Ovoce a zelenina od A do Z - Ananas
Pozor na nezralé plody!
Nezralé plody obsahují zvýšené množství kyselin, které mohou podráždit ústní dutinu a poleptat i zubní sklovinu. Při podráždění žaludeční sliznice či vředech doporučuji šťávu rozředit s vodou.Ano, je to ananas.
Ananas je ovoce obsahující množství vitamínů, minerálů a celou řadu dalších látek, které příznivě ovlivňují lidský organismus..
Obsahuje:
- cukry
- vlákninu
- bílkoviny
- organické kyseliny (hlavně kyselinu citronovou, maleinovou a tartarovou)
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Draslík (K)
- Síru (S) - (větší množství může způsobit u citlivých lidí podráždění sliznice)
- Mangan (Mn)
- Zinek (Zn)
- Železo (Fe)
- provitamin A
- vitamíny B
- vitamin C
Velice prospěšnou látkou v ananasu je bromelin. Bromelin je enzym, který pomáhá při metabolismu bílkovin, chrání střeva proti bakteriím a různým parazitům. Tím, že brání přílišnému shlukování krevních destiček, je tento enzym prospěšný i v prevenci srdečních chorob, protože výrazně snižuje riziko trombózy. Vědecké výzkumy rovněž potvrdily protinádorové účinky a potlačení růstu novotvarů. Bromelin rovněž ředí hlen a je vhodný i jako podpůrná léčba zánětů kloubů, revmatismu a dny. Obsahuje í účinnou látku biotin, který má pozitivní vliv na naše vlasy, nehty a kůži.
Ananasová šťáva čistí ledviny a močové ústrojí, povzbuzuje sexuální touhu, vyhlazuje celulitidu.
Ananas harmonizuje střevní peristaltiku a posiluje organismus.
Čerstvý je nejúčinnější.
Milena Ipserová