Chlorella – sladkovodní zelená řasa s optimálními účinky na organismus

C hlorella – sladkovodní zelená řasa je kulatá a jednobuněčná. Roste ve sladké a slané vodě. Vědci uvádějí její existenci již více než tři miliardy let. Množí se rychle a dokáže přežívat v extrémním prostředí. Byla nalezena holandským vědcem v roce 1890 – MW Beijeraickem.

Málokdo ví, že se skládá z 60 % bílkoviny, z 20 % sacharidů, z 10 % tuků. Dále obsahuje minerály, je zdrojem chlorofylu a skládá ze z různých vitamínů. Používá se jako potravina, ale i jako potravinový doplněk. Je považována za jednu z nejdravějších potravin. Prospěšnost chlorelly tkví v tom, že čistí organismus, zvyšuje obranyschopnost a podílí se na odvádění kovů z těla.

Nejpůsobivější látkou chlorelly je zaručeně růstový faktor – chlorella Growth Factor, CGF. Vzhledem k tomuto faktoru, výtažek z řasy obsahuje peptidy, aminokyseliny, polyamidy, glykoproteiny, minerální látky, stopové prvky a některé vitamíny. Bílkoviny v této řase, svojí strukturou se shodují více s živočišnými bílkovinami než rostlinnými. I přesto zůstávají zřetelně zdravější než klasické živočišné.

Chlorella je známá neskutečným množstvím obsahu chlorofylu. Pro zajímavost chlorella obsahuje pětkrát více chlorofylu než spirulina a desetkrát více než vojtěška. Chlorofyl je jedinečný v přírodě jako detoxikační a čisticí prostředek.

Zelené barvivo chlorofyl nejenom má kladný vliv na detoxikaci střev, ale jeho blahodárnost spočívá v omezování růstu škodlivých baktérií. Dohromady s vlákninou buněčných stěn zajišťují optimální perilstatiku střev.

Chlorella má výrazný obsah minerálů, bílkovin, vlákniny, beta-karotenu, spoustu vitamínů, nukleových kyselin (RNA a DNA) a 19 aminokyselin. Vědci zjistili, že chlorella obsahuje více jak 10 % ribonukleové kyseliny (RNA) a 3 % deoxyribonukleové kyseliny (DNA).

Díky vysokému obsahu bílkovin je oblíbeným potravinovým doplňkem zvláště u vegetariánů. V chlorelle se nachází pozoruhodné množství lysinu, jenž je aminokyselina, její nedostatek se projevuje sníženou imunitou a například tvořením nepříjemných oparů.

Za zmínku stojí betakarotén, který je obsažený v chlorelle, je ho desetkrát více než v karotce. Chrání buňky díky svým antioxidačním vlivům.

Hladina cholesterolu v krvi je díky nenasyceným kyselinám příznivě usměrňována. Tato řasa je zároveň pozoruhodným zdrojem vitamínu B12, tento postrádají ve své výživě hlavně striktní vegetariáni.

Složení minerálů v chlorelle je značný, a proto se může pochlubit velkým obsahem vápníku, hořčíku, železa, zinku a jódu. Tato úžasná řasa dokáže na sebe navázat těžké kovy a odvést je z těla ven. Posiluje celé tělo na buněčné úrovni.

Řasy chlorella byste si měli zařadit do jídelníčku už jenom proto, že revitalizují organismus, podílí se na rychlejším hojení a údajně dle vědců zachovávají mladistvý vzhled.

Když to shrneme, tak chlorella zlepšuje trávení a vyprazdňování, detoxikuje, likviduje záněty, napomáhá při hubnutí.

Bylo dokázané, že působí proti rakovině, cukrovce, artritidě, AIDS, cirhóze jater, hepatitidě, vředům, anemii, roztroušené skleróze a kanditidě.

Aby chlorella byla, co nejlépe stravitelná lidským tělem musí být buněčné stěny chlorelly dezintegrovány – „rozbity“ a tím se zajistí maximální využití, neboli vstřebávání vitamínů. Pokud řasa není dezintegrovaná, tělo ji bohužel nevstřebá, ale vyloučí, proto se zaměřte na nákup chlorelly, která je pouze dezintegrovaná a tak její optimální účinky zaznamenáte již pár dní po užívání.

Chlorella napomáhá napravovat porušení nervů a je unikátní při léčbě degenerativních mozkových onemocnění. Stává se tak východiskem pro nemocné s Alzheimerovou nemocí a Parkinsonem kde značně pomáhá.

Karin Šimovcová


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.