Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Rady pacientům Dýně – oranžový zázrak pro naše zdraví (Ordinace.cz)

Dýně – oranžový zázrak pro naše zdraví (Ordinace.cz)

  Dýně nejsou jen krásnou ozdobou podzimu, ale díky svým blahodárným účinkům na naše zdraví patří rovněž na náš jídelníček. Regenerují a posilují organismus ve všech směrech.

 

 

Dýně má v sobě celou paletu vitamínů, vitamín C, B1 a B2, betakaroten (provitamin A), kyselinu pantotenovou, nikotinovou a fruktózu, stejně tak jako hodně minerálů, jako například měď, železo, hořčík a draslík. Tyto vitamíny a minerály posilují imunitní systém, napomáhají správné činnosti srdce, uklidňují nervy, snižují hladinu tuků v krvi, celkově regenerují buňky a pomáhají při dně, arteroskleróze a revmatismu. Napomáhá regeneraci jater, proto by ji do jídelníčku měli zařadit lidé trpící onemocněními tohoto orgánu.

Vitamín B2 – riboflavin má za úkol štěpení tuků a cukrů, kromě toho je důležitý pro dobrý stav očí a pokožky.

Jelikož dýně obsahuje velmi málo sodíku a hodně draslíku, pomáhá snižovat krevní tlak a brání tvorbě krevních sraženin v arteriích.

 

Konzumace dýní posiluje imunitní systém a dokáže vyčistit organismus od toxických látek. Díky obsahu provitamínu A, tedy betakaroténu, dokáže ochránit pokožku před poškozením způsobeným UV zářením.

V ledvinách působí dýně jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči a vylučování tekutin z těla.

 

Dužina dýně obsahuje skoro 90 % vody, vlákninu a relativně málo sacharidů. Nízká energetická hodnota je přímo předurčuje pro diabetickou a redukční dietu. V odlehčených receptech se hodí i do jídelníčku pro šetřící diety. Velkou výhodou dýní je také to, že neobsahují žádný cholesterol.

Díky bohatému obsahu alkalizujících minerálních solí dužina dýně neutralizuje nadbytek žaludeční kyseliny a na sliznici žaludku má změkčující a ochranný účinek. Konzumace dýně, zejména mixované s kravským nebo sójovým mlékem, se předepisuje při nadbytku žaludeční kyseliny, pálení žáhy a v případech žaludečních a dvanácterníkových vředů.

 

Vláknina dýně je rozpustná a působí jako mírné projímadlo, které nedráždí střeva.

Dýně obsahuje tři nejúčinnější látky rostlinného původu, u kterých byl prokázán antikarcinogenní účinek: betakaroten, vitamin C a vlákninu. Tím pádem patří spolu s ostatní brukvovitou zeleninou k potravinám s nejvyšším protirakovinným účinkem.

 

Dýňová semínka nejen na potíže s prostatou

Dýňová semínka i olej jsou bohaté na zinek a vitamín E. Jsou v nich také přírodní hormonálně účinné látky (kukurbitol) a další složky, které zpomalují stárnutí a působí proti degenerativním procesům. Díky vysokému zastoupení vitamínů (A, D, B1, B2, B6) a minerálních látek (selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo) působí zejména pozitivně na stav vlasů a kvalitu nehtů.

 

Dýňová semínka můžeme označit za takový malý elixír zdraví, především kvůli dýňovému oleji, kterého obsahují dýňová semínka požehnaně. Právě tento olej je oním elixírem, který má kromě protinádorovém účinku i schopnosti pomáhat v potížích s prostatou.

Olej má také velmi silné regenerační účinky, proto napomáhá v zotavení a urychluje proces hojení. Vzhledem k močopudným a mírně projímavým účinkům, pomáhá i k správnému fungování těla a v neposlední řadě si poradí, podobně jako celá dýně, také s problémy s trávením. Jeho účinky oceníme i při nachlazeních, neboť usnadňuje odkašlávání a vylučování hlenu. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínů v dýňových semínkách je posilovaná rovněž obranyschopnost organismu.

 

Je prokázána i jejich schopnost zmenšit riziko osteoporózy u starších žen a také mužů. Ženy s takovým problémem po menopauze obecně počítají, ale u mužů jde o nemoc, která se většinou neoprávněně podceňuje. Dýně preventivně působí proti “řídnutí kostí” zejména díky zvýšenému obsahu zinku. S kostmi jsou spřízněné i klouby a pokusy na zvířatech naznačují, že sice onemocnění kloubů dýňová semínka přímo asi vyléčit nemohou, ale jsou schopná zmírnit různé bolestivé reakce organismu.

Dýňová semínka pomáhají zlepšovat stav při otravách, protože chrání játra před účinky toxických látek.

 

Lidé, kteří mají problémy s vysokým cholesterolem a nebo ti, kteří holdují potravinám, které jeho úroveň zvyšují, určitě by měly semínkům věnovat pozornost též. Obsahují totiž fytosteroly neboli rostlinné steroly, které jsou schopny snižovat absorbci cholesterolu.

Semínka pomáhají stabilizovat hladinu glukózy v krvi při diabetu



 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

v-dolina2011-01
29
p1140737
P6231621
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.