Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Rady pacientům Strukturované učení (Dobromysl.cz)

Strukturované učení (Dobromysl.cz)

Neexistuje žádný podrobný postup nebo návod na výchovu a vzdělávání dítěte s autismem, ale mezi nejefektivnější metody se jednoznačně řadí STRUKTUROVANÉ UČENÍ.
Tato metoda je postavena na teorii učení a chování, cílem je snížení nedostatků a posilování silných stránek dítěte s poruchou autistického spektra (PAS). Strukturované učení respektuje
individualitu, zvláštnosti v chování, vývojovou úroveň i mentální úroveň

každého dítěte.Nejdůležitějším pravidlem je systém práce zleva – doprava a shora – dolů (stejně jako například čteme knihu nebo píšeme). Dalším důležitým principem strukturovaného učení je individualizace - individuálně zvolené postupy, pracovní pomůcky, prostředí, motivační prostředky a komunikace. Problém u autistických dětí nastává, když dojde k nečekané situaci.

Nepředvídatelnost dítě velmi stresuje a důsledkem toho se může projevit nízké sebevědomí a strach formou nevhodného chování (vztek, negativismus nebo agrese). Strukturalizací – jednoznačným uspořádáním času, činností a prostředí - umožníme dítěti flexibilněji reagovat na vzniklé změny. Efektivní vizualizací času jsou tabule pro denní nebo týdenní režim, na které se pomocí suchých zipů připevňují piktogramy činností.

Dítě tak získá přehled- co bude dělat teď a co bude následovat. Jasné a přehledné členění prostoru umožní autistickým dětem předvídat, kde se jednotlivé činnosti vykonávají. A v případě náhlé změny může prostorová struktura přispět k lepší adaptaci na nové prostředí. K nácviku různých znalostí a dovedností se využívají úkoly pro strukturované učení. Nejjednodušší formou jsou úkoly, které dítě plní v krabici pro strukturované učení. Struktura dá vše jasně najevo a pro dítě bude snadnější úkolu porozumět a vyřešit jej. S rozvojem dovedností sebeobsluhy a samostatnosti pomáhají procesní schémata.

Jednotlivé kroky běžných činnosti jsou znázorněny obrázkem a poskytují dítěti jakýsi návod (např. mytí zubů, mytí rukou, nakupování, návštěva lékaře apod.).Silnou stránkou většiny lidí s poruchou autistického spektra (PAS) je vizuální vnímání, které je vhodné maximálně využít při vzdělávání dítěte s autismem. Vizualizace upřesní verbální informace, podporuje sebevědomí a samostatnost, rozvíjí komunikační dovednosti a usnadní zvládat strukturu jednotlivých činností, času a prostoru.

Často se podaří předcházet nevhodnému chování dětí s poruchou autistického spektra právě díky funkčnímu motivačnímu systému. Správná pozitivní motivace je velmi důležitá a musí přijít bezprostředně po splnění požadovaného úkolu nebo při vhodném chování, které je potřeba posilovat! Pomůcky pro rozvoj a vzdělávání dětí s poruchou autistického spektra (PAS) si můžete prohlédnout na www.ucimeseradi.cz Zdroj: Ingrid Peníšková, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript

 

 



 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

okolo-msk2011-103
26
p1140625
narozky6
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.