Léčivé houby v boji proti rakovině - Boltcovitka bezová

D alší houbou, kterou určitě známe, alespoň podle názvu je Boltcovitka bezová, známější pod názvem Ucho Jidášovo a v asijské kuchyni jako „čínská houba“ nebo „černá houba“. Tato houba připomínající tvarem lidský boltec ucha, roste u nás nejčastěji na bezovém dřevě, ale také na buku, vrbě i jiných listnáčích. Zvláštní jméno této houby pochází z pověsti, že byla poprvé nalezena na stromě, na kterém se oběsil biblický Jidáš.

V Číně však tuto houbu znali a používali nejméně 300 let před n. l. Je pružné a rosolovité kozistence a na první pohled nepůsobí vůbec vábně. Dokonce i dotekem připomíná lidskou kůži. Je tmavě hnědé barvy a po usušení černá. Pokud jsme si ale dávali někde v restauraci „čínu“, určitě jsme již tuhle „gelovou“ zvlášnost ochutnali. Vyskytuje se v asijské kuchyni téměř v každém jídle. Můžeme ji však sami použít do salátů, polévek, gulášů, rizota nebo i česnečky a bramboračky.

O této houbě se píše, že má jisté antimutagenní účinky. Obsahuje antioxidanty, které pohlcují volné radikály v těle. Má regenerační účinky na játra a účinně stimuje imunitu. Pomáhá nám s detoxikací těla, neboť čistí krev. Posiluje tělo v rekonvalescenci po těžkých nemocech i porodu. Jidášovo ucho obsahuje i množství minerálních látek, např. vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík. Ty a další obsažené látky pomáhají při podpoře obranyschopnosti těla, ale také zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a pleti a pozitivně ovlivňují funkci vnitřních orgánů. Působí jako antikoagulant, proto je prevencí trombóz, kornatění cév, infarktů. Redukuje také vysoký tlak a využívá se také v léčbě hemoroidů, nosních a krčních zánětech.

Jidášovo ucho dnes již najdeme sušené i v mnoha supermarketech. Určitě ho oceníme při přípravě mnoha pokrmů.

Jana Bičaniková


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.