Co vše je dobré vědět o zmražené pochoutce

P ět litrů na osobu. Tolik zmrzliny se v Česku průměrně zkonzumuje za rok a spotřeba podle průzkumu mírně stoupá. Nemusíte ztloustnout. Dva kopečky studené pochoutky nebo jeden kornout točené denně si mohou bez obav dopřát i ti, kdo si hlídají linii: jeden kopeček ovocné zmrzliny má asi 125 kcal, kopeček smetanové 200 kcal.

Není to tedy tak strašné, jak si mnozí myslí. Tyto hodnoty odpovídají množství 100 až 150g zmrzliny a z hlediska příjmu a výdeje energie jde o zanedbatelné množství. Alespoň to tvrdí němečtí vědci zabývající se výživou. Pokud si ale dáte zmrzlinový pohár se šlehačkou, oříšky a polevou, bude vaše linie v ohrožení.

Zbavíte se stresu. Zmrzlina je dokonce dobrá pro zdraví, říkají lékaři. Vědci zjistili, že konzumace zmrzliny vyvolává pocity štěstí, a proto se skvěle hodí k odbourání stresu. Mléko, ovoce a ořechy v pochoutce si ve zmraženém stavu zachovávají hodnotné účinné látky jako vápník, bílkoviny a vitamíny.

Pozor na cukr. Ovocná zmrzlina má málo tuku, zato hodně cukru. To ale není příliš dobré pro zuby, protože kombinace kyselin a cukru vede ke vzniku zubních kazů. Proto si nikdy nezapomeňte zuby vyčistit. U ovocné zmrzliny platí takzvané ovocné pravidlo: s čištěním aspoň půl hodiny posečkejte, protože ovocné kyseliny změkčují sklovinu a bezprostředně po konzumaci byste ji mohli poškodit. Sklovina se stabilizuje po 30 minutách.

Domácí zmrzliny. Mléčné točené nebo i balené zmrzliny jsou při nesprávném uskladnění ideální živnou půdou pro bakterie. Proto už jednou povolenou zmrzlinu znovu nemrazte, mohly by v ní být salmonely.

Teploty stoupají, tak se zchlaďte zmrzlinou. Dobrou chuť!

Ivana Niemczyková


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.