Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Legislativa Sociální reforma - články Senátní tisk č. 440 k sKartám (NRZP)

Senátní tisk č. 440 k sKartám (NRZP)

V ážení přátelé, ve čtvrtek 31. 1. 2013 schválil Senát návrh zákona, kterým se ruší všechna ustanovení zákonů, která se dotýkají sKarty. Jedná se o Senátní tisk č. 440, který vám v příloze posílám. Nyní bude návrh zákona projednávat Poslanecká sněmovna.

Velmi bych přivítal, kdybyste mohli oslovit poslance ve vašem regionu a požádat je, aby podpořili návrh zákona na zrušení sKarty. Senát schválil návrh zákona tak, že by vlastně navrátil stav k datu 31. 12. 2011, tady způsob výplaty dávek i vydávání průkazů TP, ZTP a ZTP/P by bylo standardní podle předchozí úpravy.

Včera 5. 2. 2013 předal předseda Senátu pan Milan Štěch k Ústavnímu soudu návrh skupiny senátorů na zrušení ustanovení zákonů, kde je uvedena sKarta. Tohoto předání u Ústavního soudu jsem se účastnil. Po předání návrhu jsme po té diskutovali o problémech sKaret s předsedou Ústavního soudu JUDr. Pavlem Rychetským. Tím jsme zahájili další část našeho tlaku na zrušení Karty sociálních systémů, která nemá žádný přínos pro občany, pouze komplikuje život všem příjemcům dávek a průkazek OZP.

Vážení přátelé,

dostávám stále více podnětů na praxi, která je uplatňována na Úřadech práce. Pracovníci ÚP nutí osoby, které žádají o sociální dávky nebo o průkazku OZP, k převzetí sKarty. Vyhrožují, že lidé nebudou mít nárok na dávky, že jim nebudou vypláceny, že jim nebudou vydány průkazky TP, ZTP a ZTP/P. Je to protiprávní jednání. Úřad na ochranu osobních údajů jednoznačně řekl, že předávání osobních údajů České spořitelně je protizákonné. To znamená, že i vydávání sKaret je protizákonné, protože sKartu není možné vydat bez toho, aniž by byly předány osobní údaje České spořitelně. Chci Vás všechny požádat, abyste informovali své známé, kteří se dostanou do podobné situace, že činnost těchto pracovníků Úřadu práce odporuje zákonu. Prosím, abyste se všichni proti tomu bránili. V současné době připravujeme vzor žaloby tak, aby každý občan, který bude nucen k tomu, aby předal osobní údaje a následně obdržel sKartu, podal žalobu na konkrétní pracovníky, kteří je k tomu nutí. Je až nepochopitelné, že Úřady práce v této věci vyhrocují situaci, a to i po rozhodnutí ÚOOÚ.

Vážení přátelé,

MPSV ČR má již věcný záměr zákona, kterým chce legalizovat sKartu a stanovit povinnost sKarty jako identifikátora osoby, která pobírá nějakou dávku nebo je držitelem průkazu OZP. Jsme přesvědčeni o tom, že sKarta je nadbytečná věc, i když nebude jako platební karta. Pravděpodobný scénář je takový, že na sKartě bude dobrovolně zachována možnost aktivovat platební funkci sKarty. Potom pravděpodobně bude opět snaha nutit lidi k tomu, aby si aktivovali tuto platební funkci. Je zcela zřejmé, že existuje vazba mezi Českou spořitelnou a některými pracovníky MPSV ČR a případně Úřadu práce ČR, která má nadále zajistit participaci České spořitelny na sociálních dávkách. Nedovedu si jinak vysvětlit úpornou snahu sKarty pořád vydávat v té podobě, která v budoucnu nebude platná.

Vážení přátelé,

dnes jsme obdrželi k připomínkám návrh zákona o zdravotnických prostředcích. Je to zákon, který je pro nás velmi důležitý. Pokud máte nějaké připomínky, prosím, abyste mi je napsali na adresu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript , a to nejdéle do pátku 15. 2. 2013.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR

__________________________


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

krajske_shromazdeni_...
45_1soutezni_den_270...
luhacovice-16
P6265918
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.