cítit mořem. Hiziki byla v Japonsku vždycky používána pro podpoření krásy, lesku a plnosti vlasů. Hiziki je vynikající zdrojem vápníku, železa, vitamínu A, niacinu a bílkovin. Hiziki se doporučují pro diabetiky. Základní příprava - Hiziki namočíme na 20 min., pozor zvětší se až 5krát, proto vezměme jen  malé množství, opláchneme pod tekoucí vodou. /můžeme:Přidáme nakrájenou cibuli, 2pl sojové omáčky shoyu a 1pl slunečnic./ Vaříme v malém množství vody 30minut. Takto upravená řasa se hodí jako doplněk k zeleninovým a obilných jídlům, do salátů.

ARAME roste v Pacifiku. Lístky jsou hnědé,  mají tvar vějíře, který je asi 30cm dlouhý a 4cm široký. Sbírá se ručně od května do srpna. Potom se sedm hodin vaří a suší na slunci, zčerná. Aby se dala lépe používat v kuchyni, krájí se na tenké nudličky, což připomíná řasu Hiziki. Arame má i podobnou strukturu jako Hiziki, ale má velmi jemnou chuť a aroma. Obsahuje 1 170mg vápníku, železo, velké množství jódu a vlákniny. Cení se pro příznivý účinek na vysoký krevní tlak. V tradiční japonské medicíně se používala řasa Arame při léčbě onemocnění ženských pohlavních orgánů. Příprava: Opláchnout pod tekoucí vodou, namočit na 10minut, vařit 20 minut, zvětší se až 6x.Vhodná jako doplněk obilných a luštěninových pokrmů, po uvaření se může vmíchat do salátů, vhodná k dochucení polévek.

WAKAME dlouhá řasa s temně zelenými listy rostoucí nepatrně hlouběji než Hiziki v okolí japonského ostrova Hokkaidó. Daří se jí v chladné vodě silného oceánského proudění. Sklízí se od února do června pomocí dlouhých háků. Na pobřeží jsou namáčeny do vařící vody, pak do čerstvé studené vody a nakonec na šňůrách sušeny. Wakame obsahuje velké množství vápníku 1300mg, železo, vitamín A, niacin,bílkoviny 7,3g. Wakame je nepostradatelnou součástí japonských diet, v japonské lidové medicíně se používá na čištění krve a posílení krevního oběhu. Miso polévka s Wakame se po generace používá pro ženy na zotavení po porodu. Wakame dodává tělu pružnost. Příprava: umýt pod tekoucí vodou, máčet 10 minut. Nálev pak použít na další přípravu –zálivka na salát, polévka, k vaření rýže, bulguru,…pak nakrájet na kousky a vařit 20 minut. Mekabu- část kořenového systému Wakame, pomocí něho se Wakame rozmnožuje. Má velkou koncentraci minerálů, větší než všechny ostatní části Wakame. Má velmi silné slané aroma a velmi tuhou konzistenci. Dá se používat stejně jako Kombu.

DULSE (Rhodymenia palmata) je neoblíbenější řasou severního Atlantiku, kde zdomácněla a byla používána obyvateli severozápadní Evropy přes tisíc let. Je známo, že keltští a normandští bojovníci žvýkali na svých pochodech dulse a mniši ze St. Columba ji sbírali, aby uživili chudé lidi. Po několik století byla dulse pravidelnou součástí stravy domorodých kmenů na Islandu a na Aljašce. V 17. století používali britští námořníci dulse jako "žvýkací tabák". Přitom zjistili, že dulse pomáhala udržovat stav onemocnění kurdějemi na mnohem nižší úrovni, než jak tomu bylo u příslušníků ostatních národností. V 18. století přibrala na oblíbenosti za pomoci skotských a irských přistěhovalců na východním pobřeží Kanady a Ameriky. Patřila až do pozdního 19. století ke každodennímu zboží v ulicích mořských přístavů na obou stranách Atlantiku. Ale jako u všech řas se ve 20. století snížila její spotřeba. Nyní, když vzrostly vědomosti o přirozených potravinách, je dulse již opět nabízena v obchodech se zdravými potravinami.

