Ovoce a zelenina od A do Z - Artyčok
N
a první pohled přemýšlím, zda je to kaktus, bodlák, ovoce, nebo zelenina. Původně se skutečně pěstovala jako okrasná rostlina, ale přesto se jedná o velice chutnou a neuvěřitelně zdravou lahůdkovou zeleninu. Ano, je to artyčok.
Artyčoky pocházejí z Afriky, odkud je do jižního Španělska přivezli Maurové. Začali je pěstovat a šlechtit v celém Středomoří, a tak dnes známe kolem padesáti jeho odrůd.
Artyčok obsahuje
- karoteny, vitaminy skupiny B, vitamín C
- železo, hořčík, zinek, draslík a vápník
- také obsahuje tělu velmi prospěšné steroly, bioflavonoidy (chrání náš organismus proti účinkům škodlivých volných radikálů)
- provitamín A, vitamín C a kyselinu listovou
- nejdůležitější složkou artyčoků je cynarin, který stimuluje tvorbu a vylučování žluči.
- preventivně působí proti žlučovým kamenům
- zvyšuje tvorbu a vylučování žluči
- odvodňuje a působí proti otokům tkání
- pomáhá při léčbě artritidy, revma a ledvinových nemocí
- pomáhá při chronických onemocnění kůže a proti stařecké cukrovce
- doporučuje se při poruchách slinivky – podporuje produkci trávicích enzymů
- chrání a posiluje játra
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- omlazuje organismus
- zlepšuje trávení
Je vhodné artyčoky vařit nenakrájené v páře, protože tak si uchovají většinu minerálních solí a stopových prvků. Pokud se vaří ve vodě, může se pak voda použít k přípravě polévky.
Artyčoky se mohou péct, nebo se použijí měkká poupata ochucená citronem a olejem, která jsou vhodná k přípravě salátů.
Milena Ipserová