Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Rady pacientům Selfmonitoring není pojem z manažerské příručky (Ordinace.cz)

Selfmonitoring není pojem z manažerské příručky (Ordinace.cz)

V Více než 860 000 osob v České republice se léčí s nemocí jménem diabetes mellitus, laicky nazývanou cukrovka. Počet nemocných se navíc rok od roku trvale zvyšuje. Meziroční nárůst činí kolem 20 000 osob za rok a podle odhadu odborníků je v Čechách dalších 250 000 diabetiků

kterým nebyla nemoc zatím diagnostikována. Kvůli těmto alarmujícím údajům je toto onemocnění právem označováno jako epidemie třetího tisíciletí.

Dva základní typy diabetu:

Diabetes 1. typu – projevuje se nejčastěji v dětství či dospívání. Vyšší pravděpodobnost výskytu je u dětí, které mají jednoho z rodičů diabetika. Charakteristickým znakem prvního typu je úplná absence inzulínu v těle nebo je jeho hladina velmi nízká. Pacient si v tomto případě musí inzulín injekčně aplikovat po celý svůj život.

Diabetes 2. typu – propuknutí nemoci ovlivňuje životní styl jedince. Nejčastěji postihuje osoby s nadváhou nebo obezitou a starší osoby (tzv. stařecká cukrovka). Léčba spočívá především v úpravě stravy a zařazení větší pohybové aktivity, dále jsou podávány léky v podobě tablet. V některých případech musí být rovněž zavedena inzulínová terapie.

Při diabetu dochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi, což je zapříčiněno nedostatkem hormonu inzulínu. Ten se přirozeně tvoří ve slinivce a umožňuje získávat buňkám v lidském těle cukr z krve. Pokud po jídle (příjem cukrů) nedojde i k uvolnění vyššího množství inzulínu, máme vysokou hladinu cukru v krvi. Tento stav se nazývá hyperglykemie. Naopak pokud je v organismu více inzulínu a málo cukru, k čemuž může dojít např. u diabetika se špatně nastavenou substituční inzulínovou léčbou, dostáváme se do stavu hypoglykemie. Hladinu krevního cukru ovlivňuje především složení naší stravy, rozložení porcí jídla během dne a pohyb a jeho intenzita.

Sledování glykemií vede k úspěšné léčbě diabetu

Diabetik by měl z podstaty své nemoci na doporučení lékaře provádět tzv. selfmonitoring. Jde o pravidelné sledování hladiny cukru v krvi za pomoci glukometru a testovacích proužků. Díky glukometru může diabetik z pohodlí domova či v práci pravidelně zaznamenávat své glykémie. Glukometry navíc dokáží nejen zpracovat výsledek měření, ale jednotlivé údaje rovněž zaznamenávají do paměti. Informace lze pak jednoduchou cestou stáhnout do počítače pro další zpracování. Selfmonitoring je důležitou a nedílnou součástí léčby diabetu, která pomáhá lékařům v nastavení vhodné a individuální léčby pacientům.

Co je glukometr?

Glukometr je malý přístroj s digitálním displejem, který se vzhledem ke své velikosti vejde i do kapsy nebo kabelky. Slouží k měření hladiny cukru v krvi. Kromě samotného glukometru je k měření zapotřebí použít testovací papírek a lancetu - ostrý nástroj sloužící pro vytvoření vpichu, kterým může diabetik za pomoci jemného tlaku získat kapku krve nutnou pro měření.

Testovací proužek se pak vloží do glukometru, kapka krve se přiloží k vyznačenému místu na proužku a po vsáknutí kapky do proužku proběhne během pár vteřin vyhodnocení výsledku, který se okamžitě zobrazí na displeji přístroje. Kvalitní přístroje se přesností svého měření blíží úrovni laboratorních testů.

Frekvence selfmonitoringu by měla být dle České diabetologické společnosti u pacientů na intenzivních inzulinových režimech nebo na inzulínové pumpě 3x a vícekrát denně. U ostatních diabetiků (např. 2. typu) pak individuálně dle doporučení lékaře. Význam selfmonitoringu spočívá ve správném nastavení léčby (dávkování inzulínu před a po jídle) tak, aby bylo dosaženo tzv. normoglykémie. Tím se významně sníží riziko rozvoje pozdních zdravotních komplikací (např. diabetická noha), které s sebou diabetes přináší. Podle zkušeností z diabetologických ordinací se v České republice selfmonitoring neprovádí zcela důsledně ve správné intenzitě. Důvodů může být několik - od neochoty pacienta spolupracovat při léčbě až po finanční hledisko, protože testovací papírky, které jsou pro selfmonitoring nezbytné, nemusejí být v dostatečném množství hrazeny zdravotními pojišťovnami.

Zdroj: www.diabetickaasociace.cz, www.diab.cz

 



 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1140806
luhacovice-11
IMG_0952
20_zahajeni_2609-125...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.