Dulse roste bujně na skalnatých pobřežích v turbuletních vodách kolem spodní hranice přílivu. Rostliny jsou malé, 15 až 30 cm dlouhé a mají tenké, měkké listy (vějíře). Sklizeň probíhá v květnu až říjnu. Rostliny se při odlivu trhají rukou, jsou jednoduše sušeny na slunci a větru, pak jsou tříděny a baleny pro obchod. Dulse je nejbohatší ze všech řas na železo, a proto velmi intenzivně posiluje krev. Dulse je také bohatá na vápník, magnezium, jód a fosfor. Po Nori má nejvyšší obsah proteinů mezi všemi běžnými druhy řas.

Vínově červená dulse s vysokým obsahem železa má měkkou strukturu a jednoznačné kořeněné aroma. Dulse se používá na báječné polévky a kondimenty. Lehce povařená s cibulí dává dobrou kombinaci nebo chutnou přílohu k ovsu nebo jiným obilným jídlům. Jednoduše namočená vytvoří barevnou výživnou přílohu k řadě salátů.

Řasu můžeme použít jako koření: nasucho ji opražíme a pak rozdrtíme v hmoždíři na prášek. Přidává se do polévek (na konci varu), do salátů i do hlavních jídel.

Při přípravě ji na deset minut namočíme do vody a potom přidáváme nejlépe do polévek a zeleninových jídel. Ve vroucí vodě by se tato řasa měla připravovat dalších deset minut.

Dulse je mořská řasa ze severního Atlantiku s vysokým obsahem železa a jodu, o čemž svědčí její tmavě fialová barva. Je bohatým zdrojem rostlinného proteinu, vlákniny, enzymů, draslíku a hořčíku, vitamínu A a B vitamínů. Má velmi nízký obsah sodíku. Vyznačuje se specifickou chuťí a příjemně měkkou strukturou, díky které se skvěle hodí ke konzumaci bez úpravy jako snack. Ideální jako barevná a chutná ingredience do salátů, sendvičů nebo polévek

Dulse vločky BIO jsou vyrobeny z nejkvalitnějších řas Dulse pěstovaných v severním Atlantiku v kvalitě BIO, přičemž jsou v této podobě cenově výhodnější. Lze je použít jako náhrada soli s nízkým obsahem sodíku, do salátů, polévek, omáček, na sendviče a do dalších pokrmů.

Před konzumací lze lehce navlhčit či namočit, čímž se stane velmi jemná a měkká. Do salátů stačí přidávat bez namočení neboť sama vlhkost nasaje. Není nutno vařit!

Sea Lettuce BIO -mořský salát je rostlina s výraznou chutí a aroma. Má velmi vysoký obsah chlorofylu, železa a proteinu a vysoký obsah vlákniny, jódu, manganu a dalších minerálů. Díky sušení za nízkých teplot si uchovává enzymatickou aktivitu. Lze konzumovat bez jakékoli úpravy samostatně nebo v salátech, polévkách a dalších pokrmech. Skvělé jako slaný snack místo nezdravých chipsů či tyčinek. Není nutno vařit!

Laver BIO je severoatlantická divoká řasa, příbuzná japonské Nori, s nezaměnitelnou chutí mořských ryb. Laver má nejvyšší obsah vitamínů B1, B6, B12, C a E a obsahuje velké množství rostlinného proteinu, vlákniny, železa a dalších minerálů a stopových prvků. Ideální je ji před použitím na několik minut namočit do vody a vychutnat si ji v salátech a polévkách, případně lze konzumovat i samostatně bez úpravy. Není nutno vařit!

