Rybíz stromkový

R ybíz se hojně pěstuje na našich zahrádkách a náramně se mu daří v našem podnebí a ani nepotřebuje velkou starostlivost a přesto sklízíme velkou úrodu plodů. Rybíz se dělí na raný, středně raný a pozdní. Daří se mu ve vlhčí hlinité a v hlinitopísčité či písčitohlinité půdě.

Rybíz je bohatý na vitamín C. V tomto kyselém ovoci se nachází i rutin, který se příznivě podílí na funkci cévního systému. Dále v rybízu najdeme i vitamíny B skupiny a to hlavně B3 a B5, jež kladně působí na nervy, vlasy a kůži.

Plody rybízu jsou bohatým zdrojem antioxidantů a ty se v těle přeměňují na vitamín A, kde tento vitamín má záslužnou péči o sliznice, zrak a zároveň nám zesiluje imunitu. Ve složení rybízu je velké množství stopových prvků a to především vápník, železo, hořčík, draslík a mangan. Dokonce rybíz je obohacený o třísloviny, pektin a podstatné nenasycené mastné kyseliny. Společně tyto látky kladně působí na naše zdraví a celkovou kondici těla.

Už naše babičky věděly o skvělých účincích rybízu. Po generace je rybíz cenný a levný zdroj vitamínů a to i v období zimy ve formě džemů, sirupů, marmelád, želé či zmražených plodů. Konzumace rybízu přispívá k zvyšování imunity a tím výrazně pomáhá při léčbě různých bakteriálních a virových infekcí, mezi něž patří například chřipka, angína, bronchitida, ale i záněty dutin.

Je známo, že karoteny a vitamín A v rybízu náš organismus zbavuje volných radikálů a působí vlastně i jako prevence proti některým typům rakoviny. Dále karoteny chrání a obnovují buňky a jsou tedy významné na obnovu sliznice po nemoci. Vitamín A nejen příznivě ovlivňuje náš zrak, ale je dobrý pomocník při šerosleposti. Rutin v rybízu má na starost optimální průchodnost krve a pružnost cév. Obzvlášť trpící lidé na křečové žíly, otoky končetin či lidé postižení vysokým krevním tlakem a sklonem k častým modřinám by měli do stravy zařadit černý rybíz.

Veškeré ovoce je nejužitečnější a tedy nejzdravější pro náš organismus vždy v syrové podobě a to platí i o rybízu, ale musíme přihlédnout i k tomu, že rybíz po tepelném zpracování si stále zachovává velké množství blahodárných látek. Například džemy z rybízu se můžou pochválit vysokým podílem pektinů a to jsou látky, které způsobují želírování ovoce, a tudíž není nutné kromě cukru používat žádné další přísady.

Oblíbený je i sirup z rybízu, zajistíme si tak nápoj plný vitamínů během celého roku. Díky zmrazení rybízu se nám naskýtá možnost kdykoliv ho použít na pečení bublanin, nebo klasických kynutých rybízových buchet, dortů s želé atd., jsou především oblíbené díky svoji jedinečné nakyslé chuti.

Karin Šimovcová


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.