Ovoce a zelenina od A do Z - Artyčok

N a první pohled přemýšlím, zda je to kaktus, bodlák, ovoce, nebo zelenina. Původně se skutečně pěstovala jako okrasná rostlina, ale přesto se jedná o velice chutnou a neuvěřitelně zdravou lahůdkovou zeleninu. Ano, je to artyčok.

Artyčoky pocházejí z Afriky, odkud je do jižního Španělska přivezli Maurové. Začali je pěstovat a šlechtit v celém Středomoří, a tak dnes známe kolem padesáti jeho odrůd.

Artyčok obsahuje

  • karoteny, vitaminy skupiny B, vitamín C
  • železo, hořčík, zinek, draslík a vápník
  • také obsahuje tělu velmi prospěšné steroly, bioflavonoidy (chrání náš organismus proti účinkům škodlivých volných radikálů)
  • provitamín A, vitamín C a kyselinu listovou
  • nejdůležitější složkou artyčoků je cynarin, který stimuluje tvorbu a vylučování žluči.
Vlastnosti artyčoku
  • preventivně působí proti žlučovým kamenům
  • zvyšuje tvorbu a vylučování žluči
  • odvodňuje a působí proti otokům tkání
  • pomáhá při léčbě artritidy, revma a ledvinových nemocí
  • pomáhá při chronických onemocnění kůže a proti stařecké cukrovce
  • doporučuje se při poruchách slinivky – podporuje produkci trávicích enzymů
  • chrání a posiluje játra
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • omlazuje organismus
  • zlepšuje trávení

Je vhodné artyčoky vařit nenakrájené v páře, protože tak si uchovají většinu minerálních solí a stopových prvků. Pokud se vaří ve vodě, může se pak voda použít k přípravě polévky.

Artyčoky se mohou péct, nebo se použijí měkká poupata ochucená citronem a olejem, která jsou vhodná k přípravě salátů.

Milena Ipserová


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.