Jaké látky a vitamíny obsahují meruňky

M eruňka je sladké a lahodné ovoce, které používáme na zavařování, marmeládu, sušení. Víte, že meruňky mohou pomoci v boji při rakovině? A to není všechno, jsou nabité zdravím. Co všechno obsahují: velké množství betakarotenu, díky kterému mají omlazující efekt-posilující pokožku vlasy a nehty. Betakaroten, jako silný antioxidant přispívá k prevenci rakovinnému bujení.

Dále meruňky obsahují kyselinu pantotenovou, která podporuje vitalitu a odbourává tuky. Její nedostatek může způsobovat depresi, špatné trávení i vředy. Draslík, jenž pomáhá udržovat rovnováhu elektrolytů, krevní tlak a funkci srdce. Vitamíny skupiny B, například vitamín B1, neboli v tabletách se jmenuje Thiamin. Vitamín B17 má protirakovinné účinky, obsahuje kyselinu listovou, která snižuje riziko vzniku demence, má vliv na potlačení Alzheimerovy choroby, je také prevencí vzniku vysokého tlaku.

Sušené meruňky:
Ačkoliv můžeme sušit meruňky tak jako jiné ovoce, jsou kaloricky bohatší, jsou vyschlé tedy „koncentrované“, oproti čerstvým mají více ůčinku. Půl šálku sušených meruněk poskytne téměř celodenní dávku betakarotenu, velké množství draslíku, bóru a zhruba 20 % denní doporučovací dávky železa. Sušené meruňky také obsahují větší množství vlákniny než čerstvé a nemají prakticky žádný sodík ani tuk. Trápí vás zácpa? Mlsejte sušené meruňky a máte po problému. Stačí tři až čtyři kusy denně.

Nelze také opomenout jádra (mandle). A tyto můžeme rozdělit na dva druhy a to sladké a hořké. Sladká jsou většinou ty běžně dostupné a lze je běžně nakoupit, třeba na trhu. Hořké jsou ty, které se získávají z divokých planých meruněk a obsahují největší množství vitamínu B17. V červenci toto ovoce dozrává a po sklizni se suší. Potom se vypeckují a pecky se dále suší. Když se usuší, tak pecky rozbijeme a jádra vybereme. Také se doporučuje jíst 5-10 kusů proti prevenci.

Meruňky také obsahují mnoho kyseliny salicylové, která působí antibakteriálně a dokáže tedy v žaludku a střevech zničit choroboplodné zárodky a také zastavit hnilobné procesy. Meruňky mají také vliv na snížení srdečního infarktu. Zralé meruňky mají také hodně organického železa, které podporují tvorbu červených krvinek. Meruňky také obsahují křemík a hořčík.

Konzumaci meruněk je logicky nutné podporovat a doporučit.

Zdenka Křístková


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.