Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Legislativa Sociální reforma - články Jednání se zástupkyní ombudsmana o sKartách (NRZP)

Jednání se zástupkyní ombudsmana o sKartách (NRZP)

V ážení přátelé, již jsem Vás informoval o jednání, které se uskutečnilo ve středu 15. srpna 2012 v Úřadu veřejného ochránce práv, kde jsme konkrétně jednali se zástupkyní ombudsmana s paní doktorkou J. Seitlovou. Na základě tohoto jednání včera NRZP ČR podala stížnost proti postupu státu, Ministerstva zdravotnictví ČR a ministra zdravotnictví L. Hegera ve věci Doporučeného postupu ke sjednocení postupu při výběru poplatku za volbu lékaře pro organizace v přímé řídící působnosti MZ ČR. naši stížnost Vám posílám v příloze.

Nemůžeme souhlasit s tím, že ministerstvo koná kroky, které mu zákon vyloženě nepřikazuje. Stát může vykonávat pouze to co mu zákon přímo přikazuje nebo povoluje, ale nemůže dělat to, co zákon přímo neurčuje. Domníváme se, že tato stížnost by měla být úspěšná. Považujeme Doporučení za diskriminující vůči těm lidem, kteří nemají peníze na „nákup lékaře“. Dále se domníváme, že v systému veřejného zdravotního pojištění nemůže být takováto věc funkční.

Vážení přátelé,

již jsem Vás informoval o konání happeningu, který se uskuteční ve čtvrtek 30. srpna 2012 od 11:00 hodin před MPSV ČR. Smyslem happeningu je protestovat proti zavádění tzv. sKarty, která má jednak funkci průkazky ZTP, ale zároveň i funkci platební karty. Považujeme toto spojení za protiústavní a budeme se snažit iniciovat na tuto věc ústavní stížnost. V minulých informacích jsem Vám uvedl různé, pádné důvody, proč je nesmyslné zavádět sKartu. Chtěl bych Vás požádat, abyste, pokud jen trochu můžete, přijeli náš happening podpořit. Budeme vracet panu ministrovi jeho sKartu jako zbytečnou a diskriminující všechny osoby, které potřebují pomoc státu. Současně je v Poslanecké sněmovně projednáván návrh zákona, který vrátil Senát k dalšímu projednání. Tento zákon, na náš podnět, obnovuje souběh příspěvku na péči a rodičovského příspěvku u dětí do 4 let věku, zvyšuje příspěvek na péči u dětí ve věku od 4-7 let u III. a IV. stupně o 2000,- korun měsíčně, umožňuje přiznání příspěvku na mobilitu i osobám v ústavní péči, vrací institut pravomoci ministra práce a sociálních věcí, aby mohl změnit tvrdost zákona a obnovuje možnost nákupu na základě přiznaného příspěvku zvedacích plošin, stropních závěsných systémů pro imobilní občany a podobně. Senát k tomuto návrhu zákona doplnil ustanovení, že všechny operace spojené s sKartou budou pro příjemce dávek bezplatné. Je zásadní, aby Poslanecká sněmovna tento návrh zákona schválila ve znění Senátu. To znamená, s onou větou, že všechny transakce spojené s sKartou jsou bezplatné.

Vážení přátelé,

prosím Vás, abyste napsali svým poslancům, aby podpořili tento návrh (jedná se o tisk 594/4 a 594/5) ve znění Senátu. Oba tisky Vám posílám v příloze, abyste dokázali poslancům vše vysvětlit. Pokud máte možnost je navštívit osobně, je to ideální příležitost jak jim vysvětlit náš problém a zároveň získat důležitý kontakt. Tento návrh se bude projednávat na jednání Poslanecké sněmovny, které začíná 4. září 2012.

Spoléhám na Vaši pomoc.
Přeji Vám všechno dobré.

S pozdravem
Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR

_______________________________


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

konf-bez-barier17
krajsky-odborn15
m-r-polsko2011-14
P5303066
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.