Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Rady pacientům Práce (Dobromysl.cz)

Práce (Dobromysl.cz)

V V dnešní době z mnoha stran slýcháme o tom, jak složité je nalézt práci. Není proto příliš těžké si představit, s jakými obtížemi se při hledání práce potýkají lidé s postižením. Ale přesto není naděje, že by nalezli práci dle svých představ  
nadobro ztracena. S nalezením práce pomáhá lidem znevýhodněným na trhu práce společnost Fosa a její program Podporované zaměstnávání. Co uchazeče o službu Podporované zaměstnávání nejčastěji zajímá, odhaluje následující rozhovor.

 

Dobrý den, kamarádka mi na vás dala kontakt, že nabízíte práci. Tak co pro mě máte?

• Dobrý den. My práci přímo nenabízíme, ale naším uživatelům pomáháme zaměstnání nalézt

A kdy mi tu práci najdete? A jakou?

• Práci nehledáme jen my – jde o spolupráci, na které se musí podílet nejen pracovní konzultant, ale i uživatel, tedy člověk, který službu Podporované zaměstnávání využívá. Doba hledání práce se většinou odvíjí od možností a představ uživatele. Práci hledáme na otevřeném trhu práce a snažíme se, aby uživateli co nejvíce vyhovovala. Důležité tedy je, jakou práci chcete vykonávat.

Ale já nechci pracovat každý den osm hodin…

• Jak už jsme zmínili, společně hledáme takovou práci, aby co nejvíce vyhovovala uživateli. Z toho důvodu samotnému hledání předchází fáze profilování, kde si uživatel s pracovním konzultantem ujasňují představy o práci. Rozhodně není nutné pracovat osm hodin denně. Třeba naše klientka Renata pracuje v úklidu jednu hodinu denně.

Má vůbec smysl se do služby přihlásit? Já hledám práci spoustu let a moc se mi to nevede.

• Pracovní konzultant vám může pomoci i v tom, abyste se naučil hledat vhodné inzeráty, poradí vám, jak na ně odpovídat a může vás podpořit i na pohovoru. O tom, že služba má smysl svědčí fakt, že v letošním roce již ukončilo službu 24 uživatelů a z toho 18 se získáním práce, jde tedy o 75% úspěšnost.

Mně pohovory nedělají problém. Já většinou do práce nastoupím, ale za dva týdny mě vyhodí.

• I v tomto vám můžeme pomoci – nabízíme možnost pracovní asistence přímo na pracovišti, kde s vámi asistent bude trénovat pracovní postupy, pomůže vám při komunikaci se zaměstnavatelem a se zařazením do kolektivu. Jako třeba u klienta Lukáše. Ten získal práci na dva dny v týdnu na pozici pomocný kuchař a při zapracování mu pomáhali pracovní asistenti. Když se v práci zaučil, rozhodl se, že by rád hledal ještě další zaměstnání. Lukáš tak nastoupil do druhého zaměstnání, také jako pomocný kuchař. I zde využíval podpory pracovních asistentů na pracovišti. Po čase se v zaměstnání zcela osamostatnil a po čtyřech měsících od nalezení druhého zaměstnání již službu Podporované zaměstnávání nepotřeboval využívat.

Dobře. A kdy tu práci začneme hledat?

• Nejprve si vás pozveme na úvodní schůzku, kde zjistíme, zda je pro vás služba vhodná a pak vás zařadíme do pořadníku čekatelů. V současné době nemáme žádnou čekací dobu, takže teď je ta správná chvíle se přihlásit – čekací doba totiž někdy bývá i několik měsíců.

A kolik mě to bude všechno stát?

• Služba je poskytována zcela zdarma.

To je skvělé! Jak se tedy můžu přihlásit?• Stačí si domluvit osobní schůzku na telefonním čísle 775 350 116, případně můžete poslat email na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript .

Další informace naleznete na stránkách www.fosaops.org. Těšíme se na vás!


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

30
cyklomaraton-k24-201...
edf-tour-2010-bielsk...
krajsky-odborn07
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.