Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Rady pacientům Rozškrábnuté mateřské znaménko může být velmi nebezpečné (Ordinace.cz)

Rozškrábnuté mateřské znaménko může být velmi nebezpečné (Ordinace.cz)

U rčitě jste to také slyšeli - když si rozškrábnete mateřské zaménko nebo pihu, koledujete si o malér. Je pravda, že se v nich poraněním „rozjede“ zhoubné bujení? I na to najdete odpověď v názorech odborníka.

Jaký je vlastně rozdíl mezi pihou a mateřským znaménkem? Vlastně jen ve velikosti – obojí tvoří shluk pigmentu, který vznikl kvůli nadměrné tvorbě kožního barviva melaninu. S některými znaménky se už rodíme, jiná vzniknou během života z důvodů, jako je ultrafialové záření, zdravotní stav nebo věk.

Sami dobře víte, kde máte na těle pihy a znaménka – a vyplatí se je občas cíleně prohlédnout. Podezřelé by vám mělo být, pokud některé z nich mění velikost, barvu nebo se na jejich povrchu vytvářejí nějaké další útvary – růžové skvrnky, vyvýšené plošky, bouličky, hrubá šupinatá ložiska, krvácející útvary. V takovém případě na nic nečekejte a objednejte se ke kožnímu lékaři, aby je překontroloval podrobněji.

Zhoubný nádor kůže – melanom – je zákeřný a velmi nebezpečný hlavně proto, že může velmi brzy začít tvořit metastázy. Ovšem pokud na něj lékaři přijdou včas, pak je pravděpodobnost vyléčení téměř stoprocentní.

Kdo by si měl znaménka prohlížet obzvlášť pečlivě?

  • K lékaři nebo před zrcadlo při samovyšetření by neměli zapomínat hlavně ti, kteří mají na svém těle hodně znamének – až dvojnásobné riziko melanomu hrozí těm, kteří jich mají víc jak padesát až devadesát.
  • Na melanom velmi často umírají i muži kolem padesátky – jejich problémem je to, že zcela podceňují prevenci.
  • Větší riziko melanomu - u žen 1,5krát a u mužů 2,8krát – hrozí těm, kteří se spálili na sluníčku – a stačí jednou až dvakrát za život. Tři a více spálení na slunci během života zvyšují riziko vzniku u žen 2,3krát a u mužů 7,6krát.

Odstranění znamének doporučí lékař

Důvodem, proč znaménko odstranit ale není jen riziko melanomu. Můžete o něj začít uvažovat i v případě, že to má čistě kosmetické důvody. I v tom případě byste měli vyhledat odborníka, který má s diagnostikou i řešením dostatek zkušeností.

V indikovaných případech by nemělo chybět dermatoskopické vyšetření. Jde o podrobné vyšetření mateřských znamének pomocí speciální světelné lupy, která umožňuje lépe zhodnotit strukturu, okraje a rozložení pigmentu ve znaménku, které klinickým vyšetřením nejde rozpoznat. Dermatoskopické vyšetření není možno podceňovat ani přeceňovat, a proto by mělo být pravidlem následné histologické vyšetření.

„Histologické vyšetření znamének a výrůstků provádíme pravidelně u všech výkonů s výjimkou drobných hyperpigmentací, tedy stařeckých skvrn,“ říká prim. Ota Schütz z Žilní kliniky v Praze a dodává: „Celých pětadevadesát procent patologických změn na kůži bývá nezhoubných a lze je odstranit kosmeticky - nechirurgicky, tzn. bez řezání a šití, například použitím radiofrekvenčního přístroje či laseru. Po odstranění radiofrekvenčním přístrojem lze útvar histologicky vyšetřit a vyloučit tak zhoubné bujení.“

Mýty a fakta o mateřských znaménkách

Mýtus: Poraněním mateřského znaménka dochází k větší šanci vzniku rakoviny kůže.

Pravda: Tato teorie nebyla nikdy prokázána. Když už se tak ale stalo, jednalo se o melanom, jenž byl v počátečním stádiu malého nádoru a již měl založena dceřiná ložiska v těle.

Mýtus: Solárium také ovlivní změny na mé kůži.

Pravda: Ano, to je pravda. Solária mají na kůži neblahý vliv, zvláště u mladých lidí, kdy se takto riziko rakoviny zvyšuje až dvojnásobně.

Mýtus: Jestliže je znaménko „bezbarvé“, není se čeho bát.


Pravda: Bezbarvým znaménkům bychom měli věnovat stejnou pozornost, jako těm zabarveným, neboť i bezbarvá znaménka můžou vyvolat rakovinu kůže. Pokud znaménko změnilo barvu, měl by to být signál, abychom navštívili lékaře.

Mýtus: Nebezpečná jsou pouze znaménka vyrůstající nad okolní kůži.

Pravda:
To je sice z části pravda, ale mnohdy jsou více nebezpečná právě plochá. Ve většině případů jsou vyrůstající znaménka jen kosmetický problém, ale z plochého znaménka se stále ještě může vyvinout maligní melanom.

autor: Renata Vyšínová , ordinace.cz


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

vzduch-v-trinci-02
18
P5303047
PA062159
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.