Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Legislativa Sociální reforma - články Výměna na nové parkovací průkazy a další informace o nich (SONS)

Výměna na nové parkovací průkazy a další informace o nich (SONS)

D obrý den, jak jsme Vás již informovali dříve, nejpozději do konce letošního roku si budou muset držitelé speciálního označení vozidel O1 označující osobu zdravotně postiženou nechat stávající průkaz vyměnit za nový, a to evropský typ tohoto označení - „Parkovací průkaz označující vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou“ (nové označení O7 CC šestimístné číslo).

Obdrželi jsme od Magistrátu Města Ostravy oznámení pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P, které pro Vaši potřebu instrukcí k výměně průkazů níže zasíláme ve formě všeobecných informací a které lze využít na celém území České republiky. Žádosti o zřízení či výměnu parkovacího průkazu jsou stále vyřizovány na příslušném obecním úřadě obce s rozšířenou působností.

Jaké výhody na nový evropský průkaz můžete čerpat v rámci Evropské unie, se můžete dozvědět v brožuře, která byla nyní nově zařazena do Knihovny digitálních dokumentů pod názvem:
Parkovací karta pro postižené osoby v Evropské unii: podmínky v členských zemích.
Lze ji stáhnout na odkazu (Pouze pro členy knihovny digitálních dokumentů!):
http://www.kdd.cz/index.php?page=detail&id=2097

Pro individuální poradenství jsme stále k dispozici na kontaktu:
Sociálně právní poradna SONS, Krakovská 21, Praha 1, 110 00, tel. +420-221
462 432, e-mail: pravni(zavináč)sons.cz
Mgr. Marcela Šmídová

A nyní slíbené informace.

Informace o výměně parkovacích průkazů:

Oznámení pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P

Původní zvláštní označení motorového vozidla O1 (série AA) označující osobu zdravotně postiženou je platné maximálně do 31. 12. 2012, pokud jeho držitel nemá v průkazu ZTP, nebo ZTP/P uvedeno dřívější datum. Z tohoto důvodu je nutné, aby všechny osoby, které vlastní toto zvláštní označení osoby zdravotně postižené (dále jen „označení“), provedly jeho výměnu za evropský typ tohoto označení - „Parkovací průkaz označující vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou“ (nové označení O7 CC šestimístné číslo). Nový typ zvláštního označení je možné používat v rámci celé Evropské unie s tím, že je vždy nutné zjistit, jaké výhody jednotlivé země Evropské unie zdravotně znevýhodněným občanům poskytují.

Informace k výměně průkazu:

  1. Výměna označení se netýká osob se sluchovým postižením
  2. Výměnu označení provádí příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností
  3. K výměně označení je nutné předložit:
    • občanský průkaz,
    • průkaz ZTP, nebo ZTP/P,
    • původní zvláštní označení motorového vozidla O1 (série AA),
    • 1 ks fotografie aktuální podoby držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P o rozměru 45x35 mm.

U nezletilých osob je potřeba předložit rodný list. U osob, které byly zbaveny nebo omezeny ve způsobilosti k právním úkonům, listinu o ustanovení opatrovníka, a u osob neschopných podpisu notářsky ověřenou plnou moc, která je vystavena na základě lékařského potvrzení.

Upozorňujeme, že je nutná osobní účast osoby, které bylo původní označení vydáno. Osobní účast se nevyžaduje pouze u osob nezletilých, zbavených nebo omezených ve způsobilosti k právním úkonům a osob neschopných podpisu.

Upozorňujeme všechny občany, kterých se výměna označení motorového vozidla za parkovací průkaz týká, aby nenechávali jeho výměnu až na konec roku 2012, a uskutečnili ji v průběhu celého tohoto kalendářního roku. Vyhnou se tak zbytečnému stresu a dlouhému čekání ve frontách.


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_1235
IMG_1016
20
IMG_0131
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.