Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Rady pacientům Laik nepozná, kdy končí špatná nálada a začíná deprese (Ordinace.cz)

Laik nepozná, kdy končí špatná nálada a začíná deprese (Ordinace.cz)

A patie, únava, podrážděnost a špatná nálada mohou být nejen typickou reakcí organismu na změnu, ale také počínající depresí. Při krátkodobých potížích nejde o vážný problém, podcenění na první pohled banálních psychických problémů ale může mít bez pomoci odborníka fatální následky. Výjimkou nejsou sebevraždy.

„Pokud problémy neodeznívají a přetrvávají déle než dva týdny, je dobré vyhledat pomoc odborného lékaře. Okamžitě a bez váhání by měl psychiatra navštívit každý, kdo pocítí sebevražedné sklony. Otálet by neměl ani člověk, který se v myšlenkách začne zabývat tím, že jeho život ztrácí smysl nebo, že se ocitl v situaci, z níž už dle jeho názoru není východisko a začne uvažovat o dobrovolném odchodu z tohoto světa,“ uvedl primář Psychiatrického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Jan Tuček, Ph.D.

Někdy léčí slunce

Až pětinásobný nárůst počtu pacientů zaznamenávají v zimě psychiatrické ordinace a psychologické poradny. Příčinou je vrchol období takzvané sezónní deprese, která pravidelně postihuje dle statistik až deset procent populace. Na někoho dopadne sezónní deprese už se začátkem podzimu, na jiné s nejkratšími dny na přelomu roku, jiné zasáhne na jaře po zimní vyčerpanosti. Jsou ale i jedinci, které potíží zbaví až letní slunce.

Sezónní deprese je v podstatě poruchou způsobenou změnami v životních rytmech, odborně cirkadiánními rytmy. „Vždy, když dojde k nějaké změně, můžeme na to reagovat depresivně, což je normální obranná reakce organismu. V zimě, kdy zaznamenáváme dramatický úbytek slunce a denního světla, dochází k významnému poklesu hladiny melatoninu, který ovlivňuj naše nálady. Dalším faktorem je vyšší spotřeba energie i naše fyziologické nastavení,“ poznamenal prim. MUDr. Tuček.

Příznaky sezónní deprese

Mezi klasické příznaky sezónní deprese patří zejména zvýšená únava, apatie, případně podrážděnost, ospalost, potíže se spánkem a celková vyčerpanost.

„Zima je období, kdy má člověk, obecně živočich, odpočívat. Jsou zvířata, která usnou, když padne první lupen a probudí se, když vyroste první sedmikráska. To ale člověk nemůže a tak se musí se zimou přímo utkat. Rostoucí nároky a životní styl ale čas na odpočinek už příliš neumožňují,“ doplnil prim. Tuček.

Prevence sezónní deprese

Nejlepší prevencí proti sezónní depresi je podle něho dodržování pravidelného denního režimu a životosprávy. Je třeba pravidelně spát, dobře se stravovat a umět si rozvrhnout své denní aktivity tak, aby zůstal čas jak na povinnosti, tak na odpočinek. Zbytečné je také řešit problémy, které člověk nemůže sám vyřešit, to znamená netrápit se například chováním politiků, či vývojem kurzu dolaru vůči jenu a podobnými záležitostmi. To se bohužel mnoha lidem v tomto období nedaří. Při nedostatku odpočinku, přetížení a často ve spojení s dalšími okolnostmi, jakými jsou chřipky a další nemoci pak může dojít až k rozvoji depresí. A právě tady už lékaři varovně zdvíhají ukazováček. Laik totiž často nedokáže odhadnout hranici mezi běžnou rozladěností, špatnou náladou a nebezpečně rozvinutými depresivními stavy.

Rada na závěr

Nezapomínejte na odpočinek, dopřejte si drobné osobní radosti. Pokud do 2 týdnů špatná nálada neodezní, jděte k lékaři. Nebo se při větších obtížích se poraďte s našimi předními odborníky v online poradně.

Zdroj: Ordinace.cz


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P1100007
P5303060
p1140722
v-dolina2010-14
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.