Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Rady pacientům Vitamín D: v zimě nedostatkové zboží (Ordinace.cz)

Vitamín D: v zimě nedostatkové zboží (Ordinace.cz)

V zimě je zapotřebí dodávat tělu vitamín D. Tak tuhle větu jistě nečtete poprvé. Teď se ale konečně dozvíte, proč byste na to měli opravdu dbát a v jakých potravinách tento vitamín je.

Za normálních okolností se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu cholesterolu. Ultrafialové záření štěpí B jádro sloučeniny za vzniku cholekalciferolu, tedy vitamínu D3. Na tomto místě snad zabrousím do názvosloví. Vitamínů D je známo celkem 7, vitamín D1, D2, D3, D4, D5, DC, DM, nejvíce se potom mluví o vitamínu D2 a D3. Většina článků se shoduje, že praktický význam má pouze vitamín D3, tedy cholekalciferol.

Vitamín D3 je pouze živočišného původu, mimo již zmíněný původ slunečním zářením, je obsažen v tučných rybách, vaječném žloutku, játrech.

Jaké potraviny obsahují vitamín D?

  • Losos, tepelně upravený: 100g obsahuje 360 IU (90% denní dávky).
  • Sardinky v konzervě: 50g obsahují 250 IU (62% denní dávky).
  • Vejce: celé střední vejce obsahuje 20 IU (5% denní dávky).
  • Hovězí játra: ve 100 g vařených hovězích játer je 15 IU vitaminu D3.
  • Rybí tuk: 1 polévková lžíce (15ml) obsahuje 1360 IU (340% denní dávky). IU (International Unit), česky: mezinárodní jednotka.

Nikde jsem nenašel, že by vitamín D byl ve vepřových nebo jiných játrech, není ani v mléku ani v máslu. Dávkování je různé. V anglo-americké literatuře se uvádějí mezinárodní jednotky (IU = international unit), Evropská unie má mikrogramy (µg). Doporučená denní dávka (DDD) se liší:

  • EU stanoví pro děti 5 µg/den, stejně pro dospělé do 50 let. Pro dospělé nad 50 let 10 µg/den, nad 70 let 15 µg/den. 1 µg = 40 IU a 0.025 µg = 1 IU
  • USA stanoví pro děti 400 IU, pro dospělé a těhotné 600 IU, pro seniory 800 IU, pro obézní 2x více než je uvedeno v dané skupině.

Pozor, vitamín D se může předávkovat! Při dlouhodobém nadužívání.

Proč je vitamín D pro tělo tak důležitý?

Je zásadní z mnoha důvodů, připomeňme si je v následujícím přehledu

Pro zdraví kostí:

Nedostatek vitamínu D vede k řídnutí kostí (osteoporóze) a ke zlomeninám. Užívání vitaminu D zvyšuje mineralizaci kostí i v menopauze.

Obranyschopnost:

Vedle zvyšování buněčné obranyschopnosti působí na zvyšování produkce speciální protibakteriální bílkoviny (cathelicidin), která specificky aktivuje obranyschopnost proti mikrobům, virům či plísním.

HIV:

V laboratoři se ukazuje, že vitamin D má efekt proti HIV. Nízká hladina vitaminu D souvisí s nízkým počtem CD4 T-lymfocytů a s vysokou hladinou tumor necrosis faktoru. I když to zní moc odborně, v podstatě se jedná o snížení specifické imunity – a HIV znamená nedostatek imunity.

Chřipka:

Předpokládá se, že snížená hladina vitamínu D v zimě je jedním z důvodů širokého rozšíření chřipkového viru. Dalšími známými důvody jsou nízká vlhkost v přetopených místnostech a nízká venkovní teplota.

Zhoubné nádory:

Rozsáhlá studie z roku 2006 (přes 4 milóny nemocných s nádorem) ukázala zvýšené riziko nádoru v zemích s menším slunečním svitem, jiná potom dokázala souvislost vzniku zhoubného nádoru s hladinou vitamínu D. Nízká hladina vitamínu D byla v souvislosti s recidivou nádorového onemocnění prsu a se vznikem druhotných nádorů v kostech. Od roku 2007 Kanadské sdružení pro rakovinu doporučuje dospělým suplementovat vitamin D během podzimu a zimy. Po dalších studiích v roce 2011 bylo lékařům v USA důrazně doporučeno u nemocných s rakovinou prsu zjišťovat hladinu vitamínu D a suplementovat ho.

Srdečně cévní nemoci:

Sledovaní zahradníci ve Velké Británii měli v létě nižší hladinu cholesterolu než v zimě. Nižší hladina vitaminu D souvisí s vyšším krevním tlakem a se zvýšeným rizikem vzniku infarktu srdečního.

Úmrtí:

Národní společnost pro sledování zdraví a výživy v USA uvádí souvislost všech úmrtí v populaci s nízkou hladinou Vitamínu D. Zároveň také varuje před přeceňováním významu hladiny vitamínu D vzhledem ke komplexu dalších opatření regulujících rovnováhu vnitřního prostředí (v originále použito latinské slovo „homeostasis“).

Zdroje:
  • Wikipedia, anglická mutace
  • Yuk JM, Shin DM, Lee HM et al. (September 2009). "Vitamin D3 induces autophagy in human monocytes/macrophages via cathelicidin". Cell Host Microbe 6 (3): 231–43.
  • Cannell, J. J.; Vieth, R.; Umhau, J. C.; Holick, M. F.; Grant, W. B.; Madronich, S.; Garland, C. F.; Giovannucci, E. (2006). "Epidemic influenza and vitamin D". Epidemiology and Infection 134 (6): 1129–40.
  • Ingraham, BA; Bragdon, B; Nohe, A (January 2008). "Molecular basis of the potential of vitamin D to prevent cancer". Current Medical Research and Opinion 24 (1): 139–49.
  • "Vitamin D 'can lower cancer risk'". BBC News. 28 December 2005.
  • Gorham, ED; Garland, CF; Garland, FC; Grant, WB; Mohr, SB; Lipkin, M; Newmark, HL; Giovannucci, E et al. (2007). "Optimal vitamin D status for colorectal cancer prevention: a quantitative meta analysis". American journal of preventive medicine 32 (3): 210–6.
  • "Canadian Cancer Society announces Vitamin D recommendation, 8 June 2007". Cancer.ca. Retrieved 2010-03-25.
  • The Lancet 357:5, 6 January 2001

autor: Jiří Holečko


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

15
IMG_1208
luhacovice-09
krajsky-odborn06
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.