Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Rady pacientům Seriál: Jak správně užívat léky? (díl 7.) (Ordinace.cz)

Seriál: Jak správně užívat léky? (díl 7.) (Ordinace.cz)

L éčba gynekologických obtíží často vyžaduje aplikaci léků přímo do pochvy. Je důležité, abyste se je naučili správně aplikovat, protože jinak se riziko vedlejších účinků zvyšuje. Například těhotné ženy by se měly vyhnout použití aplikátoru, který k nim bývá přiložen.

Vaginální přípravky

  • Ať jsou to tablety, čípky, globulky, gely, krémy nebo výplachy, obvykle se aplikují pro místní účinek. Musíte ale počítat s tím, že při vstřebání účinných látek může dojít k celkovým vedlejším účinkům, které omezíte respektováním návodu k použití.
  • Obecně platí, že vaginální léky se nepoužívají během menstruace.
  • U antikoncepčních přípravků byste měla dodržet výrobcem doporučenou minimální dobu mezi zavedením a pohlavním stykem.
  • Aplikaci by vám měl usnadnit aplikátor, který je u některých přípravků přiložen. Ten se zavádí hluboko do pochvy vleže. Po použití ho rozeberte a omyjte horkou vodou.
  • Pokud jste těhotná, neměla byste aplikátor používat, pokud to nekonzultujete s gynekologem. Mohla byste si jím způsobit infekci nebo se poranit.

Vaginální tablety, čípky a globule

  • Zavádějte je hluboko do pochvy, vždy vleže na zádech s pokrčenýma nohama. Ideálním časem je večer, před spaním.
  • Tablety je před zavedením lepší navlhčit vodou a pak teprve vloží do aplikátoru (pokud je přiložen).
  • Po zavedení byste neměla provádět výplach.
  • Aplikátor se používá takto: vložte do něj navlhčenou tabletu, zaveďte ho hluboko do pochvy, lehce stiskněte píst, tableta se uvolní a přilne k poševní stěně. Aplikátor vytáhněte.
  • Více dávkový aplikátor po použití omyjte teplou vodou. Je-li ke každé tabletě přibalen samostatný aplikátor, po použití ho vyhoďte.

Vaginální krémy a gely

  • Krém či gel vždy naplňte do aplikátoru – množství vám pomůže určit značka, která je na jejím válci. Zaveďte ho do pochvy a zatlačte píst. Aplikátor vždy vytahujte na plnící rourku, nikoli za píst, abyste znovu nenasály krém či gel. Jednorázový aplikátor vyhoďte, ostatní vymyjte teplou vodou a uložte.

Výplachy pochvy

  • K výplachům použijte klystýrový balónek, který koupíte v každé lékárně. Můžete použít také tzv. irigátor. Balónek naplňte tekutinou, hadičku zaveďte do pochvy a stlačte. Balónek držte stlačený až do doby, než hadičku vytáhnete. Po aplikaci hadičku propláchněte a vyvařte.
  • Výplachy provádějte ve vaně nebo na WC.

Díl osmý: Proč se mají astmatici po inhalaci najíst?
Zdroj: Státní ústav pro kontrolu léčiv

autor: Renata Vyšínová , ordinace.cz


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_3743
konf-bez-barier18
img_9258
54_vylet_2809-0957
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.