Kelp BIO -jemnější a tenčí odrůda japonské Kombu. Má výjimečně vysoký obsah vápníku a draslíku, a dále železa, hořčíku a B vitamínů. Přírodní glutamany zvýrazňují chuť a zjemňují potraviny s vysokým obsahem bílkovin jako kupříkladu luštěniny. Látky přítomné v Kelpu pomáhají eliminovat radioaktivní prvky a těžké kovy z lidského organismu. Před použitím vhodné namočit přes noc. Skvěle se hodí ke všem kuchyňským účelům, do salátů nejlépe marinované. Není nutno vařit!

Mořské řasy – zdroj minerálů (vápník, fosfor, hořčík, železo, jod, sodík) a vitamínů (A,B1, B12, C) a lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů. Alkalizují krev, regulují tlak, rozpouští usazeniny tuku a hlenu.

Kombu „tlustý šátek“ – Laminaria japonice - pomáhá zabránit předčasnému šedivění, zvyšuje jasnost myšlení, dodává minerály

Wakame „mladý šátek“ – Undaria pinnatifida – snižuje vysoký tlak a pomáhá při srdečních chorobách, dodává minerály

Arame „hrubá tkanina“ – Eisenia arborea - dodává minerály

Hiziki „střapatý strom“
– Hizikia fusiformis – dodává minerály, obsahuje nejvyšší obsah vápníku (1400mg/100g), mnoho železa

Nori - Porphyra tenera – používá se na přípravu sushi  - dodává minerály

Kanten (agar – agar) – dobrý pro povzbuzení peristaltiky v případě zácpy, dodává minerály

Kelp - pomáhá játrům s detoxikací a to tak, že je zbavuje otravy olovem. Alginát sodný, obsažený v kelpu se slučuje s olovem, které je pak vyloučeno trávicím traktem. A dodává minerály :-)

Řasy příznivě působí na citlivou a náročnou pleť se sklony k dermatitidám a alergickým reakcím. Jejich účinek je přímo zázračný v tělových kosmetických zábalech a remodelačních přípravcích.

Nejčastěji užívané řasy v kosmetice:

Laminária didgitáta
– hnědá mořská řasa – jedna z nejdelších řas, má tvar lana a dorůstá délky 1–5m. Těží se z hloubky až 10m. Některé druhy laminární jsou i jedlé. Řasa je velmi bohatá na minerální látky, mikro-elementy, vitamíny a tyto mají vliv na metabolismus v buňkách. Obsažený laminarin a alginová kyselina vstupují do metabolismu tuků, aktivuje tvorbu enzymů, a proto se používá především pro zeštíhlující a korektivní kosmetická ošetření. Na povrchu pokožky zanechává řasa po aplikaci antioxydační a vysoce hydratovanou vrstvu, která kůži udrží vláčnou vlhkou.

Fucus vesiculosus – hnědá mořská řasa – dorůstá 50cm – 1m. Její vysoký obsah stopových prvků, polyfenoly, soli železa, aminokyseliny, široká škála vitamínů, A,B,C,D a E, vysoký obsah jódu a polysacharidů, staví tuto řasu na přední místa v přípravcích na zrychlení metabolismu. Řasa urychluje proces trávení, zlepšuje detoxikaci a je schopna vázat vodu v tkáních. Na povrchu pokožky řasa hydratuje, uklidňuje a výrazně regeneruje.

Lithotanium calcareum – červená mořská řasa – skládá se ze směsi červených vápenatých řas 2–10cm. Živá řasa má barvu červenou po usušení zbělá Je velmi bohatá na vápník, magnézium a vitamíny B a C. Osvěžuje celkově organismus a vyladěním minerálních látek ideálně bojuje s únavovým syndromem.

Codium tomentosum – keříčková mořská řasa zelená – vysoký obsah minerálních látek, stopových prvků a cukrů předurčuje použití v kosmetických přípravcích. Přidává se do pleťových vod, krémů a masek. Zvyšuje hydrataci, tonus a sycení pleti stopovými prvky, zklidňuje a startuje obranné mechanismy.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P5303056
okolo-msk2011-203
luhacovice-01
P5303069
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.