Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Začněte žít zdravě

Začněte žít zdravě

Mám vás přesvědčovat o tom, že opravdu jsme to, co jíme?
Víte, že nestačí do současného nezdravého jídelníčku zařadit zdravější potraviny, ale  je nutné  vyřadit to, co ubližuje nejvíc?

Naši váhu, množství tuku, svalovou hmotu, stav pleti, kvalitu kůže i vlasů a nehtů, to jak vypadáme, ale pochopitelně i to jak se cítíme, ovlivňujeme tím, co a kdy a v jakém množství jíme. Vybírejme si, co budeme jíst. Zvolme potraviny, které byly co nejméně průmyslově upravovány.

Potraviny se značkou BIO jsou jednou z možných alternativ. Zdravá výživa a biopotraviny mají k sobě velmi blízko. Nemůžeme sice dát mezi tyto dva pojmy rovnítko a ani prohlásit, že kdo bude konzumovat bioprodukty, bude zdravý. Ovšem již z principu by měly být biopotraviny zdravější - díky vyloučení látek jako jsou chemické prostředky, umělá hnojiva, barviva, sladidla a jiné chemické látky zanášející naše tělo nebo geneticky modifikované organismy, u kterých se předpokládá negativní vliv na lidský organismus. To všechno vede k menší zátěži našeho zdraví. Zařazením biopotravin do jídelníčku zkvalitníme naši stravu, která nejenže bude mít vyšší obsah vitamínů a minerálů, ale často i lepší vůni a chuť. Zkrátka a dobře jde jen o to, mít své tělo rád. Netrápit ho nešetrnými jednostrannými dietami, nebo naopak - nezahlcovat ho těžce stravitelnými potravinami, navíc ve větším množství, než potřebujeme.
Základem je soulad s přírodou. Biopotraviny nejsou spjaty s určitou stravovací vyhraněností, jako je tomu v případě vegetariánství nebo veganství. Cílem systému biopotravin je naopak obsáhnout co nejširší spektrum výrobků. Biopotravinou se může stát cokoli, co splní závazná pravidla:
• biopotraviny neobsahují přidané chemické látky, jako jsou barviva, konzervanty, aroma, dochucovadla či látky měnící fyzikální vlastnosti potravin
• v rámci pěstování rostlinných biopotravin se taktéž nepoužívají chemické látky, pesticidy, hnojiva a jiné
• biopotraviny živočišného původu pocházejí pouze z produkce ekologického zemědělství, které splňuje přísné standardy na chov zvířat, jejich pohodu, kvalitu krmných směsí apod.
Důležitý je i ekologický aspekt. Základní teze výroby biopotravin je soulad s přírodou a šetrnost k životnímu prostředí. Zakoupením produktů ekologického zemědělství tedy nejen obohacujeme svůj jídelníček, ale také pomáháme zlepšit prostředí, v němž žijeme.

BIO je životní styl, pěstování, produkce a spotřeba potravin s důrazem na ochranu půdy, přírody a lidského zdraví. BIO může být i oblečení, drogerie, bydlení atd.

Máte pocit, že je těžké změnit své stravovací návyky? Nejpodstatnější otázkou je, čeho se vlastně obáváte – že některé potraviny neznáte, že vám jídlo nebude chutnat, že nebudete zasyceni, že si bio potraviny nemůžete dovolit, že  je neumíte připravit,…..?
Slibuji, že když ochutnáte, změníte názor a budete mít chuť i potřebu mít je v kuchyni :-)
Jídlo vám chutnat  bude a vy se budete cítit  skvěle.
Pravděpodobně zhubnete. Časem vám postačí menší porce než jste byli zvyklí.
Objevíte nové chutě, barvy a vůně……bude vás bavit vařit a vymýšlet nové, vlastní kombinace jednoduchých, rychlých a zdravých pokrmů.  
Jakmile se o zdravou výživu začnete trochu zajímat, otevře se vám naprosto nový svět. A nebojte - pochutnáte si!

Zdeňka Kolláriková
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_9266
01
02
rovna_prava_pro_vsec...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.