Kakao: poklad Mayů

O dkud tato jedinečná surovina vlastně pochází? Kakaové boby objevily civilizace Střední Ameriky již kolem roku 1000 př. n. letopočtem. Mayové i Aztékové si z nich vyráběli nápoj a používali je i jako platidlo. Do Evropy je přivezl mořeplavec Hernando Cortéz, avšak přílišného ohlasu se nedočkal.

Obliba kakaa stoupla až po vylepšení cukrem a vanilkou. Brzy následovala výroba čokolády. S rostoucí spotřebou se začal rozvíjet průmysl, který odebíral kakao nejen z plantáží ve Střední a Jižní Americe, ale také v Indonesii a na Filipínách. Revoluci v dějinách čokolády rozpoutal Holanďan van Houten, který vynalezl tabulkovou čokoládu.

Kakaový bob

Kakaovník roste na plantáži hluboko v džungli, kde je chráněný před slunečními paprsky. Jeho plody podobné okurkám rostou přímo z kmene a siných větví, což je pro Evropana nezvyklý pohled. Boby se ihned po sběru vyjmou z kakaových plodů a spolu s dužinou se pak fermentují, což kakau dodá charakteristickou barvu, chuť a vůni, které se později zvýrazní pražením.

Ivona Ciencialová


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.