Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Legislativa Sociální reforma - články Pane ministře, mluvte s námi (NRZP)

Pane ministře, mluvte s námi (NRZP)

V ážení přátelé, ve středu 25. 4. 2012 se v odpoledních hodinách uskutečnil happening na Ministerstvu zdravotnictví ČR pod heslem „Pane ministře, mluvte s námi“. Happeningu se účastnili zástupci NRZP ČR, Svazu pacientů ČR, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče a iniciativy Pro Alt. Počet účastníků byl zcela přiměřený happeningu a pohyboval se mezi 40 – 60 lidmi. Důvodem této akce byla skutečnost, že pan ministr L. Heger vůbec nereagoval na dopis, který jsme mu předali po skončení demonstrace před Ministerstvem zdravotnictví ČR dne 27. 3. 2012.

Pan ministr již dlouhodobě nereaguje na naše opětovné žádosti o společné jednání. Máme řadu připomínek k jednotlivým návrhům, které MZ ČR předkládá. Naše společné akce jsme vystupňovali především s ohledem na připravované Nařízení vlády o místní a časové dostupnosti zdravotní péče. Jde o to, že pan ministr navrhuje minimální limity dostupnosti jednotlivých zdravotnických zařízení a zároveň časovou dostupnost těchto zařízení. Pro porovnání Vám v přílohách posílám původní návrh Nařízení vlády, předložený panem ministrem, a náš návrh, který významným způsobem mění ministerský návrh.

Účelem happeningu bylo setkat se s panem ministrem a vysvětlit mu, že není možné, aby se nadále odmítal sejít k serióznímu jednání. Happening začal v 15:00 příchodem na MZ ČR a žádostí o setkání s panem ministrem. Tiskový mluvčí MZ ČR nám prostřednictví médií sdělil, že pan ministr se s námi nehodlá sejít, a že není přítomen na úřadu. Byli jsme však odhodláni vytrvat na místě tak dlouho, dokud pan ministr nezmění názor. Happening probíhal ve velmi přátelském duchu, organizátoři zajistili dostatek občerstvení a v průběhu doby jsme za doprovodu akordeonu zpívali, provolávali hesla, že čekáme na pana ministra a postupně jsme prostřednictvím podatelny posílali panu ministrovi žádosti o setkání. Po celou dobu byla na místě přítomna Policie ČR, ale chovala se velmi přátelsky a nedošlo k žádným konfliktům. Kolem 18:30 hodin nastala situace, kdy pracovníci MZ ČR již opustili ministerstvo a v budově zůstala pouze ochranná služba, Policie ČR a my, jako účastníci happeningu a vše natáčela Česká televize. V této situaci, kdy hrozilo určité nebezpečí, že policie se bude snažit nás vytlačit z budovy za účasti televizních kamer z ministerstva, se pan ministr rozhodl se s námi setkat, neboť si byl vědom toho, že televizní záběry, jak policie tlačí vozíky z budovy, by mu asi neprospěly.

Diskuse s panem ministrem v délce asi 40 minut probíhala přímo ve foyer MZ ČR. Z celé diskuse mám velmi nepříjemné pocity, neboť pan ministr L. Heger nebyl schopen akceptovat jakékoliv stížnosti na jeho reformní kroky ze strany účastníků happeningu. Neustále tvrdil, že jeho reformy přinášejí lepší kvalitu a dostupnost zdravotní péče. V jednu chvíli se situace vyhrotila natolik, že jsem pana ministra vyzval k odstoupení, pokud není schopen akceptovat zcela jasné a prokazatelné zhoršení přístupu ke zdravotní péči u lidí s nízkými příjmy. Neustálé zvyšování spoluúčasti na poskytování zdravotní péči, zvyšování poplatků ve zdravotnictví, rušení zdravotnických pracovišť a další návrhy významným způsobem ohrožují nejen osoby se zdravotním postižením, ale i ostatní občany ČR, kteří potřebují zdravotní péči. Na závěr setkání pan ministr přislíbil, že hned druhý den, ve čtvrtek 26. 4. 2012 navrhne termín setkání s představiteli NRZP ČR, Odborového svazu pracovníků zdravotnictví a sociální péče a Svazem pacientů ČR. Tato schůzka, podle jeho slov, by se měla uskutečnit přibližně do týdne. V tuto chvíli, kdy sepisuji informaci pro Vás, se nikdo z MZ ČR neozval, abychom si mohli domluvit termín schůzky. To znamená, že pan ministr již část svého slibu opět nesplnil.

Vážení přátelé,

protože pan ministr opravdu nevěří tomu, že zvyšování spoluúčasti a poplatků ve zdravotnictví vede ke zhoršení přístupu ke zdravotní péči, dovoluji si Vás požádat o následující věc. Pokud někdo z Vás se dostane do situace, že poplatky a doplatky za léky jsou téměř nad Vaše finanční možnosti, napište svůj příběh panu ministrovi. Popište mu kolik doplácíte za léky měsíčně a kolik Vám po té zůstane peněz na nájem a obživu. Napište panu ministrovi kolik platíte peněz za různé zdravotnické prostředky a jak je to pro Vás obtížné. Zdá se, že pan ministr nemá dostatek informací a tudíž je potřeba mu tyto informace předat. Piště prosím dopis tak, že žádáte o odpověď, jak máte postupovat, když nemáte peníze na potřebnou léčbu, léky či zdravotnický prostředky. Pan ministr nevěří tomu, že současná reforma je asociální, a že mnozí z Vás volí mezi tím, zda si doplatit na léky, nebo zaplatit nájem či nákup. Na konci dopisu vždy žádejte o odpověď. Bylo by dobré, kdyby se na ministerstvu sešly stovky a tisíce dopisů. Dopisy piště prosím na adresu: MUDr. Leoš Heger, CSc, ministr zdravotnictví, MZ ČR, Palackého náměstí 4, 128 00 Praha nebo e-mailem na adresu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript .

Vážení přátelé,

budu rád, když mi sdělíte jak pan ministr na Váš dopis reagoval. Případně mi můžete Váš dopis e-mailem poslat na adresu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript . Pokud chceme uhájit naše práva, musíme být aktivní a musíme sdělit politikům co nás trápí.

Věřím, že co nejvíce z Vás se do této akce zapojí, aby pan ministr měl dostatek informací o skutečné situaci pacientů a lidí se zdravotním postižením, kteří potřebují zdravotní péči.

Přeji Vám všechno dobré a pěkné sváteční dny.

S pozdravem

Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR
_________________________________

  • Návrh nařízení vlády o čásové a místní dostupnosti (doc)


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

26_zahajeni_2609-162...
IMG_1222
krajske_shromazdeni_...
P1090996
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.