Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Legislativa Sociální reforma - články Návrh změny zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením (NRZP)

Návrh změny zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením (NRZP)

V ážení přátelé, posílám Vám návrh zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon bude projednáván v prvním čtení na schůzi Poslanecké sněmovny, která začíná v druhé polovině března 2013.

Tento zákon je z dílny poslanců Věcí veřejných a vznikl na základě iniciativy lidí se zdravotním postižením. Zákon odděluje posuzování nároků na příspěvek na péči a nároku na průkaz OZP. V zásadě navrací způsob posuzování nároků pro přiznání průkazů TP, ZTP a ZTP/P do doby před 1. lednem 2012 tak jak toto posuzování bylo stanoveno v úvodní vyhlášce č. 182/1991 Sb. To znamená, že klíčové je posuzování podle diagnóz. Návrh zákona mění způsob posuzování nároku na jednotlivé stupně příspěvku na péči. Opět se navrací k původnímu způsobu posuzování podle jednotlivých úkonů péče o vlastní osobu a soběstačnost. Stanoví se opět 18 úkonů péče a 18 úkonů soběstačnosti. Součástí zákona je příloha, kde jsou jednotlivé úkony podrobněji rozpracovány, tak jako to bylo před 1. 1. 2012.

Vážení přátelé,

návrh zákona není úplně dokonalý. Chybí v něm přechodná ustanovení, a tudíž je těžké, aby tento zákon, tak jak je napsán, vešel v platnost. Na druhé straně návrh zákona reflektuje problémy, které přináší současný způsob hodnocení. Jsme toho názoru, že nejlépe by bylo návrh zákona propustit do druhého čtení tak, aby mohl být zákon upraven, a aby jednotlivé body mohly být realizovány. Proto je nutné, aby Poslanecká sněmovna tento návrh v prvním čtení nezamítla.

Vážení přátelé,

pokud reálně chceme změnit současnou špatnou situaci ve způsobu posuzování jednotlivých nároků, prosím, abyste psali svým poslancům, navštívili je a vysvětlovali jim, že je důležité, aby návrh zákona byl propuštěn do druhého čtení, kde může být dále dopracován. Znamená to, že poslanci by neměli hlasovat o zamítnutí zákona v prvním čtení, tak jak určitě bude navrženo některým z koaličních poslanců. Naše aktivita v této věci může být také signálem vládě a ministerstvu práce a sociálních věcí, že se změnami, které byly provedeny s platností od 1. 1. 2012, v zásadě nesouhlasíme. Proto Vás prosím, abyste v této věci byli co nejaktivnější. NRZP ČR osloví všechny poslance.

Vážení přátelé,

dnes jsem dostal zprávu od náměstka generálního ředitele Úřadu práce M. Žárského, který mne informoval, že od 18. 2. 2013 již neaplikují Úřady práce protizákonnou praxi, kdy při ztrátě nebo znehodnocení průkazu TP, ZTP a ZTP/P byly osoby nuceny k novému posouzení svých nároků. To znamená, že od tohoto data budou při ztrátě či odcizení průkazů OZP vydávány papírové průkazy zalité do fólie. Při ztrátě či znehodnocení průkazu OZP již nebude muset nikdo absolvovat nové posouzení zdravotního stavu a nárok mu bude zachován. Pokud by se ještě vyskytl nějaký případ, kdy při ztrátě průkazu OZP je osoba nucena podrobit se novému posouzení zdravotního stavu, prosím, abyste mi to dali na vědomí na mou adresu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript .

Přeji Vám všechno dobré.

Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR
_________________________


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

14_zahajeni_2609-103...
P6231604
P5303044
cyklomaraton-k24-201...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.