Čaj Lapacího

opravdový dar ze země dávných Inků

Lapacho bychom u nás v přírodě jen marně hledali.. je to totiž lýko ( vrstva tkání mezi kůrou a dřevem kmenu)  stromu Lapacho (Tabebuia serratifolia). Roste v  lesích v Brazílii, Bolívii, Peru, severní Argentině a Paraguaji, ale také v Africe.

Strom lapacho dal vzniknout legendárnímu čaji či pokladu Inků (ze španělštiny, čteme [lapačo]). V některých horských oblastech se tento strom dožívá až úctyhodného věku 600-700 let a dorůstá až 15-20 metrů. Ono tzv. "Rudé", nebo také "Červené lapacho" se získává odlupováním vnitřní vrstvy kůry, ukryté pod jeho šedou vnější kůrou. Čaj z této kůry má velice příjemnou chuť a teplou vůni, lehce připomínající vanilku.

Evropský trh si lapacho získalo až v devadesátých letech 20. století, za to dávní Inkové ho užívali k léčení už za dob dávno minulých. Za objev tohoto skvělého přírodního léku bychom jim měli být opravdu vděční, a i když jsme ještě neodhalili všechny jeho léčivé účinky, už teď můžeme s klidným svědomím říci, že lapacho je lék téměř zázračný.

Tento čaj se používá proti velkému množství různých infekcí. V 60.letech bylo zjištěno, že naftochinon extrahovaný z této stromové kůry má silné účinky proti virům, bakteriím i houbám. Nesmíme ho skladovat v umělé hmotě ani používat lžičky z umělé hmoty.

Jihoameričtí Indiáni používají lapacho jako lék proti vnějším a vnitřním zánětům. Z odvarů připravují koupele, obklady i čaj pro vnitřní užití. Lapacho je totiž poměrně silným přírodním antibiotikem, a to s působením proti virům, bakteriím i plísním.

Můžeme ho proto používat na řadu onemocnění, jako jsou nachlazení, nemoci dýchacích cest, kašel, rýma, bronchitida, chronické záněty dutin apod. Stejně tak s ním můžeme léčit záněty v trávícím traktu, např. žaludku a další. Čaj používáme po celou dobu potíží, nebo jako prevenci.

Odvarem z lapacha lze také léčit záněty a infekční onemocnění kůže. Obklady a koupele jsou účinné i např. u některých ekzémů, akné, oparů (virus herpes), bércových vředů a jiných potíží a poranění kůže. I vnitřní užívání čaje pomáhá při léčbě těchto vnějších neduhů.

Lapacho je stále objektem odborných výzkumů, protože u něj byly objeveny tak úžasné účinky, jako je eliminace některých typů rakovinného bujení a zpomalování rozvoje leukémie. Mnoho léčitelů i lékařů ho doporučuje jako doplněk léčby těchto nemocí, nebo k jejích doléčení a prevenci. Do lapacha se vkládají velké naděje v rámci boje proti nádorům, studie se snaží odhalit látky a jejich kombinace, stojící za tímto neobvyklým a efektivním účinkem. Jisté ovšem je, že k léčbě rakoviny ho užívají už po generace právě jihoameričtí indiáni, díky jejichž úspěchům se o něm dozvěděla i naše západní medicína.

Z dlouhého seznamu léčivých účinků lapacha si jmenujme ještě několik dalších vhodných indikací.

Doporučuje se například při cukrovce, dokonce i k prevenci jejího vzniku. Působí i v oblasti naší nervové soustavy a pozitivně ovlivňuje produkci hormonů. Celkově posiluje imunitu a povzbuzuje naše tělo k boji s patologickými změnami v krvi a tkáních. Navíc vyrovnává složení naší krve a podporuje krvetvorbu, celkově zlepšuje zásobování tkání kyslíkem a potřebnými živinami. U některých lidí funguje i jako mírný lék proti migréně a chronickým bolestem, jako jsou např. kloubů při revma, kde působí nejen proti bolesti, ale i jako lék. Pozitivní účinky má dokonce i u tak závažných nemocí jako je Parkinsonova nemoc a skleróza, jejichž vývoj zpomaluje a zmírňuje. Mnoho žen si chválí čaj z lapacha jako prostředku proti nepříjemným kvasinkovým infekcím, kde funguje jako prevence a lék zároveň.

Lapacho má výrazné čistící účinky, naše tělo zbavuje usazených toxinů a nebezpečných těžkých kovů. Očistné kúry s aplikací čaje z lapacha se doporučují například po chemoterapii, kdy je lidský organismus zatížen množstvím agresivních jedů a toxinů, které se usazují v tkáních. Velice úspěšně s ním ale můžeme ozdravovat a regenerovat i přetížená játra a ledviny, je výborným přírodním doplňkem léčby například následků alkoholismu a drogových závislostí s přetížením právě těchto orgánů, ale i k běžným detoxikačním kúrám u jedinců bez vážnějších zdravotních problémů.
V rámci očistné kúry bychom měli čaj z lapacha užívat po 2-3 týdny, pak na týden vysadit a znovu opakovat. Čaj je velice lahodný a není ho třeba ani přislazovat, popřípadě trochou medu.

Příprava čaje

4 čajové lžičky kůry Lapacho nasypeme do 1litru vroucí vody, 5 minut necháme povařit a dalších 15 minut vyluhovat. Hotový čaj můžeme lehce osladit nebo smíchat s bylinným či ovocným čajem. Může se pít teply nebo studený během dne (nejlépe však na lačný žaludek). Pro přípravu čaje jsou naprosto nevhodné nádoby z hliníku, zinku apod. Používáme zásadně materiály jako sklo nebo porcelán. Hotový čaj také neskladujeme v plastových nádobách, protože jeho účinky by mohly být oslabeny.

Lapacho chutná teplé i studené, nejlépe na lačný žaludek. Doporučená denní spotřeba se pohybuje od 2 šálků á 0,2dl až po 2litry.

Hotový neochucený nálev je lahodný, aromatický. Zdánlivě připomíná dubovou kůru ochucenou citrónem.

V rámci očistné kúry bychom měli čaj z lapacha užívat po 2-3 týdny, pak na týden vysadit a znovu opakovat. Čaj je velice lahodný a není ho třeba ani přislazovat, popřípadě trochou medu.

Příprava čaje lapacho po brazilsku

Příprava je stejná jako u základního odvaru, jen místo vody použijeme suché bílé víno. Do vychladlého nápoje pak přidáme podle chuti pomerančovou šťávu.

V jihoamerické lidové medicíně se lapacho často připravuje společně s maté. Jejich příznivé účinky se tak sčítají a výsledný nápoj můžeme používat jako účinný detoxikační prostředek – nebo jako podpůrný nápoj při požadavku na snížení nadváhy. Příprava nápoje je jednoduchá. Lapacho obvyklým způsobem povaříme a před odstavením z ohně přidáme do nádoby vrchovatou lžičku maté. Pak nádobu odstavíme a před použitím necháme asi 20 až 30 minut odstát.
 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.