Cuketa

C uketa neboli cukína je jednoletá zelenina. Původně pochází ze Střední Ameriky, ale byla vyšlechtěna v Itálii. Je to keřovitá rostlina. Má tmavě zelené listy s bílými skvrnami. Květy jsou samčí a samičí. Plody mívají barvu žlutou, zelenou nebo pruhovanou. Vypadá jako velká okurka.

Semínka cukety můžeme předpěstovat v kelímcích, nebo je vysadit ihned do volné půdy ve vzdálenosti 80 x 100 cm. Blíž je nedáváme, cuketa je pak náchylná k chorobám. Do jednoho hnízda se doporučuje dát tři semena. Přibližně asi za 5 týdnů začne cuketa kvést. Objeví se nejprve samčí květy a za týden pak květy samičí. Když mají cukety dostatek vody, tak po 60 dnech můžeme sklízet bohatou úrodu. Velkou výhodou u pěstování cuket je, že plodí dlouhodobě a opakovaně celé léto. Je to rostlina nenáročná.

Z cukety je možno připravit velké množství chutných pokrmů. Má tu výhodu, že snadno přijímá chuť a vůní koření. Je proto vhodná na grilování, dušení, zapékání a do bramboráku. Výborné jsou rovněž smažené řízky a cuketové polévky. Cuketa je vhodná i na přípravu sladkých jídel, přidává se do perníku.

Cuketu by měli konzumovat především lide, kteří trpí obezitou, cukrovkou, dnou, revmatismem, otoky končetin, chorobami ledvin, jater a žlučníku. Cuketa čistí trávicí ústroji, má lehce projímavé účinky, pomáhá správné činnosti střev, zraku i duševní vitalitě.

Cuketa obsahuje
  • 90 % vody
  • karoten
  • vitamín A
  • vitamíny skupiny B
  • vitamín E
  • hořčík
  • vápník
  • fosfor
  • draslík
  • železo
  • měď
  • zinek
Jak je vidět, cuketa je nenáročná, chutná a zdraví prospěšná.

Jarmila Jalowiczorová


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.